Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Parlem del Magnesi.

El magnesi és un dels elements més abundants de l’organisme i el segon en importància dins de la cèl·lula després del potassi. Intervé en processos bioquímics bàsics com a regulador de l’estructura del ribosoma, que són petites formacions de la cèl·lula, en el transport de la membrana cel·lular, la síntesi de proteïnes i d’àcids nucleics, la generació i transmissió dels impulsos nerviosos, la contracció muscular i cardíaca així com en la fosforilació oxidativa que és l’etapa més eficient en la producció d’energia en les cèl·lules.

Els vegetals que en són la seva principal font, no contenen l’adequada quantitat d’aquest element, a causa de l’agricultura industrial intensiva, per la qual cosa la deficiència de magnesi en la població és generalitzada. Això no succeeix amb els cultius orgànics -ecològics- que respecten els cicles dels ecosistemes naturals i reposen els nutrients necessaris en cada collita.

En els darrers 50 anys el consum mundial de magnesi ha baixat i el de calci ha augmentat a causa de l’ús massiu de fertilitzants amb alt contingut en calci i sense magnesi, al mateix temps la malaltia cardiovascular ha augmentat.

La hipertensió arterial, els infarts del cor, els vessaments cerebrals, la diabetis, l’osteoporosi, l’envelliment accelerat, l’ansietat, la depressió són algunes de les principals manifestacions d’aquest dèficit nutricional. Malauradament aquests pacients reben medicaments per corregir els símptomes encara que molts d’ells tindrien una important recuperació si es detectés i es donés com a suplement magnesi.

Acció sobre el múscul del cor i els vasos sanguinis

La deficiència del magnesi s’associa amb una incidència augmentada d’arteriosclerosi, hipertensió, infarts i vessaments.

El magnesi produeix de forma fisiològica moltes de les accions de les medicacions cardiovasculars.

.- Liqua la sang de forma semblant a la warfarina (Cumadin).
.- Bloqueja la captació del calci igual que als bloquejadors d’aquest element. [1]
.- Actua com un potent vasodilatador relaxant els vasos com els inhibidors de l’angiotensina. [2]
.- Inhibeix l’agregació plaquetària com l’aspirina.

El magnesi manté l’equilibri dels mecanismes de la coagulació. També augmenta l’oxigen al cor millorant el contractibilitat del múscul cardíac.

Els qui moren d’atacs cardíacs tenen baixos nivells de magnesi en el seu múscul cardíac. Els pacients amb malaltia coronària que ha estat tractada amb dosis grans de magnesi tenen millor possibilitat de sobreviure que aquells sotmesos al tractament oficial.

El 15% de la població pateix prolapse de la vàlvula mitral que és un descens d’aquesta vàlvula durant el treball del cor. Això s’associa a una tendència augmentada a l’ansietat, a freqüència cardíaca irregular o ràpida, palpitacions, i en general a un múscul cardíac hiper-irritable. Els estudis han mostrat que el 62% d’aquestes persones són deficients de magnesi i els símptomes poden ser previnguts per l’administració d’aquest element.

Els països amb una alta relació de calci/magnesi a la terra i l’aigua, és a dir, el calci alt i el magnesi baix, tenen la incidència més alta de malaltia cardiovascular. El primer a la llista és Austràlia.

Algunes medicacions cardíaques com el Lanitop ®), i els diürètics que aquests malalts reben, augmenten l’excreció urinària de magnesi i contribueixen a aquesta deficiència. I el magnesi és un important agent anti-arrítmic per tractar la toxicitat. També ajuda a tractar la taquicàrdia atrial i ventricular quan s’usa de forma intravenosa en aquests estats d’emergència.

Acció sobre de l’estructura òssia

El 62% del magnesi corporal està en els ossos i les dents. Amb l’osteoporosi, hi ha una important pèrdua de magnesi de l’esquelet. Molts creuen que només es necessiten suplements de calci per prevenir o tractar l’osteoporosi. Però el magnesi és igualment important. D’ell depèn la duresa dels ossos i les dents.

