Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Vegetarianisme a través del cicle de la vida.

Una dieta vegeteriana, lacto-vegetariana o ovo-lacto-vegetariana ben planificada és apropiada per a totes les etapes de la vida, incloent-hi l’embaràs i la lactància.

Les dietes vegetariana, lacto-vegetariana i ovo-lacto-vegetariana planejades apropiadament satisfan els nutrients necessaris per a nadons, nens i adolescents i promou un creixement normal. Les dietes vegetarianes en la infantesa i l’adolescència poden ajudar en l’establiment d’uns patrons alimentaris sans de per vida i poden oferir alguns avantatges nutricionals importants. Els nens i adolescents vegetarians tenen ingestes menors de colesterol i greixos i majors de fruites, verdures i fibra que els no vegetarians. Els nens vegetarians també són més prims i tenen nivells menors de colesterol.

Bebès

Quan els nadons vegetarians reben quantitats adequades de llet materna o la fórmula infantil comercial i les seves dietes contenen bones fonts d’energia i aliments com ara ferro, vitamina B-12 i vitamina D, el creixement és normal. Les dietes extremadament restrictives, com ara les de estrictament de fruita i crues, s’han associat a un creixement deteriorat i, per tant, no recomanable per a nadons i nens.

Moltes dones vegetarianes trien donar el pit als seus nadons i aquesta pràctica ha de ser animada i recolzada. La llet materna de les dones vegetarianes és similar a la composició a la de les no vegetarianes i és un aliment adequat. Les fórmules infantils comercials s’han d’utilitzar si no es dóna el pit o s’ha de deslletar abans de l’any. La llet de soja maternitzada és l’única opció per als nadons vegetarians que no siguin alletats.

La llet de soja, d’arròs fetes a casa, la llet de vaca i la de cabra no s’han d’utilitzar per a substituir la llet materna o la fórmula infantil comercial durant el primer any, perquè aquests aliments no contenen el quocient apropiat de macro-nutrients ni tenen nivells apropiats de micro-nutrients per al nadó.

Les pautes per a la introducció d’aliments sòlids són iguals per als infants vegetarians que per als no vegetarians. Quan és l’hora dels aliments rics en proteïnes, es pot triturar tofu, llegums (fer puré i filtrar en cas de necessitat), iogurt de soja o de llet, rovells d’ou cuinats i mató. Més endavant, es poden començar a introduir aliments com ara cubs de tofu, formatge o formatge de soja i els trossets d’hamburguesa de soja. La llet de soja comercial, de greix natural, fortificada, o la llet de vaca es poden utilitzar com a beguda primària que comença a l’edat de 1 any o més per a un nen que estigui creixent normalment i estigui ja menjant una varietat d’aliments. Els aliments energètics i llegums, tofu i alvocat triturat han de ser utilitzats quan ja està deslletat l’infant. El greix dietètic no s’ha de restringir en nens menors de 2 anys.

Els nadons que mamen de les mares que no consumeixin productes lactis, aliments fortificats amb vitamina B-12 o suplements de B-12, necessitaran regularment suplements de vitamina B-12. Les pautes per a l’ús de suplements de ferro i vitamina D en infants vegetarians no es diferencien de les pautes per als nadons no vegetarians. No es recomanen els suplements de zinc per a nadons vegetarians, ja que la deficiència de zinc es considera molt  rara.

Nens

Els nens ovo-lacto-vegetarians tenen un creixement similar als dels no vegetarians. Hi ha poca informació sobre els nens vegetarians  estrictes que no segueixen dietes macrobiòtiques, però aquesta informació suggereix que aquests nens són una mica més petits, però dins dels marges normals i estàndards de pes i alçada. El mal creixement dels nens s’associa a dietes molt restrictives.

