Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Guia de vitamines.

vitamines-01

Dèficits de nutrients:

Les condicions de la vida actual, l´augment del consum de menjar ràpid, i la baixa qualitat dels aliments que trobem al mercat, poc frescos, mal cultivats, refinats, enllaunats i congelats, fan que perdin gran part del seu valor nutricional, vitamines, minerals, enzims, proteïnes alterades, etc.

vitamines-02

Segons els últims estudis, del 80% al 90% de les persones pateixen deficiències nutricionals, que són les principals causes de les múltiples malalties que es coneixen.
Per això és imprescindible complementar la nutrició amb vitamines, minerals i oligoelements d´alt valor biològic, totalment assimilables per l´organisme.
Aquests nutrients són essencials per el bon funcionament del nostre organisme. El seu dèficit comporta alteracions de la salut i malalties més o menys greus. Aquest micronutrients es troben principalment en els aliments frescos, sobretot si són biològics, ecològics o orgànics (que vol dir lo mateix). Així podem dir que: qui s´alimenta equilibradament amb aliments ecològics no cal que prengui cap tipus de suplement, doncs amb l´alimentació ja ho té tot.

Les vitamines,

Es divideixen en dues classes:
1.- Les liposolubles, A,D,E i K, que es dissolen en greixos i olis. En excés poden ser perjudicials perquè es retenen.
2.- Les hidrosolubles, el complexe B i la vitamina C. Són solubles en aigua i l´excés no comporta risc, son eliminades per l´orina.

.- Vitamina A (retinol),
Usos tradicionals: Síntesis d´enzims, hormones sexuals i suprarenals. Infeccions. Rebuig a la llum (fotofobia). Pell molt seca i escamosa. Enforteix el sistema immunitari. Psoriasis i acne. Glaucoma i falta de visió.
La trobem: Fetge de vedella, oli de fetge de bacallà, farina de blat de moro, formatges, ous, iogurt, llet, ……..

.- Vitamina B1 (tiamina),
Usos tradicionals: Síntesis de carbohidrats. Pèrdua de memòria, irritabilitat nerviosa. Depressió. Debilitat muscular. Esgotament. Retràs en el creixement. Esclerosi múltiple. Reumatisme. Alzheimer. Parkinson. Neuràlgia i Ciàtica.
La trobem: Arròs integral, llevat de cervesa, seitons, musli, cacauets, taronja, soja, llom de porc, morro, pernil, ………

.- Vitamina B2 (riboflavina),
Usos tradicionals: Transforma en energia els hidrats, greixos i proteïnes. Tremolors. Marejos. Debilitat. Acne. Dermatitis. Fatiga. Pèrdua de la gana. Enforteix la pell, cabell i ungles, Èczemes. Alopècia. Cataractes.
La trobem: Fetges de pollastre, bou i porc, xampinyons, espinacs frescos, sardines, anguila, lluç, cols de Brussel·les, espàrrecs, ……….

.- Vitamina B3 (niacina),
Usos tradicionals: Síntesis de les proteïnes, hidrats i greixos. Síntesis d´hormones sexuals estrògens i testosterona. Esgotament. Debilitat muscular. Acne. Dermatitis. Depressió. Problemes cardíacs. Insomni. Memòria. Al·lèrgies.
La trobem: Fetge de bé, tonyina, ronyons de bé, cuixa de pollastre, germen de blat, cacauets, sardines en llaune, orellanes de préssec, arròs integral, ……..

.- Vitamina B5 (àcid pantotènic),
Usos tradicionals: Indispensable en les suprarenals (metabolisme i stress). Síntesis de hidrats, greixos io proteïnes. Debilitat muscular. Formigueig. Enrampades. Infeccions respiratòries. Esgotament. Cabell, pell i ungles.
La trobem: Cacauets, arengades, fetge de bou, avellanes, alvocat, pipes de gira-sol, carbassa, ous, bolets, dàtils, plàtan, iogurt, patates bullides, ……….

.- Vitamina B6 (piridoxina),
Usos tradicionals: Síntesis de nutrients. Allibera el glucogen en el fetge i els muscles. Essencial per el sistema nervios central. Formació de cel·lules sanguínies i pell. Síndrome premenstrual. Pell escamosa i seca.
La trobem: Sardines, verat (caballa), tonyina, plàtan, pa de blat integral, pebrots, boniatos, llenties, cigrons, pollastre, salmó, ………

.- Vitamina B8 (biotina),
Usos tradicionals: Oxida els àcids grassos i els hidrats. Ajuda als aminoàcids, àcid fòlic i pantotènic. Dermatitis. Èczemes, Acne. Pell seca, Psoriasis. Caiguda del cabell. Caspa. Seborrea. Trastorns gàstrics. Diarrees. Vòmits.
La trobem: Ronyons de bou, fetge i ronyons de porc, espinacs, pèsols, soja, xampinyons, ous, bròquil, …………

.- Vitamina B9 (àcid fòlic),
Usos tradicionals: Síntesis del ADN i ARN (material genètic). Essencial en l´embaràs i lactància. Forma glòbuls rojos i embrions. Preveu lesions neurològiques.  Preveu la leucèmia i anèmies. Esgotament. estres. Depressió. Ansietat.
La trobem: Taronja, meló groc, endívies, bròquil, remolatxa, cols de Brussel·les, espinacs, llevat de cervesa, mongeta tendre, pa integral, ………..

