7
Incontinència urinària.
Tema: SalutLa incontinència urinària es caracteritza per la pèrdua incontrolable d’orina que pot realitzar-se en quantitats variables durant el dia o la nit. Aquest trastorn passa tant en homes com en dones. No obstant això, les dones són tres vegades més susceptibles, degut en part a les tensions físiques de la maternitat ia una disminució del estrogen després de la menopausa.
Hi ha quatre tipus bàsics d’incontinència:
.- Incontinència total: És caracteritzada per una pèrdua constant de petites quantitats d’orina. Entre les seves possibles causes tenim: Dany en l’esfínter urinari que pot ser per una anormalitat anatòmica o lesió, dany en el nervi, tumors infiltrats o la presència de fístules a través de les quals surt l’orina del cos.
.- Incontinència per pressió o estrès: Es caracteritza per la pèrdua de gotes d’orina quan es tus, esternuda, aixeca algun pes o qualsevol altra cosa que incrementi la pressió de l’abdomen. Aquest tipus d’incontinència és més comú en la dona que en l’home, sobretot en dones que han tingut nens, estretor dels músculs del pis de la pelvis o han tingut cirurgia a la regió pèlvica.
.- Incontinència d’urgència: En aquest cas, hi ha una inflamació de la bufeta o un problema neurològic que pugui ocasionar desitjos incontrolables d’evacuar fent que surti l’orina sense donar temps d’arribar al vàter.
.- Incontinència per sobreeiximent: Quan es presenta aquesta condició, la bufeta està distesa, llavors cap orina addicional pot entrar sense que surti alguna gota. És més comú en els homes de la tercera edat amb engrandiment de la pròstata.
Remeis populars
1.- Bullir, durant cinc minuts, dues cullerades de fonoll en una tassa d’aigua. Retirar del foc i deixar refredar. Prendre aquesta infusió cada dia.
2.- Omplir el bidet amb aigua temperada i seure-hi. Després contraure tots els músculs de la regió genital i comptar fins a cinc. Relaxar comptant fins a deu i tornar a contraure. Repetir l’exercici dins de l’aigua fins a un total de 10 vegades.
3.- Practicar els exercicis Kegel o de contracció del múscul pubocoxígeo:
+ Orinar entretallat (és a dir, orinar, parar i orinar novament) d’aquesta manera s’enforteix el múscul de la bufeta i dels esfínters.
+ Anar a dormir d’esquena amb els genolls doblegats i els peus lleugerament separats. Contraure el recte, la uretra, i en les dones, també la vagina. Després, procedir cap endavant com si estigués tractant de parar d’orinar. Mantenir la tensió mentre es compta lentament fins a tres. Després alliberar lentament la tensió. Repetir de cinc a deu vegades. Respirar en forma uniforme i còmoda i no tibar els músculs de l’estómac, els de les cuixes o els de les natges, ja que s’estaria fent exercici amb els músculs equivocats. Revisar l’abdomen amb la mà per assegurar-se que l’àrea de l’estómac està relaxada.
+ Repetir aquest exercici mentre s’està assegut en un banquet baix que sostingui la part inferior de les cames. Aixecar les cames ajuda que es relaxin els músculs de la base pèlvica per a l’exercici.
+ Repetir el segon exercici mentre s’està agenollat al terra amb els colzes reposant en un coixinet. En aquesta posició els músculs de l’estómac estan completament relaxats.
Recomanacions
.- Conèixer la causa de la incontinència amb l’ajuda de l’especialista i posar remei si és possible (com en els casos d’estrès, angoixa, nerviosisme o infeccions del tracte genital).
.- Evitar menjars com sopes amb base de tomàquet, sucres, com mel i xarop de blat de moro, xocolata, pols de curri i Xile amb carn i tots els condiments picants ja que poden irritar la bufeta.
.- No reduir el consum de líquids per sota del normal per temor que l’orina surti sense avisar, ja que pot traduir-se en deshidratació el que empitjoraria els problemes urinaris i causaria altres malalties greus. En el seu lloc, s’aconsella programar quan beure els líquids. En aquest sentit, els experts suggereixen un consum total de sis a deu gots (240 mil·lilitres) per dia que han de ser distribuïts, la seva major quantitat, durant el matí i tarda deixant només una tassa entre el sopar i l’hora d’anar a dormir per tal de no haver de despertar-se constantment enmig de la nit per anar al bany.
.- Evitar el restrenyiment, ja que podria contribuir a la incontinència. Per això, s’ha de preferir una dieta alta en fibres en conjunt amb quantitats adequades de líquids.
