Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El Tao dels aliments.

tao-01

Primer de tot, comentar que amb aquest espai reduït, solament es pot donar unes breus pinzellades sobre el tema i que abans d´entrar en matèria cal refrescar o aclarir conceptes.

Tot lo que aquí diguem, és sobre aliments biològics i naturals. Si tractem amb aliments industrialitzats (amb pesticides, adobs químics, additius, irradiats, manipulats genèticament, etc.), totes les teories següents s´en van en orris.

tao-05

Aquesta manera d´alimentar-se intel·ligentment, té com a base l´energia vital (anomenada “Qi”), que tenen els aliments, però que en definitiva és present a tot arreu i fa moure tot l´univers.
L´essència o font d´aquesta teoria mil·lenària és el Tao (també nomenat “camí”) i que en definitiva és una forma de vida que s´anomena taoisme.
El Qi (energia vital) està vinculat a la vida, quan una cosa es mort el Qi marxa, per tant està vinculat al moviment, tot lo estàtic es mort.
I en aquest concepte de moviment és quan entren els termes Yin i Yang.
Aquesta dualitat ho regeix tot, l´univers, el mon, la vida, l´home, tot l´orgànic i lo inorgànic. De fet és l´origen de la Medicina Tradicional Xinesa.

El Yin representa: lo negatiu, lo passiu, lo femení, el repòs, el fred, lo tou, lo lent, el dia, la lluna, el cel, la dreta, l´intuïció, la matèria, ……..
El Yang representa: lo positiu, lo actiu, lo masculí, el moviment, la calor, lo dur, lo ràpid, la nit, el sol, la terra, l´esquerra, l´intel·lecte, l´esperit, …….

No hi ha res que sigui absolutament una cosa, tot és yin i yang, evidentment un predomina sobre l´altre però hi son tots dos. (Símbol: cercle partit amb dues llàgrimes corbades de diferent color i dins de cada una un petit cercle amb el color de l´altre). El dia sempre té alguna cosa de la nit, el masculí sempre té alguna cosa de femení, el fred sempre té alguna cosa de la calor, ……
El yin i el yang són contraris que es condicionen mútuament, es complementen i s´inter-penetren: al dia li segueix la nit, a la calor lo tebi, a la dona femenina l´home masculí …… i el Qi és l´energia universal que fa que passi això, que hi hagi moviment.

L´objectiu a perseguir és el súmmum o estat perfecte que és l´equilibri entre el Yin i el Yang.  Del desequilibri sorgeix la malaltia.

Totes les persones, per pròpia constitució, som més Yin o Yang. A més les circumstàncies que ens envolten també intervenen en decantar-nos més cap una banda o l´altre (per exemple les estacions, el fred i la calor). Així dons siguen coneixedors de la propia energia i de la dels aliments ( dels quals també ni han de Yin i de Yang), podem menjar més o menys d´unes coses determinades per tendir a l´equilibri.

El tipus o constitució Yin:
Les persones amb massa Yin o amb poc Yang són propenses al cansament, normalment grosses, pesades, els hi costa aixecar l´ànim, estan com ensopides, estan molt enganxades a la terra, son porugues, curtes de mires, no tenen visió de futur, pateixen des encoratjament, no troben sentit a res, …….

El tipus o constitució Yang:
Les persones amb massa Yang o amb poc Yin són intranquil·les, quelcom violentes, fàcilment irritables, fantasioses, enginyoses, despreses, no realistes, eixutes, ascètiques, visionàries, han provat de tot, no troben repòs, …….

Productes Yin:
Aliments: Algues, mantega, productes làctics, varietats de fruita com el plàtan, el kiwi, la llimona, verdures com el tomàquet, l´enciam, els bolets, l´oli d´oliva, peixos d´aigua dolça, crustacis, ……
Preparació: plats freds, escaldar, coure amb molta aigua, coure a foc lent sense bullir, estofar, coure al vapor, ……. , fan que els aliments es tornin més Yin.

Productes neutres Yin i Yang: Ous, cereals, te, tofu, ………

Productes Yang:
Aliments: Carn de pollastre, caça i bou, bitxo, l´all, la canyella, el cafè, l´alcohol, mongetes, tubercles i arrels (patates, moniatos, pastanagues, remolatxes, …….. ).
Preparació: Sofregir, fregir, a la graella, fumats, molt especiats, rostir, ………

Així podem dir que el plats Yin: Donen substància, <<posen en contacte amb la terra>>, relaxen, tranquil·litzen, tonifiquen sense donar fogositat.
I els plats Yang: Són estimulants, afrodisíacs, donen escalfor, …….

