Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El Consell d’Europa estudia prohibir mòbils i Wi-Fi a les escoles.

L’organisme considera que els senyals electromagnètiques posen en risc la salut infantil. El Consell d’Europa ha elaborat un informe en què alerta sobre l’ús de telèfons mòbils i xarxes sense fils (Wi-Fi) pels seus efectes perjudicials per a la salut dels nens i els nadons. Un comitè ha confeccionat un full de ruta que inclou la prohibició d’aquest tipus de tecnologies en col·legits i escoles d’Europa, entre altres propostes.

Els estudis sobre l’efecte de l’exposició a senyals electromagnètiques es contradiuen els uns als altres. L’Organització Mundial de la Salut ha assegurat que no suposen un risc per a les persones, però el Consell d’Europa ha impulsat una investigació en la qual assegura que sí que hi ha perill i apunta als menors com el segment de població més vulnerable.

Les dades que han fet saltar l’alarma han estat obtinguts per l’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA), que assegura que sí que existeix un risc per a la salut per l’exposició a camps electromagnètics. El Consell d’Europa ha citat els estudis d’aquesta agència per justificar els seus temors en un informe anomenat “Els perills potencials dels camps electromagnètics i els seus efectes en l’entorn“.

“Segons la AEMA, hi ha indicis suficients o nivells d’evidència científica d’efectes biològics nocius, suficients per invocar l’aplicació del principi de precaució i de mesures eficaces, preventives urgents”, explica el Comitè del Medi Ambient, Agricultura i assumptes locals i Regionals.

L’organisme europeu assegura que “hi ha suficients proves dels efectes potencialment nocius dels camps electromagnètics sobre la fauna, la flora i la salut humana”. Per aquest motiu, el Consell d’Europa considera necessari “reaccionar i protegir-se contra els riscos ambientals i de salut potencialment greus”.

En aquest sentit, la Consell cita diversos estudis que indiquen que els senyals poden provocar càncer i podrien afectar els cervells en desenvolupament dels menors. Per això, proposarà als estats membres que prenguin mesures en relació a l’ús de telèfons mòbils i xarxes Wi-Fi. Entre les mesures proposades hi ha la prohibició de l’ús de mòbils i xarxes sense fils en escoles infantils i col·legits. El Consell considera aquesta mesura un acte de prevenció i protecció per als més petits.

A més de la prohibició d’aquestes tecnologies a les escoles, s’ha recomanat que es fixin nous límits en els nivells d’exposició a les ones que emeten els equips mòbils. El Consell també ha inclòs entre les seves propostes un sistema d’etiquetatge per als dispositius en els quals s’alerti sobre l’existència de l’emissió electromagnètica.

Per completar la informació també es proposen “campanyes d’informació específiques dirigides als professors, pares i nens per alertar sobre els riscos específics de l’ús prematur, imprudent i prolongat dels telèfons mòbils i altres dispositius que emeten microones”.

Nous plans d’informació per a la població i noves investigacions sobre les conseqüències d’aquestes tecnologies són altres de les propostes de l’organisme continental, que pretén conscienciar sobre les conseqüències de l’exposició a aquest tipus de senyals.

El Consell d’Europa no pot obligar als estats membres a acatar aquestes mesures, però les seves propostes solen ser ben rebudes i es solen seguir els seus consells. Esperem que a Espanya i Catalunya també.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web