Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Menja poc a poc i perdràs pes.

Una vegada més les nostres mares tornen a tenir la raó. Quantes vegades se’ns va dir de petits que masteguéssim bé el menjar i que no mengéssim tant ràpid? Bé, doncs avui d’acord a un estudi publicat a la revista d’Endocrinologia Clínica i Metabolisme (The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism), la leptina, una hormona digestiva encarregada d’enviar un senyal al cervell indicant quan s’està satisfet, ho fa només si el menjar dura almenys 30 minuts.

En aquests dies usualment els àpats duren pocs minuts, rarament arriben als 30 minuts necessaris per beneficiar-se del senyal de la leptina. Quan mengem molt ràpid, especialment aliments plens de calories o menjar porqueria, no li donem temps a aquesta senyal d’actuar en el nostre cervell per a reaccionar a aquesta càrrega calòrica i acabem menjant de més.

Ara bé, com més freqüentment passi això el problema s’intensifica, perquè a mesura que acumulem més greix en el nostre cos ens tornem menys sensitius a l’efecte de la leptina i al seu efecte supressor de la gana, de manera que es torna disfuncional i no transmet la senyal de sacietat al cervell correctament. Afortunadament, és possible revertir aquesta resistència a la leptina i permetre l’alliberament natural del greix i aconseguir una pèrdua de pes, ja que la quantitat de leptina en el nostre cos augmenta a mesura que cremem més greix. Per aconseguir això, ens hem de mantenir allunyats del menjar porqueria i dels aliments altament refinats i processats, ser més actius en el nostre estil de vida i practicar exercici de forma regular. Aquest tipus de comportament es pot desenvolupar si no es té i lo bo és que es pot traslladar a tota la família.

Quatre raons per menjar més lent

Probablement hauràs escoltat o llegit sobre el “Slow Food Movement” , el qual va començar a Itàlia fa 2 dècades per combatre els efectes negatius del menjar ràpid. Si llegeixes la filosofia d’aquest moviment veuràs que no es tracta només sobre menjar, és més sobre un estil de vida que et brinda més beneficis. Però ja sigui que vulguis o no adoptar aquest estil de vida, a continuació et donaré alguns beneficis per la qual cosa hauries de considerar el fet de menjar més lent:

1.- Perdràs pes. Cada vegada hi ha més estudis com el que he esmentat al inici d’aquesta entrada que confirmen que amb només menjar més poc a poc aconseguiràs consumir menys calories, pel que podries perdre fins a 9 quilos en un any sense fer res més ni canviar els aliments que sols consumir. Ara imagina’t el que aconseguiria si a aquest canvi de velocitat en la manera que menges li afegeixes exercici i una dieta equilibrada .

2.- Gaudiràs més dels aliments. És difícil gaudir dels teus aliments si menges massa ràpid. De fet, si t’agraden les postres o la pizza, no seria millor que els assaboreixis més en lloc de només empassar-te’ls? Si no, quina és la raó per menjar-los? En canvi si els menges poc a poc pots obtenir el mateix plaer que et dóna el seu sabor però amb la gran avantatge que menjaràs menys, o sigui que consumiràs menys calories.

3.- Milloraràs la digestió. Si menges poc a poc mastegaràs millor els aliments, lo que es derivarà en que tindràs una millor digestió i aconseguiràs assimilar millor els nutrients que aquests proveeixen. Recorda que la digestió comença a la boca, de manera que si treballes més amb ella li donaràs menys feina al teu estómac.

4.- Tindràs menys estrès. El menjar poc a poc i posar atenció al que s’està menjant pot ser una bona manera d’oblidar-se dels problemes del dia a dia. Quan mengis gaudeix el moment i no et posis a pensar en lo següent que has de fer i evita fer-ho davant del televisor o mentre treballes a l’ordinador. Dedica a cada activitat del dia el seu moment i acumularàs menys estrès .

Si vols gaudir d’una millor salut no mengis menjar ràpid, si menges fora de casa ves a un bon restaurant, però millor encara si cuines el teu propi menjar i dediques el temps necessari per gaudir-lo. Comença per crear l’hàbit de menjar més poc a poc i aviat notaràs els beneficis que aquest petit canvi brinda a la teva salut en general.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web