El magnesi ajuda en el metabolisme i l’absorció del calci. El dèficit de magnesi afavoreix les calcificacions dels teixits tous, així com els càlculs renals, i de la vesícula, l’arteriosclerosi. El magnesi ajudar a dissoldre els càlculs renals.

La glàndula paratiroides regula el metabolisme del calci. El dèficit de magnesi disminueix la capacitat per respondre a la hormona paratiroide.

Als països occidentals les autoritats mèdiques han indicat que l’osteoporosi i la càries poden prevenir amb una ingesta alta de calci. No obstant això, l’evidència publicada revela que el contrari és veritat. Les poblacions asiàtiques i africanes amb una ingesta diària d’aproximadament 300 mg de calci, que és molt baixa, tenen baixes taxes d’osteoporosi. Les dones bantus a l’Àfrica consumeixen de 200 a 300 mg diaris de calci i tenen la menor taxa d’osteoporosi en el món.

El   doctor Barnett, un ortopedista americà va observar el comportament de l’osteoporosi en dos comtats americans amb diferents nivells de minerals en aigua i terra. A Dallas els nivells de calci són alts i els de magnesi baixos; allí la taxa d’osteoporosi era alta i les fractures del maluc eren molt comuns, mentre que a Hereford on la concentració de magnesi era alta i la de calci baixa,   aquests problemes gairebé no es presentaven. A Dallas la mitjana del contingut ossi de magnesi era del 0.5%, mentre a Hereford era 1.76%. En una altra comparació la mitjana del contingut ossi de magnesi de víctimes del osteoporosi era 0,62% mentre en els individus saludables era 26/01%.

En un estudi de Nova Zelanda es va trobar que les dents resistents a la càries tenien de mitjana dues vegades la quantitat de magnesi que la de les dents tendents a la càries. Pel que fa a la força dels ossos i les dents es considera al calci com a guix i al magnesi com a super ciment. Aquest últim reforça i transforma el guix en ossos i dents fortes.

Acció sobre el sistema immune

El 1915 un cirurgià francès anomenat Pierre Delbet, va descobrir que el clorur de magnesi era la solució més eficaç per netejar ferides de soldats. Tots els antisèptics usats en aquest temps danyaven els teixits i exacerbaven les infeccions en lloc de prevenir-les. Delbet trobar que a més augmentava l’activitat dels leucòcits i la fagocitosi.

Després Delbet va dur a terme experiments usant internament el clorur del magnesi i va trobar que la fagocitosi augmentava en un 333%. El que significava que era un poderós estimulant immunològic.

Delbet també va trobar un important efecte preventiu sobre el càncer i condicions pre-canceroses com la leucoplàsia, la hiperqueratosi i la mastitis crònica. Els estudis epidemiològics van confirmar que les terres riques en magnesi tenien menys taxes de càncer que aquelles amb els nivells baixos.

Un altre doctor francès, A. Neveu, va publicar 15 casos de poliomielitis que van ser curats en pocs dies amb clorur de magnesi si el tractament era començat immediatament, o en uns mesos si es presentava la paràlisi.

Neveu també va trobar el clorur del magnesi eficaç en l’asma, la bronquitis, la pneumònia, l’emfisema, la faringitis, l’amigdalitis, el refredat comú, el xarampió, la rubèola, les galteres, l’escarlatina, la gastroenteritis, els abscessos, els penellons, les ferides infectades i la osteomielitis.

Acció sobre el sistema nerviós i els músculs

El magnesi que no està en els ossos, es troba principalment en les cèl·lules regulant la transmissió d’impulsos nerviosos als músculs i als òrgans.

El magnesi regula la sensibilitat dels nervis i els músculs, pel que la seva deficiència porta a hiperexcitabilitat neuromuscular que pot presentar-se com a rampes musculars i tremolors També és associat amb espasmes dels bronquis que es manifesta com asma, espasmes de l’esòfag, els espasmes vasculars en forma de migranyes, algunes formes d’hipertensió, altres síndromes de dolor crònics, rampes menstruals, etc.

