Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El Govern espanyol va callar la contaminació per mercuri del peix.

El 2009, els ministres de Medi Ambient de tot el món van acordar la creació d’un tractat mundial vinculant que controlés la pol·lució per mercuri. La tercera sessió del Comitè Intergovernamental de Negociacions sobre el mercuri es celebrarà a Nairobi, Kenya, entre el 31 d’octubre i el 4 de novembre del 2011. El Govern espanyol va callar durant anys el perill de consumir peix en excés per la seva contaminació de mercuri.

Segons es va acordar en la segona sessió del Comitè, els governs han estat convidats a aportar el seu punt de vista sobre l’esborrany de text per poder arribar a consensuar un instrument coherent i eficaç, internacionalment acceptat i legalment vinculant. Per això, tots els països han hagut d’aportar informació sobre les fonts d’emissió de mercuri existents al seu territori, unes dades que s’han de tenir en compte en els documents que la secretaria del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) prepara per a la tercera sessió del Comitè.

Peix contaminat

Fa unes setmanes es va fer públic un estudi encarregat el 2003 pel Ministeri d’Agricultura i Pesca sobre la contaminació del peix de consum que confirmava els altíssims nivells de mercuri que conté. Aquestes dades, fins ara qualificades com a “confidencials”, només es van publicar per obligació legal després que l’ONG Oceana guanyés un contenciós administratiu als tribunals. Una de les conseqüències de l’elevat consum de peix dels espanyols (uns 40 kg / persona / any) és que acumulem en el nostre cos fins a 10 vegades més mercuri que, per exemple, els alemanys.

El mercuri és un metall pesat extremadament tòxic que no desapareix mai del medi ambient i que s’acumula en l’aire, aigua i aliments, concentrant cada vegada més en la cadena alimentària i especialment en els grans peixos predadors (tonyina, peix espasa, tauró, …). Els més vulnerables a aquest contaminant són les dones en edat fèrtil, embarassades i en període de lactància, i els nens i adolescents.

Ecologistes en Acció considera lamentable la reticència del Govern espanyol a revelar uns resultats que afecten directament a la salut pública i els ecosistemes i reclama que es prenguin mesures per reduir les emissions de mercuri. Les principals responsables d’aquesta contaminació són la indústria del clor i les centrals tèrmiques de carbó. Així mateix Ecologistes en Acció exigeix ​​que el Govern s’impliqui en la lluita internacional contra el mercuri.

És molt lamentable, però això ens confirma una cosa que ja sabíem, el govern no està al servei del poble està al servei del poder -que avui són les multinacionals- i a més el més indignant de tot és que ens tracta d’imbècils.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web