Els àpats freqüents i l’ús d’alguns aliments refinats (com ara cereals d’esmorzar, pans i pastes fortificades) i d’aliments rics en greix no saturat poden proporcionar als nens vegetarians l’energia necessària. La ingesta de proteïna mitjana dels nens vegetarians (ovo-lacto, vegetarians i macrobiòtics) resol o excedeix generalment les recomanacions, encara que els nens vegetarians poden consumir menys proteïna que nens no vegetarians. Els nens vegetarians estrictes poden necessitar una mica més de proteïnes que els nens que no ho siguin a causa de les diferències de digestibilitat de la proteïna i la composició d’aminoàcids de les proteïnes vegetals, però aquestes necessitats de proteïna es resolen generalment quan les dietes contenen energia adequada i una varietat de vegetals. Les bones fonts de calci, ferro i del zinc s’han d’accentuar per als nens vegetarians juntament amb les pràctiques dietètiques que realcen l’absorció del zinc i del ferro. Una font fiable de vitamina B-12 és important per als nens vegetarians estrictes. Si l’exposició a la llum del sol és limitada, el to de la pell és clar, si és hivern o s’usen protectors solars, s’han de prendre suplements de vitamina D o aliments fortificats.

Adolescents

Hi ha poques dades disponibles del creixement d’adolescents vegetarians, encara que alguns estudis suggereixen que hi ha poca diferència entre els vegetarians i els no vegetarians. A l’oest, les noies vegetarianes tendeixen a assolir una menarquia més tard que les no ho són, encara que no totes les investigacions ho corroboren. Quan la primera menstruació apareix més tard comporta avantatges de salut, incloent un risc menor de desenvolupar càncer de mama i obesitat. Les dietes vegetarianes semblen oferir alguns avantatges alimentàries per als adolescents. Els adolescents vegetarians consumeixen més fibra, ferro, àcid fòlic, vitamina A i vitamina C que els no vegetarians. Els adolescents vegetarians també consumeixen més fruites i verdures i pocs dolços, menjar ràpid i snacks salats comparats amb els adolescents no vegetarians. Els nutrients a reforçar entre els adolescents vegetarians són el calci, la vitamina D, el ferro, el zinc i la vitamina B-12.

Les dietes vegetarianes són una mica més comuns entre adolescents amb desordres alimentaris, per tant, els professionals de la dietètica han d’estar assabentats dels seus joves clients que limiten les seves opcions alimentàries i que mostren símptomes de desordres alimentaris. No obstant això, dades recents suggereixen que adoptar una dieta vegetariana no condueix a desordres alimentaris, pocs vegetarians fan servir les dietes vegetarianes per camuflar un desordre alimentari. Amb una bona planificació, les dietes vegetarianes són opcions apropiades i saludables per als adolescents.

Dones embarassades i lactants

Les dietes ovo-lacto-vegetariana i vegetarianes estrictes poden proporcionar les necessitats energètiques de les dones embarassades. Els nadons de mares vegetarianes tenen generalment pesos en néixer similars als dels nadons de mares no vegetarianes. Les dietes per a embarassades i durant la lactància han de contenir fonts fiables de vitamina B-12. Si l’exposició a la llum del sol és limitada, el to de la pell és clar, si és hivern o s’usen protectors solars, s’han de prendre suplements de vitamina D o aliments fortificats. Els suplements de ferro poden ser necessaris per prevenir o tractar l’anèmia de ferro, que passa normalment durant l’embaràs. S’aconsella a les dones que esperen quedar embarassades consumir 400μg diaris d’àcid fòlic.

Els nadons de mares vegetarianes tenen nivells de DHA menors que els infants de no vegetarianes, encara que el significat funcional no se sap. Els nivells de DHA de la llet materna en dones vegetarianes estrictes i ovo-lacto-vegetarianes semblen ser més baixos que els de les no vegetarianes. El DHA sembla tenir un paper en el desenvolupament del cervell i ulls i és important una font dietètica de DHA per al fetus i el nadó, embarassades i lactants vegetarians estrictes i vegetarians (a menys que es mengin ous regularment). Cal incloure fonts d’àcid linoleic precursor de DHA en la dieta (gra de llinosa, oli de la llinosa, oli de cànula, oli de soja) o utilitzar un suplement vegetarià de DHA (les microalgues). Els aliments que contenen àcid linoleic (blat de moro, càrtam i oli de gira-sol) i àcids grassos transportadors (margarines, aliments amb greixos hidrogenats) s’han de limitar ja que aquests àcids grassos poden inhibir la producció de DHA de l’àcid linoleic.