.- Vitamina B12 (cobalamina),
Usos tradicionals: Síntesis proteica i d´àcids grassos. Formació de glòbuls rojos. Preserva enzims i neurones. Protector del sistema nerviós. Casos de fatiga crònica. Problemes de la pell com èczemes i dermatitis. <<Falta als vegetarians estrictes>>.
La trobem: Alga espirulina, fetge, ronyons i cor de be, vedella, bou i porc, “morcilla”, arengada, verat (caballa), llet, formatges, bàsicament en productes animals, ….

.- Vitamina B15 (àcid pangàmic),
Usos tradicionals: Contribueix a la síntesi de la proteïna. Estimula la resposta del sistema immunològic. Facilita l´absorció d´oxigen a la sang. Redueix nivells de colesterol. Anèmies. Infeccions respiratòries i urinàries.
La trobem: A la majoria de les llavors: pipes de gira-sol, de carabassa, lli, sèsam, ametlles, avellanes, nous, …………

.- Vitamina C (àcid ascòrbic),
Usos tradicionals: Essencial per la síntesis del col·lagen (fibres elàstiques). Salud del ossos i lligaments. Enforteix el sistema immunològic. Desintoxica cel·lules hepàtiques. Formació de glòbuls vermells. Dolor muscular. Absorció de ferro. Refredats.
La trobem: Atzerola, kiwi, aranja (pomelo), maduixes, xirimoia, papaia, pebrot, col de Brussel·les, espinacs, mandarines, llimones, ……..

.- Vitamina D (calciferol),
Usos tradicionals: Absorció de calç i fòsfor. Creixement i ossos. Mineralització del cos. Desnutrició i raquitisme. Osteoporosis. Artrosis. Debilitat muscular. Anèmies. Psoriasis. Èczemes. Dermatitis.
La trobem: Alvocat, bolets, salmó, anguiles, arengades, vedella, sardines, tonyina, fetge de pollastre, be, bou bacallà, la sintetitzem prenent el sol, ……..

.- Vitamina E (tocoferol),
Usos tradicionals: Antioxidant, protegeix els àcids grassos. Vitamines A i C, hormones, enzims i envelliment de les cèl·lules. Protegeix de malalties cardíaques. Infart. Arteriosclerosis. Trombosis. Augmenta la fertilitat. Caiguda del cabell.
La trobem: Oli de germen de blat, oli de gira-sol, oli de soja, oli de sèsam, mores, gerds (frambuesas), soja, llavors de lli, ànec, salsifís, vins, ………

.- Vitamina J (colina),
Usos tradicionals: Component bàsic de la lecitina. Afavoreix el transport de ls grassa en el fetge. Dissol colesterol i triglicèrids. Hepatitis, Enforteix el sistema nerviós. Esgotament. Ansietat. Pèrdua de memòria. Fatiga muscular.
La trobem: Faves, enciam, col, gemma del ous, fetge d´animals, llet, cacauets, soja, carns animals en general, ……….

.- Vitamina K (fitokinona),
Usos tradicionals: Insomni. Essencial per la coagulació de la sang. Preveu hemorràgies. Leucèmia. Varius. Hematomes. Traumatismes. Cicatritzant. Menstruacions excesives. Afavoreix la formació de proteïnes.
La trobem: Xucrut escorreguda (col fermentada), fetge de les aus, fulles verdes de la col, bròquil, espinacs, col i flor, carn magre de bou, ……….

Reflexió sobre els valors de nutrients:

Un estudi recentment publicat mostra que les fruites y verdures de conreus intensius actuals  contenen la meitat de vitamines que en el 1.963.
L´informe va estudiar comparativament, durant dos anys, pomes, patates, peres, blat i blat de moro cultivats de forma biològica i de manera convencional.
Les mostres “bio” contenien, com a mitjana, a més a més de més vitamines, un 63% més de calci, un 73% més de ferro, un 118% més de magnesi i un 91% més de fòsfor.
Un altre estudi, en aquest cas publicat a la revista Química Agrícola i Alimentària, conclueix que el blat de moro biològic, les maduixes i el vi tenen nivells significativament superiors d´antioxidants (anticancerosos).
Quan la terra està lo suficientment ben protegida i alimentada, com passa en els conreus biològics, augmenten en els vegetals els compostos naturals amb propietats antioxidants, que reforcen el sistema immunitari (avui en dia per terra, no més cal veure la quantitat d´al·lèrgies e intoleràncies alimentàries que hi han), y prevenen de l´envelliment prematur.

vitamines-03

1 comentari per a

Guia de vitamines.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web