Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La llimona 01.

llimona-01

El llimoner:

D´origen asiàtic, n´hi ha com una dotzena d´espècies. Són arbres verds tot l´any, de fulles llustroses i flors molt aromàtiques.
Si s´en vol tenir un en el hort o en el jardí, sempre s´escollirà el lloc més arrecerat del vent i del fred.
Viu uns 70 anys.
El fruit, la llimona, és groc i de polpa mol àcida, és molt ric en vitamina C i el seu suc té tal caràcter bactericida que s´utilitza per purificar l´aigua i com a conservant natural. De fet, el àcid cítric, és un dels pocs additius conservants que està permès en conserves de cultiu biològic com les melmelades, les compotes, les begudes refrescants, etc. De la pell se´n extreu l´essència de llimona (potència el sistema immunitari i accelera l´eliminació de toxines).

CS LEMONS LEMONS

Virtuts de la llimona:

La seva eficàcia ja era consignada per els antics apotecaris. Virgili, abans de Crist, ja cantava les seves excel·lències.
La llimona a Espanya va ser tan reputada, que es feia arribar als exèrcits de Carles V en les seves conquestes allà on estes, com a producte guaridor i enfortidor dels seus homes.
Les qualitats terapèutiques, higièniques i alimentoses de la llimona són recomanades universalment.
A casa nostra, a mitjans del segle passat, hi van haver dos grans mestres defensors d´aquest fruit: el Dr. Vander i el Prof. Capo, tots dos grans amants del naturisme, amb moltes obres escrites al respecte.

D´aquestes qualitats, n´indicarem algunes per el seu ús domèstic:

01.- La llimona és molt rica en àcid cítric i conté vitamines B, C, A, K i F.

02.- És la fruita que té un poder antisèptic més fort ( evita i ataca les infeccions doncs amb le seva presència els bacteris no si poden desenvolupar) i la més alcalinitzant doncs neutralitza l´acidesa del cos.

03.- Estimula d´una manera especial les funcions del fetge (de fet en la medicina oriental i en concret dins les propietats dels cinc elements, el gust àcid s´associa amb l´augment d´energia al fetge), és astringent (diarrees) i diürètica (facilita l´eliminació de líquids augmentant la quantitat de miccions). Neutralitza les toxines com cap altre aliment.

04.- És un bon tònic per el organisme, al tenir una acció depurativa i constitueix un dels millors netejadors dels órgans dels nostre cos, sobre tot del fetge.

05.- El seu suc substitueix amb molta avantatge el vinagre a l´hora d´amanir les amanides, si s´en volen beure en forma de sucs vigilar de prendre-les am una palleta doncs fa malbé l´esmalt de les dents.

06.- Per l´àcid cítric que conté, és un gran estimulant de les funcions digestives.

07.- És la fruita que millor actua contra el reuma i demés manifestacions artrítiques (per el seu poder desacidificant).

08.- És el millor estimulant de les glàndules endocrines (que segreguen hormones a la sang) i de les glàndules exocrines (llagrimalls o salivars).

09.- És el millor remei contra l´escorbut (avitaminosis, sobre tot de vitamina C, actualment s´en detecta algún cas amb gent gran que porta una alimentació deficient).

10.- És el remei tròfic (remeis que son aliments o nutrients) contra les hemorràgies intestinals i morenes.

11.- És el millor desinfectant de tota classe de úlceres, aplicant el suc en forma de compreses. És un gran cicatritzant de petites ferides.

12.- Normalitza les palpitacions del cor (arítmies).

13.- En friccions a la pell, cura les esgarrifances  (pell de gallina),  permeabilitza la pell (la deixa respirar), la tonifica i la desinfecta (s´ha de deixar que la pell absorbeixi la llimona).

14.- El suc barrejat amb aigua tíbia, alleugera de manera notable el mal de cap.

15.- Fluïdifica d´una manera especial les secrecions intestinals, ajudant a fer que les digestions siguin més lleugeres.

16.- Unes gotes de llimona instil·lades a les foses nasals en quan advertim el començament d´un procés catarral, l´atura.

17.- El suc cítric diluït amb aigua calenta, ajuda a rebaixar la febre.

18.- És excel·lent per l´higiene del cos, Fent-lo servir per les mans, les deixa netes, desengreixades i blanques.

19.- Rentar-se el cap amb la llimona diluïda amb aigua, neteja les secrecions seuoses del cuir cabellut, el qual queda desengreixat i brillant. Amés unes gotes de llimona constitueixen un fixador excel·lent.

20.- El suc de llimona, subministrat en culleretes, és radical per combatre la tos convulsiva infantil. Ha de subministrar-se abans de que sobrevingui l´accés de tos.

21.- Unes rodanxes de llimona posades a sobre els molestos penellons, els elimina en pocs dies.

22.- Les extremitats que es refreden amb excés durant l´hivern, milloren si es freguen cada nit amb unes rodanxes de llimona.

23.- El suc de llimona barrejat amb cafè combat eficaçment les migranyes, si bé requereix acostumar-se al seu gust doncs no és molt agradable.

24.- Amb angines lleus i mal de coll, és bo beure aigua calenta amb suc de llimona a parts iguales amb una mica de mel.

Com fer confitura de llimona:

01.- Fer servir llimones biològiques, o sigui que no hagin estat tractades amb productes insecticides. Aquest productes es queden a la pell i d´una manera o d´altre ens intoxiquen.

02.- Rentar-les, ratllar la pell o pelar-les finetes amb un pelador de patates i tallar-les a tires fines.

03.- Treure amb cura la part blanca que hagi quedat enganxada a la fruita, doncs donaria un punt d´amargant a la confitura.

04.- Posar les llimones netes i senceres en una olla, cobrir-les amb aigua freda i portar-les a ebullició durant 15 minuts, escórrer, llençar l´aigua i pesar les llimones.

05.- Pesar una quantitat de sucre integral de canya idèntic al pes de les llimones.

06.- Tirar el sucre a l´olla junt amb un 1/4 de litre d´aigua per Kg. de llimones i fer coure fins a punt de bola.

07.- Incorporar les llimones tallades a quadradets i sense pinyols junt amb la pell ratllada o tallada a tires.

08.- Deixar coure uns 30 minuts, comprovar la densitat de la confitura, en quan es comenci a coagular, ja es pot posar en pots.

llimona-03

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web