Gent gran

Els estudis indiquen que la majoria de la gent gran vegetariana té ingestes dietètiques similars als no vegetarians. Amb l’envelliment, les necessitats energètiques disminueixen, però les recomanacions de nutrients, incloent-hi el calci, vitamina D, vitamina B6 i possiblement la proteïna, són més altes. L’exposició a la llum solar és sovint limitada i la síntesi de la vitamina D disminueix en la gent gran de manera que les fonts dietètiques o suplements de vitamina D són especialment importants.

La gent gran pot tenir dificultat amb l’absorció de vitamina B-12 així que s’han d’utilitzar aliments o suplements de vitamina B-12. Els requisits de proteïna són polèmics. El DRIs actual no recomana proteïnes addicionals per a la gent gran. Una meta-anàlisi dels estudis del balanç del nitrogen va concloure que no hi ha prou evidències per recomanar ingestes diferents de proteïna però les dades són limitades i contradictòries. Altres han conclòs que les necessitats de proteïna de la gent gran poden ser del voltant 1-1,25 g / kg de pes corporal. La gent gran pot cobrir fàcilment les seves necessitats de proteïna amb una dieta vegetariana variada amb abundants vegetals rics en proteïnes, incloent-hi les llegums i els derivats de soja.

Les dietes vegetarianes, riques en fibra, poden ser beneficioses per a la gent gran amb restrenyiment. Els vegetarians es poden beneficiar a través d’aliments fàcils de mastegar, que requereixen una preparació mínima, o apropiats per a les seves dietes terapèutiques.

Atletes

Les dietes vegetarianes poden també cobrir les necessitats dels atletes més competitius. Les recomanacions de nutrició per als atletes vegetarians s’han de formular amb la consideració dels efectes del vegetarianisme i l’exercici. L’Associació Dietètica Americana i els Dietistes del Canadà respecte a la nutrició i al funcionament atlètic proporcionen guies dietètiques apropiades per als atletes, encara que es pot requerir una certa modificació per tractar les necessitats dels vegetarians. Les recomanacions de proteïna per als atletes són de 1,2-1,4 g / kg de pes corporal, mentre que els atletes que fan majors esforços poden necessitar 1,6 a 1,7 g / kg de pes corporal. No tots els grups donen suport que hi hagi una necessitat creixent de proteïnes en els atletes. Les dietes vegetarianes que cobreixen les necessitats energètiques i contenen una gran varietat d’aliments proteics, com ara derivats de soja, llegums, cereals o llavors, poden proporcionar la proteïna adequada sense l’ús dels aliments especials o dels suplements. Per als atletes adolescents, s’ha d’atendre especialment a l’energia, a la proteïna, al calci i al ferro. La Amenorrea pot ser més comú entre les atletes vegetarianes que les no vegetarianes, encara que no tota la investigació ho recolza. Les atletes vegetarianes es poden beneficiar de les dietes que incloguin una energia adequada, nivells més alts de greix i quantitats abundants de calci i ferro.

2 comentaris per a

Vegetarianisme a través del cicle de la vida.

  • imma sabate |

    Disculpeu, el comentari es per fer solament de allo que es deia “fe d’erratas”. Allà on diu acids grassos transportadors, ha de dir trans, que fa referencia a la disposició espaial de la mol·lecula i no a cap funció de transport.

  • Àngel Perera Izquierdo |

    Gràcies Imma per la teva aportació!!!
    UNA ABRAÇADA MOLT FORTA!!!

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web