Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La mel.

mel-01

¿Contra quines malalties és útil el consum de mel?
¿Perquè la mel és tan important nutricionalment parlant?
¿Quins tipus de mel existeixen?
¿Que és la mel biològica?

mel-02

Qualitats medicinals de la mel:

.- Té un doble efecte antisèptic i calmant i actua contra les inflamacions dels teixits.
.- Alguns autors parlen de propietats bactericides, antibiòtiques i anti-cancerígenes. Les taxes de càncer en els apicultors, segons diverses estadístiques, son menors que les taxes en la població de control.
.- Es recomana en cremades i diverses afeccions de la pell.
.- És depurativa per tot l´organisme.
.- S´utilitza des de l´Edat Mitjana, per prevenir  i curar afeccions del sistema renal.
.- Es recomana per diversos problemes del sistema digestiu. Sobre tot, dissolta amb aigua calenta, varies vegades, al llarg del dia.
.- Per ser un aliment carent de greixos i per contenir poca quantitat de substàncies nitrogenades, la mel és un aliment molt recomanable en la dieta de les persones amb gota.
.- La mel contribueix a la curació de les llagues d´estómac.
.- Protegeix la flora intestinal per la seva acció antisèptica.
.- Es recomana en casos de persones que pateixin de “cor fatigat”. Sembla que els sucres de la mel resulten ideals per fer fonccionar la contracció del muscle cardíac.
.- Amb llimona s´utilitza per la purificació del fetge.
.- Combat amb eficàcia la grip i suavitza les vies respiratòries.
.- En cas d´infeccions a la boga o a la gola, es recomana fer gàrgares amb mel i aigua.
.- La mel ajuda a cicatritzar les ferides.
.- Pot ser lleugerament sedant, per lo que s´utilitza en la lluita contra l´insomni i l´estrès (al anar a dormir, un vas de “llet d´avena” amb una cullerada de mel ajuda a reconciliar el son).
.- Serveix per lluitar contra l´artritis. Els especialistes afirmen que és per l´aportació de potassi.
.- S´utilitza per combatre la conjuntivitis.
.- Calma el dolor del nadons, quan els hi arriba la dentició.
.- També s´utilitza per combatre l´hipoglucèmia. Està comprovat que augmenta la tassa d´hemoglobina sanguínia. Per això, també es recomana en casos d´anèmia.
.- Tal com asseguren els Doctors Emily Martin i Ricard Cone en el Nº 5 de la revista The Ecologist per Espanya i Llatinoamèrica, en un article titulat “Immunitat i impunitat”, La mel serveix per minorar els símptomes d´al·lèrgies provocades per el consum excessiu d´aliments globalitzats. M´explico: Segons els autors, una dieta basada en aliments globalitzats, que no procedeixen del àrea de residència del consumidor, pot alterar (adjunten en el seu article una enorme bibliografia i dades estadístiques) el sistema immunològic del consumidor i això a la vegada, és l´orígens nombrosos tipus de desordres en la salut. Les al·lèrgies en son solament un exemple. El consum de mel local, el·laborada a partir del nèctar de flors del àrea de residència. és la millor manera de combatre aquestes al·lèrgies.
.- No fa falta ser musulmà per saber que, com va dir Mahoma, “la mel és el millor medicament per qualsevol malaltia”.

mel-03

Qualitats nutricionals de la mel:

Ningú, o quasi bé ningú, posa en dubte que la mel és millor que el sucre per endolcir. Sobre tot que el sucre “blanquilla”, per què el sucre de canya integral “bio” és una altre cosa. Referent al sucre blanc no cal dir que és un producte químic industrial totalment mort i mancat de qualsevol tipus de nutrient, solament és energia ràpida que acidifica el cos en gran mesura, provocant a la llarga greus disfuncions. Aquí cal donar un avís sobre la gran quantitat d´aquest tipus de sucre que ingerim emmascarat en productes dolços industrial tipus caramels, confits, “bolleria”, xuxes i altres porqueries.

En qualsevol cas, la mel és un endolcidor completament natural. A més, en el procés de elaboració, les abelles ja digereixen en certa manera la seva pròpia mel, per lo que resulta molt més fàcil d´assimilar per l´organisme humà. Realment, la mel és un dels aliments de més fàcil assimilació que la Naturalesa proporciona al home.
Quan consumim mel, els seus actius passen de manera molt ràpida a la sang i sense desgast del aparell digestiu.
Las característiques intrínseques de cada mel (físiques, químiques i organolèptiques) venen determinades per varis factors; per un costat de les abelles productores i, per altre, de les flors visitades.
La composició química de la mel es aquesta: 18% aigua, 80% sucres i 2% de diferents productes (àcids orgànics, aminoàcids, proteïnes, enzims, sals minerals, vitamines i pol·len).
Encara que les xifres no són del tot exactes, desde el punt de vista nutricional, 1 Kg. de mel equival a més o menys 1,5 Kg. de carn, 0,5 Kg. de formatge, 50 ous, ………. a unes 3.300 calories.
La mel és rica en vitamines. En la seva composició i són presents, sobre tot, les vitamines B2, B6 i C, encara que no podem oblidar les vitamines H i K. Respecte a les sals minerals, les mels més fosques en van més carregades. Contenen, entre altres, potassi, sodi, calç, magnesi, ferro, sofre, iode, clor, cobre, ……

mel-04

Qualitats de les mels més comuns en l´àrea Mediterrànea:

