Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El pH vaginal, un indicador de la salut íntima de la dona.

A més de posseir una funció clarament sexual, la vagina es comporta com un mecanisme de defensa enfront d’una sèrie d’agressions. És el que es coneix com “barrera microbiològica“. En la dona en edat fèrtil, aquesta funció defensiva es compleix gràcies a la descamació de l’epiteli de la mucosa vaginal ia la producció de glucogen per les cèl·lules d’aquesta mucosa, que, per acció dels bacils de Doderlein que resideixen normalment a la vagina, es transforma en àcid làctic, que acidifica el medi. Aquesta acidesa vaginal constitueix una defensa davant de possibles infeccions perquè impedeix el creixement de gèrmens patògens com la càndida àlbicans.

El pH és un indicador del grau d’acidesa o alcalinitat d’un producte o d’una zona del cos. El seu valor oscil·la dins d’un rang que va de 0 a 14, corresponent el 0 al valor més àcid i el 14 al més alcalí. Un pH de 7 es considera neutre.

El pH fisiològic de la pell té uns valors lleugerament àcids, entre 5 i 6 depenent de la zona del cos. La vagina també té les seves xifres fisiològiques de pH, variables segons l’edat de la dona i el seu estat hormonal. Així, en l’edat fèrtil, el pH vaginal oscil·la normalment en uns valors entre 4 i 4,5, podent experimentar lleugeres variacions durant l’embaràs, mentre que a la menopausa es mou en uns valors entre 6 i 6,5. Un desequilibri en el pH vaginal fora d’aquests rangs, pot alterar l’equilibri de la flora habitual permetent l’augment de gèrmens patògens i l’aparició d’infeccions.

La correcte cura d’aquesta delicada zona depèn de l’ús de productes que ajudin a mantenir el seu pH dins d’uns valors normals per a cada edat i condició de la dona.

Un pH vaginal equilibrat és signe de bona salut vaginal, és més, les alteracions del pH poden ser indicatives de diferents infeccions vaginals (vaginitis), ja que normalment l’augment del pH va acompanyat de molèsties, picors o canvis en el flux vaginal. Aquests desequilibris vaginals es deuen al fet que el pH vaginal és més àcid que el corporal i en la higiene diària se solen utilitzar sabons neutres i fins i tot bàsics, afectant la zona íntima.

L’equilibri de l’ecosistema vaginal es pot veure alterat per factors exògens (activitat sexual, ús d’antibiòtics, ús de xampú o desodorants, dutxes vaginals, ús de DIU o intervencions ginecològiques) o factors endògens (menstruació, variació dels nivells hormonals, malalties sistèmiques, candidiasi, immunitat local i sistèmica).

És important mantenir l’equilibri de la flora i el pH vaginal amb l’adequada higiene íntima, ja que evita sensacions de malestar i incomoditat i prevé infeccions.

Així doncs quan hi han problemes d’infecció per càndides, la lectura ens pot indicar si cal acidificar o alcalinitzar la zona, i d’aquesta manera incidir en la recuperació del pH natural amb la finalitat de que el medi sigui hostil als fongs i bacteris, i poder tractar la candidiasis amb molt més precisió i efectivitat. De fet és un dels paràmetres que sempre tinc en compte a l’hora d’encarar un protocol de càndides.

2 comentaris per a

El pH vaginal, un indicador de la salut íntima de la dona.

  • MªJosep Mesquida Ricart |

    M`han dianosticat Atrofia vaginal tinc 73 anys. Que m`aconcelleu. Gracies

  • Maria |

    Que interessant. Porto anys patint candidiasi i sempre es subestima la importància de l’ph. Molt útil. gràcies

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web