Encara podem afinar una mica més:

La unitat, que s´havia dividit amb l´ajuda dels dos principis universals del Yin i el Yang, experimenta una diferenciació més mitjançant els cinc Elements. Els Elements són components fonamentals de la vida, tan són estats com formes d´energia, i d´alguna manera o altre també tenen moviment a traves del Qi.   <<Entre ells s´ajuden o s´ataquen.>>

tao-03

tao-02

També hi ha constitucions i aliments corresponents a cada Element.

Cada un de nosaltres tenim una constitució física concreta, que correspon a un dels 5 elements i que ens determina la forma facial, els òrgans forts i dèbils i el caràcter o terennà.

Constitució Fusta (Moc):
Forma de la cara: quadrada, Òrgan fort: fetge, Òrgan dèbil: estómac, Caràcter: irritable i generós.

Constitució Foc (Fa):
Forma de la cara: triangle amb vèrtex avall, Òrgan fort: cor, Òrgan dèbil: pulmons, Caràcter: explosiu i alegre.

Constitució Terra (To):
Forma de la cara: rodona, Òrgan fort: estómac, Òrgan dèbil: ronyons, Caràcter: alegre i tossut.

Constitució Metall (Gum):
Forma de la cara: quadrada, Òrgan fort: pulmons, Òrgan dèbil: fetge, Caràcter: Dominant i pessimista.

Constitució Aigua (Su):
Forma de la cara: triangle amb el vèrtex a dalt, Òrgan fort: ronyons, Òrgan dèbil: estómac, Caràcter: Intel·ligent i temorós.

Els aliments també estan classificats en 5 sabors (“energies” a vegades coincideixen o no), cada sabor correspon a un element i conseqüentment amb una constitució. Així dons saben quin tipus de constitució tenim (òrgans forts i dèbils) i quins sabors corresponen a cada aliment podrem escollir menjar coses que vagin bé per la nostra part dèbil i enfortir-la, o evitar menjar coses que ens la debilitin més, i en cas de malaltia o prevenció fer el mateix.

Sabor àcid (fusta): Blat, civada, pèsols, cítrics, vinagre, fruits secs, sèsam, pinyons, pollastre, ous, ……..
Sabor amarg (foc): Xocolata pura, api, cafè, licors, cabra, pipes sense sal, enciam, bledes, endívies, …….
Sabor dolç (terra): Meló, caqui, carbassa, moniato, vedella, conill, mel, sucre moreno, mill, melmelades, làctics, ……..
Sabor picant (metall): Arròs integral, préssec, all, nap, col xinesa, pebre, gingebre, peix, carn de cavall, raves, peix, cloïsses, ………
Sabor salat (aigua): Mongetes, sal, salsa de soja, soja, porc, gambes, castanyes, algues, marisc en general, formatges curats, ………

Aquests coneixements ens obren un ventall de possibilitats molt interessant, dons podem adonar-nos que, amb l´alimentació fem feines preventives per evitar les malalties i en cas de emmalaltir, ens podem curar sense medicaments.

tao-04

4 comentaris per a

El Tao dels aliments.

  • Quim Duran |

    Molt interessant. Acostumo a rellegit el Tao Te Ching i mai se m’havia acudit mirar-lo des del punt de vista del menjar.
    Necessitaré uns quants dies per “pair-lo”.
    Felicitats.
    Endavant!

  • Angel Perera |

    Quim, de fet tal com comento el Tao del aliments és la base de la medicina oriental. Si et puc ajudar a aclarir conceptes ja saps on sóc.
    Però també et vull comentar que el sistema Mediterrani d’alimentació és del mateix estil però d’aquí, la Natura ja ens dona les energies dels aliments quant toca, per això els puristes diuen que s’ha de menjar productes de temporada i d’un màxim de 50 Km. a la rodona. En el món espiritual passa el mateix, busquem coneixement en les doctrines orientals i obviem les d’aquí, per exemple la Kabbalah.

  • Maite Garsot |

    estic d’acord amb prioritzar els productes i les disciplines de proximitat, encara que sovint totes tenen aspectes comuns o que podem compartir.

    Per cert Àngel, coneixes si es fa algun curs de cuina vegetariana per sabadell o Castellar del Vallès? M’agradaria aprendre’n.

  • Angel Perera |

    Maite,
    En aquest bloc, el dia 27/01/09 hi ha una entrada que diu: Benvinguda al bloc d’en Txus. Això és una escola de cuina i fan cursos de cuina vegetariana, a part d’altres. Entra a: http://www.cuinaromani.com i veuràs.
    Una abraçada.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web