Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


10 anticancerígens a la taula:

Es pot menjar de tot, això sí amb “moderació i diversificació”, però en una dieta que serveixi per prevenir el càncer no poden faltar-hi l’all, la ceba, el vi, els tomàquets, el te verd i la magrana, segons l’oncòleg francès David Khayat. Sis anticancerígens d’una llista de deu “indispensables” que es completa amb la cúrcuma – utilitza-la amb profusió, aconsella Khayat-, el seleni, les fibres alimentàries per facilitar el trànsit intestinal, i la quercetina, present a tàperes, cacau, pebre vermell i api.

Khayat tanca la seva llista amb alguna cosa que no es menja i que els metges no es cansen de repetir: cal fer exercici físic amb regularitat i, per descomptat, deixar de fumar.

Director de l’Institut Nacional del Càncer i tota una eminència, dins i fora de França, en la lluita contra una malaltia que pot afectar a un de cada dos homes ia una de cada tres dones, recalca sense cansar-se.

“El risc de desenvolupar un càncer és cada dia més alt. L’herència genètica intervé en només el cinc per cent dels casos. A mesura que les nostres societats es desenvolupen augmenta el nombre de malalts, perquè vivim més i, sobretot, perquè els nostres hàbits de vida no són precisament saludables “, afirma qui va impulsar la celebració, cada 4 de febrer, del Dia Internacional contra el Càncer.

Khayat es va decidir a divulgar consells després de més de trenta anys de veure-li la cara, cada dia i molt de prop, a una malaltia que ha procurat “entendre millor per combatre-la millor i vèncer-la més vegades”. Una malaltia, destaca, que “ja no és sinònim de mort”.

“La majoria dels pacients es curen i, els que no, viuen més temps amb els nous tractaments. Els que moren ràpid són cada vegada menys”. En qualsevol cas, no vol pecar d’optimisme i deixa ben clar que la victòria sobre tan temut enemic “serà un procés llarg, molt llarg. No veurem el final ni en cinc ni en deu anys”.

A aquesta victòria contribuirà “segur” que “parlem alt i clar” del càncer, especialment els mitjans de comunicació, que, diu, en cap cas s’han de referir a ell amb l’eufemisme “una llarga i penosa malaltia”.

“Com anem a vèncer a un enemic així si ni tan sols ens atrevim a pronunciar el seu nom?”, Es pregunta Khayat, per a qui els malalts de càncer, fins i tot els que es curen, “no es lliuren de l’estigma, com aquesta estrella que els jueus portaven cosida a la seva roba a l’Alemanya nazi “.

Els consells de Khayat no només parlen de què i quant hem de menjar. També s’atreveix amb altres consells “saludables” per prevenir i combatre la malaltia i que, en general, fan referència a hàbits de vida que estan desapareixent de la cultura mediterrània.

“No serveix de res que mengem molta verdura, fruites, llegums, pa …, si després els nostres hàbits de vida no són saludables, si cada vegada som més sedentaris o es fuma més. La dieta mediterrània no és només menjar, és també una manera de vida que està desapareixent “. A Espanya, diu, el canvi ha estat “brutal”.

Amb la voluntat de desmuntar “mites, tòpics i falsedats” sobre el càncer, Khayat adverteix que ni el peix és “tan boníssim” com s’ha dit fins ara, ni la carn vermella “tan dolentíssima”. Tampoc consumir quatre-cents grams diaris de fruites i verdures són una garantia per reduir el risc de desenvolupar un càncer de boca, esòfag, còlon.

“No tots necessitem menjar les mateixes fruites i verdures. També cal saber que porten molts pesticides cancerígens”, recalca.

Segons les teories de Khayat és bo el lluç, molt menys la tonyina vermella, el peix espasa, el salmó, fresc o de piscifactoria, o el halibut, atesos els seus alts índexs de contaminació per metalls pesants com el plom, el mercuri o el cadmi , i per tenir un nivell molt alt de substàncies cancerígenes, com les dioxines o el pirolè.

Per contra, és “molt bo” menjar pollastre, no tant carn a la brasa, “sempre que s’abusi d’ella”, també “molt bons” els ous o les llenties, “excel·lent” el tomàquet, sobretot per als homes, com també són saludables la magrana, el plàtan i el raïm, a més de l’arròs. Sempre, no cal dir-ho, que siguin ecològics.

“El càncer-resumeix-està associat al sol fet de viure, sigui quina sigui la manera de viure. Per això hi ha persones que, tot i portar una vida sana, que no fumen ni beuen i mengen sa, contrauen un càncer. La clau és el risc, augmentar-lo o disminuir-lo. Per això dono aquest consells, diu.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web