Els pacients amb   epilèpsia mostren baixos nivells de magnesi en la sang i el fluid espinal.

L’excitabilitat també pot associar-se amb sobresalts pel soroll i altres estímuls i sensacions corporals d’entumiment. Pot presentar ansietat, depressió, insomni, estats confusionals i fins i tot deliri tremens en els alcohòlics.

Acció metabòlica i enzimàtica

El magnesi participa com a cofactor de prop de 300 etapes metabòliques. Especialment en les relacionades amb la producció d’energia en les cèl·lules. En moltes d’aquestes en combinació amb la vitamina B6. Per això la deficiència pot associar-se amb sensació de fatiga i debilitat.

Participa en la síntesi de proteïnes i del material genètic. El magnesi treballa amb la vitamina C per formar el col·lagen. Ajuda amb la regulació de temperatura, i també dóna suport a la funció del pàncrees.

El Magnesi i la Diabetis

La deficiència de magnesi s’associa amb freqüència a l’augment dels triglicèrids a la sang i a l’augment de la resistència a la   insulina conegut com la Síndrome X. Aquesta resistència a la insulina pot ser reduïda prenent suplements d’aquest mineral juntament amb crom i zinc.

Els diabètics tenen els nivells de magnesi baixos en els teixits; són propensos a l’arteriosclerosi, a la degeneració grassa del fetge i malalties del cor. Els que tenen els nivells de magnesi més baixos presenten la retinopatia més severa.

Com més baix el nivell de magnesi en l’aigua, més alta és la proporció de morts de diabètics per malaltia cardiovascular. En un estudi americà la proporció de morts a causa de la diabetis era quatre vegades superior en les àrees on els nivells de magnesi en l’aigua eren baixos comparats amb   les àrees amb nivells alts de magnesi.

El Magnesi i el pH

El magnesi forma part de la reserva alcalina que regula el pH formant sals amb els àcids de rebuig perquè aquests puguin ser excretats pel ronyó. Per aquesta raó la tendència a l’acidosi creada pel consum de productes animals causa la pèrdua d’aquest mineral.

Aquest element també regula l’estat del fluid intracel·lular i de la membrana cel·lular. És el segon element en importància dins de la cèl·lula després del potassi.

Les Causes de Dèficit de Magnesi

A més de la pobra ingesta de magnesi en la dieta, l’alta tensió arterial sanguínia, l’ansietat i l’estrès són factors que contribueixen a la deficiència d’aquest mineral ocasionant un cicle viciós. La disminució d’oxigen en els teixits a causa de ineficiència metabòlica causa acidosi que també ocasiona dèficit de magnesi intracel·lular.

D’altra banda l’excés de carbohidrats simples, (sucres i farines), la cafeïna, la desnutrició general, la diarrea crònica, el vòmit contribueixen a la deficiència de magnesi. L’alcohol, l’alumini, el fluor, i excés de fosfats en la dieta [3] interfereixen amb la seva absorció.

La diabetis, desordres gastrointestinals crònics, l’hipertiroïdisme, l’ús de diürètics són causants de dèficit de magnesi. L’embaràs especialment en els últims 6 mesos ocasiona aquesta deficiència.

Malauradament, els nivells normals de magnesi en la sang no necessàriament mostren aquest dèficit. És important fer el mesurament del magnesi lliure o en les cèl·lules vermelles de la sang, no només del total.

La pèrdua urinària es pot mesurar en mostres d’orina de 24 hores. Encara que la decisió de donar els suplements s’ha de basar en la dieta, i els símptomes presents.

El Magnesi i el Càncer

Diversos estudis han mostrat una taxa de càncer augmentada en les regions amb baixos nivells de magnesi a la terra i l’aigua. A Egipte la proporció de càncer era només del 10% de la d’Europa i Amèrica. A les zones rurals era pràcticament inexistent. La principal diferència en la dieta era un consum de magnesi summament alt, (de 2.5 a 3 gr), en aquestes poblacions lliures de càncer, és a dir, deu vegades més que en la majoria dels països occidentals.

