Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Les 7 emocions bàsiques:

Les set emocions segons la Medicina Xinesa estan associades a un òrgan i funció del cos humà. Qualsevol desequilibri emocional pot reflectir-se en símptomes o malalties d’aquests òrgans.

Alegria

És l’emoció del cor, serena la ment i relaxa el shi. L’ambaixador del cor, el pericardi, aporta alegria i felicitat al cor, intervenint i regulant les relacions personals.

Es diu que una estimulació excessiva dels sentits o una excessiva permissivitat apassionada de l’excitació i el plaer distreuen i molesten a la ment i pertorben el cor, causant la inflamació del seu foc. Massa exuberància suggereix un cor desequilibrat.

Tristesa

S’origina en la decepció o amb més gravetat, en la separació o la pèrdua, Es diu que dissol el shi i afecta principalment els pulmons. Expressada en el seu so com “plor”.

La tristesa se sent en el cor i afecta tot el pit produeix pesadesa, manca d’alè, cansament i depressió. Necessitem temps per expressar la nostra tristesa, els ritus establerts ens ajuden a afrontar millor aquestes situacions.

Precaució

Sorgeix de la inseguretat i tendeix a depauperar-se la melsa, que pertany a l’element terra que al seu torn implica suport, nutrició i primera criança.

La precaució anul·la al shi dels pulmons, oprimint el pit i les espatlles i tallant la respiració podem quedar immobilitzats per la precaució. Els pulmons i la melsa són fonts del veritable shi del cos per tant la precaució empobreix en general el shi.

Excés de pensament

Aquesta emoció és similar a la precaució, però es reflecteix específicament en la nostra capacitat per al treball mental. La melsa es pot veure afectada per l’excés de pensar empitjorant-ho amb la falta d’exercici i els menjars irregulars.

Un melsa feble pot manifestar-se en l’obsessió per l’ordre i el detall, fer llistes interminables, comptar les calories o esdevenir un maníac de la pantalla de l’ordinador.

Por

La por s’associa amb els ronyons, fa disminuir el shi i afecta la boca de l’estómac. En els nens es manifesta en les pors nocturnes i en pixar-se al llit. Els adults amb deficiències renals i constitucions febles; poden ser propensos a pors irracionals o a  l’ansietat, insomni, suor espontani i sequedat bucal.

La por no acceptada es transforma a vegades en un poderós impuls per emprendre ocupacions o passatemps arriscats, que justifiquen l’enfrontament amb la por, però si no es reconeix, l’arrel de la por el (YANG) dels ronyons pot empobrir el (YIN) causant problemes de foc emergents en fetge i cor.

Terror

Aquesta s’assembla a la por però és més extremada és idèntica al xoc, Associat amb el trauma físic o emotiu, suspèn o disminueix el shi i afecta els ronyons, aquests emmagatzemen shi per a la defensa i poden veure’s exhausts sobtadament. El xoc es caracteritza per la pèrdua de memòria, desorientació, palpitació, vertigen, tremolors, sudoració i desmais un xoc no resolt paralitza l’energia, La qual cosa és causa de depauperació.

Ira

És l’emoció del fetge, pot adoptar diverses formes modificades entre elles, la irritabilitat, la frustració, l’enveja i la ràbia. La ràbia fa pujar el shi i amb ell la bilis. Un sabor amarg a la boca, ulls enrogits o groguencs, rubor a la cara i el coll, vertigen i especialment mals de cap són els signes del shi hepàtic (rebel).

Si es reprimeix la dinàmica (YANG) de la ira es converteix en estat (YIN) de depressió, la qual cosa causa l’estancament del shi renal, Dolors i sensació opressiva, rigidesa i inflors. Qualsevol d’aquestes formes de l’emoció dels ronyons pot pertorbar l’estómac i la melsa, La seva energia fusta s’expandeix i després envaeixen els òrgans de la terra causant nàusees, acidesa o diarrea.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web