18
¿Hiperactius per culpa dels insecticides?
Tema: SalutESTUDI AMB 1.139 MENORS Un estudi associa nivells normals de pesticides amb més risc d’hiperactivitat. Els científics proposen nous assaigs per descartar si la relació és causal però “cuando el rio suena ………. “
Probablement heu sentit alguna vegada parlar dels riscos neurotòxics dels pesticides. De fet, l’exposició a organofosforats (una classe d’insecticida) s’ha associat amb efectes adversos sobre neurodesenvolupament, com ara problemes de conducta i baixa funció cognitiva. No obstant això, la majoria d’aquests treballs han estat realitzats en persones exposades a alts nivells.
Sobre la taula acaben de posar-se ara noves evidències que constaten la relació entre exposicions normals als insecticides organofosforats (les traces és freqüent trobar-les en fruites i verdures) i un major risc d’hiperactivitat en els nens. Es tracta d’una nova investigació, publicada avui en ‘Pediatrics‘ , que ha estat portada a terme per Maryse Bouchardm, de la Universitat de Harvard (a Boston, Estats Units), i el seu equip.
Hi han participat 1.139 menors, d’entre vuit i 15 anys, pertanyents a l’Estudi Nacional de Nutrició i Salut. Cap d’ells havia requerit el seu ingrés a cures intensives neonatals en el seu naixement “ja que es tracta d’un dels grans factors de risc de problemes del desenvolupament “, aclareixen els investigadors.
Tots ells van ser sotmesos a proves diagnòstiques per determinar la possible presència o no de Trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH), a més d’una anàlisi d’orina per detectar la presència i concentració de metabòlits de organofosforats.
Les dades constaten que un total de 190 dels participants complien els criteris necessaris per al diagnòstic de TDAH. “Els resultats mostren que aquells amb nivells més alts de metabòlits de organofosforats en orina eren els que amb major freqüència van rebre el dictamen d’hiperactivitat”, aclareixen els autors en el seu assaig.
Immaculada Escamilla, psiquiatre infantil de la Clínica Universitària de Navarra a Madrid, aclareix a ELMUNDO.es que “en l’etiologia del TDAH s’han implicat factors tòxics com l’exposició prenatal al plom. De fet, en aquests casos la probabilitat de patir la malaltia es multiplica fins a quatre vegades. Altres factors tòxics externs estudiats o fins i tot nutricionals no tenen encara de suficient evidència científica per a ser valorats com a factors de riscs “.
Per a aquesta especialista, el disseny transversal d’aquest estudi encara no permet “definir la relació causal entre l’exposició als organofosforats i el TDAH, ja que cal tenir en compte altres factors previs que poden afectar aquests resultats. Per exemple, en aquests casos, és fonamental valorar també els factors metabòlics que interfereixen en l’eliminació en orina dels metabòlits mesurats.”
Tot i això, els autors de la investigació recorden “que l’exposició a alguns d’aquests compostos s’ha relacionat amb hiperactivitat i dèficits cognitius en estudis amb animals … Les nostres troballes recolzen la hipòtesi que l’exposició a nivells normals de pesticides contribueixen a la hiperactivitat en menors. Tanmateix, es necessiten nous estudis amb més mostres d’orina i amb poblacions amb exposicions prolongades a insecticides per establir de manera apropiada aquesta relació “.
Patricia Matei -El mundo-
Torno a dir el mateix que al principi “cuando el rio suena ……… “, de fet si es volen abolir les possibilitats de risc tan sols s’ha de canviar l’alimentació de la canalla i utilitzar productes ecològics.
Totalment d’acord.
Coneix la nostra història, hiperactivitat sense fàrmacs:
http://cuandonotodossontdah.blogspot.com.es/