Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Mal de cap, causes i maneres naturals de combatre’l.

Es parla de diferents mals de cap però malgrat les diferències de cada tipus, hi ha una cosa que tenen tots en comú: el dolor no s’origina en el cervell ja que no té nervis sensitius. La majoria dels dolors tenen lloc en les meninges (que són les membranes que recobreixen el cervell i la medul·la espinal). Quan aquests teixits s’inflamen, fa mal … i molt.

Però, quines són les causes del dolor?

Els dolors són tan comuns (afecten a gairebé el 70% de la població) que molta gent pensa que és una part inevitable de la nostra vida). No obstant això, això no és així. El dolor no és una cosa normal sinó que és la manera que té l’organisme d’avisar de que alguna cosa va malament. Pot ser el resultat de problemes emocionals com estrès i depressió, pot ser provocat per problemes físics com una mala postura, malaltia hepàtica o una ingesta excessiva d’alcohol, cafeïna o alguna altra substància tòxica. Pot ser conseqüència d’una deshidratació o un excés de sol. Poden ser canvis hormonals, falta de son o fins i tot excés d’hores dormint, en fi, les causes són infinites.

Els experts admeten que no se sap realment quina és la veritable raó d’un mal de cap, el que si tenen clar és que sigui quina sigui la causa, el dolor cal calmar-lo, ja que ens acaba afectant a tots les activitats quotidianes. Existeixen nombrosos fàrmacs capaços d’alleujar el dolor, però us recomano que abans d’utilitzar-los intenteu amb alguns dels següents remeis naturals:

.- Practica l’oscil·lació:

Hi ha un remei molt simple de la medicina tradicional xinesa que consisteix a fer oscil·lar els braços rítmicament cap endavant i cap enrere. A peu dret, en posició relaxada, es balancegen els braços de costat a costat contínuament durant uns minuts o fins que sentim un escalfament en els braços. Aquest escalfament indica que la sang (i, per tant, la pressió i el dolor) està circulant pel cap i pels braços. En aquest moment, hem de tocar-nos la cara amb les mans fent moviments circulars al voltant dels ulls. Repetir l’exercici diverses vegades o fins que desaparegui el dolor.

.- Beure molt líquid:

Si patim de mal de cap hem de beure entre 2 i 2,5 litres d’aigua al dia. Hi ha una teoria que afirma que la deshidratació és una de les causes més comunes de mal de cap. La raó és que el cervell requereix d’una quantitat adequada d’aigua per funcionar correctament. Quan la quantitat d’aigua en l’organisme comença a decaure, els vasos sanguinis del cervell es dilaten per estimular la circulació. És a dir, s’inflamen i això és la causa del dolor. Si prenem un medicament per al mal de cap al costat d’un got gran d’aigua, aconseguirem un efecte molt més gran que si prenem el medicament sol. De fet, un dels primers símptomes d’una deshidratació és un mal de cap amb sensació de pesadesa al cap al mateix temps que apareix un enrogiment i acalorament a la cara. En aquest cas, hem de beure immediatament un mínim de mig litre d’aigua fresca.

.- Escalfar els peus:

Una altra tècnica per estimular la circulació sanguínia per tractar els mals de cap és la hidroteràpia. Introduir els peus i turmells en aigua calenta durant 15 minuts, alhora que apliquem compreses fredes al cap. L’aigua calenta causarà dilatació dels vasos sanguinis dels peus, mentre que l’aigua freda de les compreses causaran constricció dels vasos cerebrals. Això facilitarà la difusió sanguínia a través de l’organisme i disminuirà la pressió en el cervell que és la causa del dolor.

.- Pensa en verd:

Segons un estudi realitzat a Chicago pel Dr Alan R. Hirsch, l’aroma d’una poma verda pot reduir el mal de cap. Per això, només cal menjar-nos una poma verda, de manera que el nostra nas pugui captar l’aroma de la mateixa. No peleu la poma, menjar-la amb la pròpia pell -si és ecològica millor-. Per què poma verda? Encara no s’ha aïllat la substància que produeix l’efecte contra el dolor, però davant una cosa tan terrible com és un mal de cap, no val la pena intentar-ho amb un remei tan simple com menjar-se una poma verda?.