.- De tarongina o flor de taronger “azahar”:
És fresca, tranquil·litzant i antiespasmòdica. Durant molt de temps, va tenir molt prestigi. Avui aquest tipus de mel té menys públic perquè el tarongers solen ser arbres d´agricultura industrial molt tractats amb pesticides.

.- D´alzina:
És robusta i pesada amb propietats astringents. No obstant tradicionalment s´utilitza molt per remeis cosmètics casolans. Per exemple la confecció de mascaretes de bellesa.

.- D´espígol:
Entre altres coses, modera la irritabilitat, el nerviosisme, l´estrès, ……

.- D´eucaliptus:
S´utilitza, bàsicament,  per problemes de les vies respiratòries.

.- De romaní:
Per casos de defalliment, hipotensió, insuficiència biliar, amenorrea (falta prolongada de menstruació) i espasmes digestius.

.- De til·la:
Per endolcir tisanes que vagin destinades a relaxar les excitacions nervioses. En aquest cas les abelles ens ajuden a prendre’ns les coses amb calma.

.- De farigola:
Té mil aplicacions medicinals, es: antisèptica, balsàmica, carminativa (gasos), estimula el sistema nerviós, contra la bronquitis, la tos, l´amigdalitis, ………..

Mel biològica, artesanal i industrial:

Les mels amb certificació biològica (molt escasses) asseguren que les abelles han libat flors que no han tingut tractaments químics i que els ruscs no els han tractat amb productes químics per matar paràsits.
La mel artesana es la que es pot trobar en tendes de dietètica o herboristeries i que es produïda d´una manera artesanal i amb poca producció, generalment són bones.
Les mels industrials son mels que es poden trobar en les grans superfícies i que per qüestió de rendibilitat han estat filtrades amb temperatura fins a treurel´s-hi totes les propietats i que a més poden portar contaminants de cultius industrials.

La recepta: Una “viagra” natural contra l´impotència, alls i mel.

La mel ajuda a lluitar contra l´impotència. Una recepta popular i actualment poc coneguda que funciona en cas de disfuncions erèctils es:
Es bulleixen uns quans alls pelats, durant quinze minuts, en mitg litre d´aigua. Després, s´aparta del foc i es barreja amb 1/2 Kg de mel de romaní i es remou tot fins que es fongui i es faci una pasta. Es guarda al frigorífic. L´afectat haurà de prendre tres cullerades d´aquest xarop en dejú, fins que la cosa funcioni. L´all és un bon regulador sanguini i la mel un excel·lent energètic.

Una molt mala noticia, al respecte: (el Periodico del 25 d´Abril del 2.005).

Una estranya malaltia aniquila les abelles.
Els ruscs espanyols han perdut des de la tardor entre el 20% i el 50% dels insectes.
El fred i la sequera hi han influït, però els experts atribueixen l´origen del problema als plaguicides.
Les abelles queden desorientades per l´efecte dels insecticides en el seu sistema nerviós i no tornen al rusc, lo que els hi ocasiona la mort. A més les que neixen ja ho fan  amb feblesa, es tornen dèbils i sucumbeixen.
Per això, actualment s´està important mel d´Argentina o Vietnam (de menys qualitat) i es ven com si fos del país. Estigueu al aguait, la mel d´aquí és més bona.
Veieu fins a on pot arribar la intensificació e industrialització de l´agricultura. Ens estem autodestruint i a més sense remei.

mel-05

3 comentaris per a

La mel.

  • Montserrat Selva Selva |

    El meu company era apicultor i a més de les mels que anomeneu em diu que també existeix la mel de “bruc”, és gran desinfectant de les vies urinàries, per combatre la sistitis i per la pròstata.

  • Angel Perera |

    Gràcies Montserrat per la vostra aportació, la veritat és que ja en tenia coneixement per un senyor gran que me’n havia cantat les excel·lències, concretament per la pròstata.
    Una abraçada i un petó,
    Àngel

  • Pere Sumarroca i Coixet |

    Magnífic article sobre la mel, sense pompós irat, i amb rigor que els que venim de pagès aprecien molt
    Tenim el problema dels fitosanitàries que es un greu problema per les anelles i per la polinitsacio
    Salutacions

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web