El Magnesi i l’Envelliment

Per tot això es pot considerar el magnesi com el mineral del rejoveniment ja que controla l’estrès a nivell biològic i mental i   prevé la calcificació dels teixits i òrgans que és característic de l’edat per la degeneració del nostre cos.

Per contra, l’acció del calci està en la mateixa perspectiva que l’oxigen i els radicals lliures, oxidant i envellint les estructures cel·lulars, mentre que el magnesi treballa com l’hidrogen i els antioxidants per mantenir suaus i flexibles els nostres teixits.

La Toxicitat per Magnesi

La toxicitat per magnesi o hipermagnesemia, és poc comú i s’associa amb estats severes com la falla hepàtica o renal. Els símptomes són disminució de la pressió sanguínia, nàusees, vòmits, bradicàrdia, fins i tot pot portar a un coma oa la mort en els casos severs. El tractament d’aquest estat és l’ús del calci intravenós.

Principals Fonts de Magnesi En ordre de prioritat:

Per suposat parlem d’aliments conreats ecològicament, els aliments convencionals tenen dèficits nutricionals grans.
.- les algues marines
.- el segó del blat
.- el germen del blat
.- les ametlles
.- els anacards
.- la melassa
.- el llevat de cervesa
.- les nous del Brasil
.- les avellanes
.- el cacauet
.- el mill
.- el blat sencer
.- les nous
.- el sègol
.- el tofu
.- el coco sec
.- la soja cuita
.- l’espinac
.- l’arròs integral
.- les figues seques
.- els albercocs secs
.- els dàtils
.- l’alvocat
.- el formatge Cheddar
.- el julivert
.- les prunes
.- les llavors de gira-sol
.- els fesols
.- l’ordi
.- la dent de lleó
.- l’all
.- les panses
.- els pèsols verds frescos
.- la patata amb pell
.- el plàtan
.- la coliflor
.- les pastanagues
.- l’api
.- els espàrrecs

Les dosis de suplements han d’estar entra els 400-2000 mil·ligrams diaris en 2-3 dosis dividides que depenen en els símptomes i de la resposta.

Les formes més eficaces per la seva bio-disponibilitat són l’aspartat, l’arginat, el gluconat la sal del fosfat de colamina.

Normalment s’utilitza el clorur que també és bastant biodisponible i més econòmic. El carbonat, l’òxid, el sulfat i l’hidròxid no són tan recomanables encara que són bastant usats.

Com saber si tens un Dèficit de Magnesi

El següent test indica si ets deficient en magnesi. Suma el valor de cada símptoma que presentis. Si totalitzes entre 30-50, probablement tens el magnesi baix. Per sobre de 50 amb seguretat tens el magnesi en un nivell molt baix.

 Estàs sota excessiva tensió emocional

2

 Ets irritable, o t’enfades fàcilment

3

 Ets inquiet, o hiperactiu

2

 Et sobresaltes fàcilment per sorolls o llums.

4

 Tens dificultat per dormir

2

 Tens mals de cap crònics o migranyes

3

 Presentes convulsions

3

 Tens tremolor o inestabilitat a les mans

3

 Espasmes musculars als ulls, cara, o altres parts del cos

3

 Rampes   musculars

3

 Espasmes de l’esòfag

4

 Asma o dificultat per respirar

3

 Emfisema, bronquitis crònica, o respiració difícil

2

 Osteoporosi

5

 Has tingut càlculs renals

3

 Pateixes d’una malaltia renal crònica

2

 Pateixes de diabetis

4

 Tens hiperactivitat de la tiroide o de la paratiroides

3

 Pateixes d’hipertensió

3

 Presentes prolapse de la vàlvula mitral

4

 Presentes batecs del cor ràpids, irregulars o arítmies

3

 Prens Lanitop Digital Benestar (Digoxina)

