Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La importància de la respiració.

“Quan l’alè va i ve, la ment està inquieta, però quan l’alè es calma, també es calma la ment “

La respiració és un acte mecànic que realitzem milers de vegades al llarg del dia. Si ho fem de manera deficient, el nostre organisme pot arribar a deteriorar-se. En canvi, una correcta respiració contribuirà a que ens sentim millor física i psíquicament.

L’excés de treball, les càrregues familiars i, en general, el ritme de vida que portem fan que moltes persones pateixin problemes d’insomni i visquin en un estat de tensió poc recomanable. Una de les alternatives que es plantegen per evitar que aquestes situacions perjudiquin la nostra salut és aprendre a respirar bé, ja que això ens farà sentir-nos més vitals i, conseqüentment, el nostre organisme també es trobarà millor.

Una mala respiració pot ser, per si mateixa, una causa d’estrès excessiu i ocasionar depressió, falta d’energia i fatiga crònica. Hem de respirar profundament perquè si ho fem de manera superficial i deixem una bona part dels nostres pulmons sense utilitzar, l’oxigen no arriba a totes les parts de l’organisme i el nostre organisme s’oxigena de manera deficient.

Un altre error sol ser que, en exhalar, no buidem els pulmons del tot i retenim cert volum d’aire nociu. Perquè la espiració sigui completa, quan s’arribi al límit del que sol ser una espiració habitual, cal contreure els músculs abdominals perquè surti la major quantitat d’aire possible.

Per realitzar aquesta tècnica, és important que estiguem asseguts amb l’esquena ben recta.

És molt important que aprenguem a respirar bé, perquè ens ajudarà també a aconseguir que ens sentim més relaxats, eliminarem la tensió muscular i ajudarem a la nostra ment a què se senti amb més claredat i que el nostre aparell digestiu millori el seu funcionament.

Els moviments respiratoris són dos: la inhalació (el agafar aire pel nas, lenta i profundament) i la exhalació (moment en que el deixem anar). Habitualment respirem elevant les espatlles i el pit. La respiració completa i perfecta integra en si la respiració abdominal, la costal i la clavicular.

La primera es realitza contraient i expandint el diafragma, perquè així deixem més lloc a la caixa toràcica. Es posen les mans a l’abdomen i s’inspira profundament. Sentirem que es mou el diafragma i el tòrax s’expandeix. Expulsar l’aire lentament i sentirem com el diafragma torna de nou al seu lloc. Realitzarem aquests gestos de manera pausada i movent només els músculs necessaris.

Aquesta és una tècnica molt efectiva quan s’ha de parlar en públic, perquè facilita que la veu es projecti cap endavant amb la qual cosa, l’emissió serà millor. A més, en accelerar la circulació sanguínia és un excel·lent mètode de relaxació del cos i la ment.

La respiració costal és un complement de l’anterior que ens ajudarà a millorar la nostra capacitat pulmonar. Amb ella exercitarem la zona de les costelles, fent que l’aire penetri més profundament en els nostres pulmons. Es tracta d’inspirar mentre l’abdomen està contret amb la qual cosa, en entrar l’aire, les costelles es separaran i després expulsaran l’aire lentament.

Per completar els tres tipus de respiració completa, acabarem centrant-nos aquest cop a la part més alta dels pulmons per exercitar la respiració clavicular. L’abdomen es bloqueja i ens permet absorbir poc aire de manera que la quantitat que arriba als pulmons sol ser deficient. És un tipus de respiració bastant simptomàtica en persones amb problemes nerviosos i també en algunes dones embarassades.

Respiració antiestrès

També podem utilitzar la nostra ment per eliminar l’estrès i facilitar una bona respiració. Per realitzar aquests exercicis, podem fer-los a casa i pel nostre compte ia mesura que anem perfeccionant la tècnica, també podrem incrementar la freqüència amb què els practiquem i aconseguirem reduir tant l’estrès com els símptomes d’ansietat.

És important que busquem un moment de solitud i silenci ambiental, perquè l’entorn contribuirà a l’exercici. Ens tombem cap per amunt amb els ulls tancats i agafarem aire de forma lenta i profunda. Visualitzarem el camí que recorre l’aire per totes les parts del nostre cos i expulsarem lentament l’aire. Descansarem uns segons i seguirem expulsant més aire.

Respirarem profundament diverses vegades més i després imaginarem situacions agradables que ens ajudaran a relaxar-nos completament (l’estiu, la brisa de la muntanya, els raigs del sol sobre el nostre cos, les ones del mar …) Expulsarem de nou l’aire i repetirem l’exercici diverses vegades. Un cop acabat, tornarem a la vida quotidiana amb més energia.

Aquest tipus de respiracions, més lentes i profundes beneficien al cor, contribuint a que s’enforteixi, alhora que disminueixen les possibilitats de patir problemes cardíacs i també rebaixen els índexs de tensió arterial.

Realitzant aquestes tècniques canvia la pressió pulmonar i augmenta de per si la circulació sanguínia. Com que aquesta tasca correspon al cor, li estalviarem una feina i a més, quan aquest enviï sang als pulmons, trobarà grans quantitats d’oxigen. Aquestes grans proporcions ens ajudaran a alimentar els nostres teixits i si hi ha algun problema de sobrepès, el subministrament extra d’oxigen ens ajudarà a cremar greixos.

També es produirà un rejoveniment de la pell, que es tornarà més suau, per la millora de les glàndules pituïtàries i pineals i finalment, millorarà l’oxigenació del sistema nerviós i en concret, el cervell es beneficiarà especialment, ja que requereix tres vegades més oxigen que la resta del cos.

1 comentari per a

La importància de la respiració.

  • » Mètode de Relaxació: |

    […] És fonamental per iniciar una relaxació amb resultats ràpids i efectius. Hem dedicat un ampli espai a ensenyar a respirar, és indispensable recordar-lo abans de seguir els exercicis de […]

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web