.- Perdre pes. Cal evitar l’obesitat, ja que aquesta pot causar que els músculs es caiguin, incloent els músculs de la base de la pelvis, cosa que facilita l’aparició de la incontinència.
.- Evitar l’alcohol i la cafeïna. Ambdues begudes augmenten la freqüència de visites al vàter. Per això, no es recomana el seu consum.
.- No fumar. La nicotina pot irritar la bufeta el que contribueix a la incontinència per pressió.
.- Portar un diari. Es suggereix mantenir un registre de cada micció o pèrdua (hora i quantitat pixada), les possibles circumstàncies que la van causar i la quantitat de consum de fluids que la van precedir per tal de determinar quins aliments o begudes van poder augmentar el problema de la incontinència i així evitar-les.
.- Preparar-se abans de dormir. S’aconsella que la persona afectada per incontinència conservi un urinal portàtil a prop del seu llit.
.- Anticipar-se. Si es té ganes d’esternudar, tossir o s’ha d’aixecar un pes, es recomana prémer abans l’esfínter per evitar una pèrdua accidental d’orina.
.- Orinar abans de sortir. Es recomana buidar la bufeta abans de sortir al carrer, ja sigui que es tinguin desitjos de anar o no. Si la persona ha d’estar molt de temps al carrer, ha d’utilitzar bolquers d’un sol ús o protectors absorbents.
.- Utilitzar robes fàcils de treure. La roba pot resultar particularment un problema si es pateix d’incontinència. Les peces com els “monos” i les malles poden complicar el procés de micció ja que no són fàcils de baixar. Per això, es recomana roba que es pugui obrir, de forma fàcil, a pressió a l’entrecuix. Igualment, es recomana portar roba extra en cas que l’orí surti abans d’arribar al vàter.
.- Intentar buidar completament la bufeta. En orinar, s’aconsella romandre en el vàter fins que se senti la bufeta buida. Després cal aixecar-se i seure de nou, ajupint-se una mica cap endavant, doblegant els genolls i intentant orinar de nou.
.- Reeducar la bufeta. Es recomana buidar la bufeta a intervals curts regulars (per exemple cada hora) i incrementar, a poc a poc, la durada de l’interval. En certs tipus d’incontinència, aquest mètode és summament eficaç perquè la bufeta funcioni normalment.
.- No reprimir massa el desig d’anar al bany. La retenció prolongada pot produir una infecció a la bufeta i expandir-se exageradament. A més, si es té la bufeta massa plena i el múscul de l’esfínter és feble, el problema de la incontinència augmentarà.
Bon dia Angel,
Voy leyendo tus artículos poco a poco desde que encontré tu página un día buscando información sobre las cándidas y son todos muy interesantes.
Me gustaria hacerte una consulta sobre el tema de la incontinencia urinaria, pero en niños -enuresis nocturna-, no sé si trataras este tipo de problemas, concretamente en mi caso se trata ya de un adolescente que acaba de cumplir 14 años y despues de periodos largos sin mojar la cama lleva un tiempo mojandola otra vez casi a diario, y el médico me dá medicamentos para retener la orina ó antidepresivos y no quiero darle ninguna de las dos cosas.
Hace tiempo estuvo haciento ejercicios de fortalecimiento, pero no ha tenido un resultado duradero.
Si sabes algo sobre este tema y pudieses me gustaria que me des algun consejo ó tu opinión al respecto, y si no lo sabes no importa, ya te escribí hace poco consultandote sobre las cándidas y las amalgamas de mercurio y me fuiste de gran ayuda, sé que te tomas un gran interés por todos los que te consultamos y te lo agradezco muchisimo.
Puedes contestarme en catalán, que aunque no lo escribo si que se leerlo.
Una forta abraçada.
Maria Fernanda.
Hola de nou Maria Fernanda:
No estic massa ficat en el tema, crec que pot haver-hi algun tema de caire emocional pel mig, identificat o no.
Com a suplement, he utilitzat un producte de la casa Bioforce que es diu Hyperiforce (gotes), i la resposta que he tingut és que no és un miracle però si que és una ajuda.
És tot el que et puc dir referent a aquest tema.
Salutacions, i una abraçada.
Àngel
Hola Angel,
Tengo claro que hay un problema emocional, pero que no hemos podido identificar claramente aunque tengamos indicios, y tampoco queremos obsesionarlo demasiado sino todo lo contrario.
Vamos a probar el Hyperiforce que me dices, que tengo claro que aunque no sea un milagro si que le puede ayudar y daño no le va a hacer.
Moltes gràçies per la teva atenció.
Una abraçada molt forta.
Maria Fernanda.