3

 Prens algun diürètic

5

 Has tingut teràpia amb radiació o exposició  a ella

5

 Beus més de 7 copes setmanalment

4

 Has tingut problemes per l’alcohol en la teva vida

3

 Prens diàriament més de 3 tasses de cafè

2

 Prens aliments dolços diàriament

2

 Necessites menjar carbohidrats (cereals) o xocolates

2

 Tens desig anormal per la sal

2

 El teu menjar és molt processat  / (menjars ràpids)

2

 La teva dieta és pobra en verdures, llavors i / o fruites

2

 La teva dieta és pobra en proteïnes

2

 Presentes menjar no digerit o greix en les deposicions

2

 Pateixes de colitis ulcerosa o d’intestí irritable

3

 Presentes   diarrea freqüent o restrenyiment

3

 Pateixes de síndrome premenstrual

3

 Estàs embarassada o ho has estat recentment

2

 Hipertensió o preeclampsia en un altre embaràs

4

 Pateixes de fatiga crònica

2

 Ten debilitat muscular

2

 Presentes mans o peus freds

2

 Ansietat

3

 Depressió crònica sense cap raó clara

2

 Presentes desorientació de temps o lloc

2

 Notes que la teva personalitat és fixa   o mecànica

2

 Al · lucinacions

2

 Tens idees persecutòries

2

 Presentes la cara pàl·lida o inflada

2

 Tens pèrdua considerable de la teva energia sexual

2

 El teu nivell de calci a la sang és baix

2

 El teu nivell de potassi a la sang és baix

3

 Prens suplements regularment de calci sense magnesi

2

 En prens de ferro o zinc sense magnesi

2

 Has tingut exposició crònica a fluorurs

2

 Utilitzes amb freqüència antibiòtics, anticonceptius

3

 Utilitzes antiinflamatoris o estrògens sintètics

3

 Si prens un suplement diari d’almenys 600 mg de magnesi resta 15 del total del teu compte.

Usos i Dosi

El clorur del magnesi hidratat que és el que s’aconsegueix habitualment conté més o menys 120 mg de magnesi per gram o 600 mg per culleradeta. Té un efecte laxant suau. Com dosi de manteniment pots prendre’n una culleradeta diària en dosis dividides dissolta en aigua.

El sulfat de magnesi o Sal de Epsom és molt útil externament en banys dissolent-ne un quilo en l’aigua de la banyera. Manté la calor d’aquesta per més temps i s’absorbeix a través de la pell millorant la circulació, l’aportació d’oxigen i corregint l’acidosi làctica dels músculs. Té una important acció en estats febrils, lumbàlgies, dolors reumàtics o com relaxants per l’ansietat o la depressió.

Es pot considerar el magnesi com el mineral del rejoveniment ja que controla l’estrès a nivell biològic i mental, i prevé la calcificació dels teixits i òrgans que és característic de l’edat per la degeneració del nostre cos.

Per rentar ferides s’usa normalment en una solució al 4% que és 4 grams a dir o una culleradeta rasa en 100 ml o un got petit d’aigua.

[1] Molts hipertensos reben bloquejadors del calci com a tractament. (Verapamil, Nifedipina, Diltiazem ®). EL magnesi de forma natural té aquesta mateixa acció.

[2] Simula l’acció d’aquests medicaments (captopril, enalapril ®)

[3] Els fosfats es troben majorment en les carns i les begudes tipus coca cola.

3 comentaris per a

Parlem del Magnesi.

  • Paco |

    Me ha gustado muccccccccchhhooo !!!! Muy bonito 😉

  • John Mai |

    Molt interessant i aclaridor, dels molts símptomes d’enfermetats molt doloroses que patim els humans, i per les què ens estem deixant els diners, als grans laboratoris, en medicaments que ens lliguen a perpetuïtat a les seves arques.

  • Naia |

    Ens falta foto de la fàbrica on es fabrica

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web