Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Com prevenir la diabetis tipus 2.

La diabetis és causada per un problema en la manera com el cos produeix o utilitza la insulina. La insulina és necessària per moure el sucre en la sang (glucosa) fins a les cèl·lules, on aquesta s’utilitza com a font d’energia. Quan es té diabetis tipus 2, el cos no respon correctament a la insulina. Això es denomina resistència a la insulina i significa que el greix, el fetge i les cèl·lules musculars normalment no responen a aquesta insulina. Com a resultat, el sucre de la sang (glucèmia) no entra en les cèl·lules amb la finalitat de ser emmagatzemat per obtenir energia.

Quan el sucre no pot entrar en les cèl·lules, s’acumulen nivells anormalment alts d’aquest en la sang, la qual cosa es denomina hiperglucèmia. Els nivells alts de glucèmia amb freqüència provoquen que el pàncrees produeixi insulina cada vegada més, però no la suficient per seguir al ritme de les demandes del cos.

Què ens fa més propensos per desenvolupar la diabetis?

En la diabetis tipus 2, el llegat familiar és un dels factors de risc de major pes. Però, aquest no és l’únic factor de risc. El sobrepès, el sedentarisme (manca de exercici) i l’alimentació alta en greixos i calories contribueixen al desenvolupament de la diabetis tipus 2. Amb un estil de la vida saludable podem ajornar i fins i tot prevenir aquesta malaltia.

A més, és més probable que la dona que hagi tingut diabetis durant l’embaràs (Diabetis gestacional) desenvolupi diabetis tipus 2 en el futur.

Què podem fer per reduir-ne el risc?

A l’organisme amb excés de pes i en mal estat físic se li fa impossible aprofitar bé la insulina. Els músculs que no tenen molt de greix l’aprofiten millor. El cos en el que s’ha controlat el pes i que ha estat actiu utilitza millor la insulina que l’organisme ha produït en un procés natural.

En l’estudi anomenat “Programa de Prevenció de la Diabetis” es va descobrir que les persones amb sobrepès que baixaven entre un cinc i un set per cent del seu pes total podien reduir el risc de desenvolupar la diabetis en un 58 per cent. Amb només menjar aliments amb menys calories i fer exercici mitja hora al dia cinc dies a la setmana es va aconseguir més que prenent medicaments per aprofitar millor la insulina.

No es tracta de baixar fins arribar al pes “ideal” per reduir el risc; amb només reduir de 4 a 8 Kg. ja s’observa l’efecte. És cosa de mantenir el pes consumint menjars saludables i fent exercici amb regularitat.

Més d’una tercera part de les persones amb diabetis ignoren aquest fet. Si teniu propensió a la diabetis, feu-vos fer un anàlisi de sucre en la sang un cop l’any. Els símptomes de la diabetis tipus 2 es poden passar per alt fàcilment, perquè solen semblar-se a les senyals normals de envelliment. És possible prevenir les complicacions de la diabetis si la malaltia es descobreix hora.

Els símptomes comuns de la diabetis inclouen:

.- Fatiga.

.- Vista borrosa.

.- Orinar amb freqüència.

.- Infeccions a la pell.

.- Pèrdua de pes inexplicable.

.- Sed o fam en excés.

.- Infeccions urinàries o vaginals persistents o freqüents.

Quins canvis en l’estil de vida ens poden ajudar?

Mai és fàcil fer canvis en l’alimentació i en el règim de l’exercici. Enfoqueu-vos a fer un o dos canvis cada mes i al cap d’un any comptareu amb un estil de vida completament nou.

.- Intenteu fer 30 minuts o més d’exercici de 5 a 7 dies a la setmana.

.- Mengeu almenys tres porcions de fruites i verdures al dia.

.- Mengeu menys aliments greixosos i fregits.

.- Preneu poc o gens d’alcohol.

.- Canvieu a pans i cereals integrals -amb un contingut alt de fibra-.

.- Mengeu de 2 a 3 vegades per setmana proteïna animal -més no-.

.- Utilitzeu productes lactis desgreixats o baixos en greix.

.- Preneu aigua en abundància en lloc de prendre begudes ensucrades.

.- No mengeu massa a la nit.

.- Intenteu dividir el menjar igualment durant el dia -feu 5 ó 6 àpats més petits-.

.- Mengeu poc a poc i gaudiu el menjar en seure’s a la taula.

Els meus objectius per a la prevenció:

Trieu un o dos aspectes del vostre estil de vida que podeu canviar aquest mes. Comenceu amb els canvis que realment us sentiu capaços de fer. L’èxit d’ara us ajudarà a aconseguir metes més difícils després.

Els meus objectius per a aquest mes són:

1.-______________________________________________

2. ______________________________________________

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web