Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Llet? ¡¡No Gràcies!!

Els investigadors del Grup de Recerca en Medi Ambient i Salut i del Servei de Toxicologia Clínica i Analítica de la Universitat de Les Palmes de Gran Canària (ULPGC), han publicat un article científic a la revista internacional Chemosphere en què confirmen el nivell d’exposició de la població a contaminants tòxics nocius a través del consum de llet.

Aquest article, titulat en espanyol ‘Residus de bifenils policlorats i pesticides organoclorats en llets convencionals i ecològiques comercialitzades a Canàries: nivells i rellevància per als consumidors”, ha avaluat el nivell d’exposició de la població espanyola, i especialment la canària, a contaminants químics d’alta persistència ambiental i de “coneguts efectes tòxics”, com els pesticides organoclorats i els bifenils policlorats.

Així, s’ha establert que el grup dels pesticides organoclorats, derivats de l’activitat agrícola passada i actualment prohibits, segueixen encara presents inalterats en el medi ambient per la seva massiva aplicació entre els anys 1950-1970, segons ha informat la ULPGC mitjançant nota de premsa.

Aquests, s’introdueixen en la cadena alimentària i “tendeixen a acumular” en aliments grassos, especialment aquells d’origen animal com la llet, on els científics han detectant més de 20 pesticides organoclorats que poden produir alteracions en el sistema endocrí, a més de posseir característiques carcinogèniques i obesogèniques.

D’altra banda, s’ha avaluat la presència de contaminants del grup dels bifenils policlorats, d’origen industrial, “àmpliament” fabricats i utilitzats en el “món desenvolupat”.

Aquest tipus de contaminants, tot i que estan prohibits des de fa uns 30 anys, per les seves característiques d’estabilitat s’han mantingut inalterats en el medi ambient, de manera que també s’incorporen a la cadena alimentària acumulant especialment en aliments grassos d’origen animal.

Per la seva banda, aquest grup ha estat qualificat pels científics com “d’especial rellevància” perquè alguns d’ells tenen característiques tòxiques similars a les dioxines, el que els fa ser mutagènics, carcinogènics, teratogènics i obesogènics.

EFECTES NOCIUS PER A LA SALUT

L’estudi ha mostrat la seva preocupació davant les possibles conseqüències que l’elevat consum d’aquests contaminants pot produir a la població, ja que els compostos presents a la llet s’han relacionat amb l’activitat carcinogènica, induint en determinats tipus de càncer, amb la creació de malformacions i per facilitar la inducció d’obesitat, a més d’altres malalties.

Els investigadors han assenyalat que la conclusió més preocupant de l’estudi és que l’aportació màxima total de compostos similars a les dioxines es pot assolir en la població canària només a través de la ingesta dels bifenils policlorats similars a les dioxines presents en la llet.

Així mateix, han concretat que l’efecte dels tòxics s’agreuja a causa de l’alt consum de llet dels illencs i l’existència de determinades marques de llet que presenten nivells “molt elevats” d’aquests contaminants tòxics persistents.

LA PRODUCCIÓ ECOLÒGICA, TAMBÉ AVALUADA

Una de les principals novetats d’aquest treball ha estat en el fet que s’hagin inclòs, juntament amb les comercials convencionals, llets de producció ecològica, obtenint resultats que demostren que ambdues presenten residus d’aquests contaminants.

No obstant això, l’estudi ha recalcat el fet que les llets convencionals presenten majors nivells de pesticides organoclorats que les ecològiques, i que les llets ecològiques presenten majors nivells de bifenils policlorats que les convencionals.

Finalment, els científics han concretat que aquest resultat és conseqüència de la ubiqüitat d’aquests compostos, presents en l’aigua, el sòl i l’aire, entre d’altres, “de manera que és impossible evitar la seva arribada als aliments”.

1 comentari per a

Llet? ¡¡No Gràcies!!

  • Putalia |

    Una informació molt interessant

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web