.- Suplementació:

Algunes herbes i suplements dietètics com el salze, el magnesi o el gingebre (Zingiber officinalis) poden ajudar a tractar els símptomes del mal de cap.
· El salze “sauce”, per el seu contingut en salicina -principi actiu de l’aspirina- és un remei molt efectiu sobretot en aquelles migranyes difícils de tractar. La dosi recomanada és fer una infusió d’un pessic -2 gr- de la planta per vas d’aigua. Generalment és necessari prendre 2-3 vasos fins que el dolor desaparegui. Hi ha un producte al mercat que es diu Herbasprina Forte de Eladiet que funciona força bé.
· S’ha relacionat l’aparició de migranyes amb individus mancats del mineral magnesi, el que pot esmenar amb una ingesta diària de 200-400 mg d’aquest mineral. Hi ha un producte al mercat que es diu Magnemar de Ortho-nat 1 càpsula al dia.
· El gingebre ajuda a prevenir o tractar migranyes provocades per problemes digestius, sembla ser que això ho fa gràcies a la seva activitat antiinflamatòria que elimina el dolor i les nàusees. La dosi recomanada és de 500 mg de gingebre (preferentment en càpsules) preses abans dels àpats.

.- Menjar ametlles:

En lloc de prendre una aspirina, intenta menjar 12 ametlles. Les ametlles contenen salicina que és l’ingredient actiu de l’aspirina. Les ametlles es porten utilitzant des de fa segles en la medicina tradicional, sobretot en aquelles zones on abunden els ametllers. És un remei sa, natural … i molt ric.

.- Relació causa-conseqüència:

Encara que un remei pugui alleujar ràpidament un mal de cap, hem d’intentar trobar l’arrel del problema. Els mals de cap (com tots els dolors) no passen perquè sí, sinó que són símptomes de problemes en altres parts del cos. Des d’una mala postura o un sobre-esforç de la vista fins altres malalties més greus com alteracions renals o problemes digestius.
El primer pas per determinar la causa és anar anotant característiques del dolor com ara la zona exacta del dolor, si va precedit o no per altres alteracions digestives o altres símptomes i el moment del dia en què sol passar. Tota la informació que puguem reunir ens ajudarà a identificar i eliminar els dolors. Per exemple:

LOCALITZACIÓ DEL DOLOR – Possibles causes:

.- AL FRONT: Problemes digestius, alteracions renals, constipació, sinusitis, febre, vista cansada.

.- EN ELS ULLS O DARRERE D’ELLS: Desordres digestius o pèlvics.

.- ALS COSTATS DEL CAP: Estrès, desequilibris metabòlics, problemes posturals o estructurals.

.- A LA CORONETA: Desordres en els ovaris, úter o bufeta (o combinacions dels tres), estrès emocional o altres condicions psicològiques.

.- AL CLATELL: Vista cansada, tensió muscular, problemes auditius. Si el dolor s’estén fins al coll: malaltia pèlvica o d’algun òrgan.

.- MANDÍBULA: Infecció dental.

.- DOLOR EN TOT EL CAP: Exposició a productes tòxics. Pressió arterial elevada. Desordres metabòlics. Sobre-esforç.

TIPUS DE DOLOR – Possible causa:

.- DOLOR AGUT I PUNYENT: Problemes nerviosos.

.- DOLOR PALPITANT EN UN COSTAT: Inflamació o constricció dels vasos sanguinis.

.- DOLOR DIFÚS, PESAT I SORD: Infecció, febre, disturbis digestius.

.- PRESSIÓ AL CAP: Fatiga, estrès emocional, intoxicació.

.- INFLAMACIÓ: Reuma, anèmia.

.- DOLOR AGUT I SENSACIÓ DE PESADESA: Epilèpsia o hiper-estimulació del sistema nerviós.

.- Quan cal visitar al Naturòpata?

De vegades, un mal de cap pot ser un signe d’un problema més seriós com un tumor, meningitis o malaltia hepàtica. Hem d’acudir a un terapeuta si de sobte comencem a patir mals de cap molt severs (pitjors del que hem tingut mai), si apareixen alteracions de la vista o dificultat en el moviment, si el dolor va acompanyat de febre o rigidesa en el coll o si apareixen com a conseqüència d’un accident. És a dir, si els mals de cap són diferents als que hem tingut fins aquell moment o si vénen associats amb altres símptomes, el podem considerar com una bandera vermella i hem d’acudir a un especialista.

1 comentari per a

Mal de cap, causes i maneres naturals de combatre’l.

  • valentina |

    jo crec que si tens mal de cap es peraue travalles massa o que has menjat algu fred just avans, pero tambè pot ser el mobil, les tablets i la televisio. No miris tant tot aixo, quan menjis gelat, menje’l a poc a poc, o si tens mal de cap perquè travalles molt, prova de fer pauses de 10 a 30 minuts.

    gracies
    adeu
    valentina

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web