Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Néixer per cesària o via vaginal té implicacions en la salut del nadó.

Néixer per cesària o mitjançant part vaginal pot influir en les primeres bacteris que tenen contacte amb l’organisme d’un nadó, segons una curiosa investigació que acaba de publicar la revista “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS, segons les seves sigles en anglès).

Mentre els nadons nascuts mitjançant part natural tenen el seu primer contacte bacterià amb les soques  que poblen el canal vaginal de la seva mare, en el cas dels nadons nascuts per cesària, els seus primers ceps tenen origen en la pell, el que podria explicar que siguin més susceptibles a patir al·lèrgies o asma al llarg de la seva vida.

Aquestes són les conclusions a què han arribat Maria Domínguez-Bello, de la Universitat de Puerto Rico, en col·laboració amb la Universitat de Colorado, l’Institut veneçolà d’Investigació Científica i l’Institut Howard Hughes (aquest als EUA). Per a la seva feina, vàren avaluar a 10 nadons, quatre d’ells fruit d’un part vaginal i sis via cesària.

A les seves mares, els investigadors els van prendre mostres de la flora vaginal, la mucosa oral i la pell una hora abans de donar a llum; igual que van fer amb els seus nadons als cinc minuts i transcorregudes 24 hores del part. A diferència de les seves mares, les colònies bacterianes trobades en els nadons van ser bastant homogènies en els seus diferents teixits, encara que sí es van apreciar importants diferències entre els dos grups de nadons.

Influència posterior

En el cas de les cesàries, per exemple, es va observar una major prevalença de soques de ‘Staphylococcus’ (algunes de les soques resistents als antibiòtics són una preocupació per a la comunitat científica), ‘Corynebacterium’ (la majoria de les quals no causen malaltia) i ‘Propionibacterium’ (algunes de les quals estan implicades en l’acne).

A diferència d’ells, els nadons nascuts per via vaginal mostrar una major presència de ‘Lactobacillus’, ‘Prevotella’ o ‘Sneathia’, similars a la flora vaginal materna.

Tenint en compte que pocs països segueixen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de limitar al 15% la taxa de cesàries (EUA arriba al 30% i la Xina gairebé el 50%, Espanya està entre el 23% i el 35% depenent de si la clínica és pública o privada –anualment se’n podrien evitar unes 36.000-), aquestes conclusions poden tenir importants implicacions en matèria de salut pública, segons els propis autors. La seva hipòtesi assenyala de fet que la transmissió dels bacteris materns en els parts vaginals pot tenir un efecte defensiu en els nadons, limitant la colonització d’altres patògens més perillosos per a l’organisme del nounat.

Un cop conegut el primer contacte de l’organisme humà amb els bacteris, els investigadors reconeixen que el següent pas serà dissenyar una línia del temps per descriure com aquestes primeres colònies homogènies van evolucionant i canviant al llarg de la vida.

2 comentaris per a

Néixer per cesària o via vaginal té implicacions en la salut del nadó.

  • Lourdes |

    Si,és cert. Em sona que és possible preveure, en el casos en els que la cesårea és necesària,algunes accions durant la intervenció per afavorir que el nounat entri en contacte amb aquestes bactèries, però desconec quines accions en concret. En qualsevol cas, el neixement per cesàrea es un factor associat, mai que determina res per sí sol.

  • Lourdes |

    Microbirth. Es un documental on es pot trobar més informació. Encara que amb un to bastant d’alarma i sense tenir en compte l’estat animic de l’espectador…la informació és vålida.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web