Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Candidiasi.

candida-albicans

Si pateixes de símptomes crònics inexplicables com cansament, molèsties intestinals, migranyes, dolors musculars, al·lèrgies, picors inexplicables, …? Les proves i analítiques mèdiques que t’han fet no revelen res? T’han dit que els teus símptomes són fruit de l’ansietat, de l’estrès o de la depressió que “suposadament” pateixes? Si és així, és probable que, igual que moltes altres persones, tal vegada sofreixis de candidiasi crònica.

Avui dia, després d’anys d’investigació i estudi, el tema de la candidiasi segueix sent ignorat per molts professionals de la salut. De fet, ha estat severa i injustament criticada per molts metges al·lòpates.
No obstant això, no podem negar que aquesta malaltia és un mal del nostre temps. És un desequilibri fruit del nostre estil de vida modern: mai hem tingut tanta abundància de menjar i, alhora, hem estat tan desnodrits com avui dia, i mai hem pres tants antibiòtics, hormones sexuals sintètiques (a través de fàrmacs i de la carn que mengem) i cortisona com en l’actualitat. Precisament, aquests factors són alguns dels més importants en el desenvolupament d’aquest desequilibri.
Es caracteritza per presentar una simptomatologia molt extensa, confusa, cíclica i recurrent, però, no obstant això, les analítiques i proves de laboratori solen ser normals. Les persones que en pateixen poden dur una vida relativament normal, a pesar de que sempre se senten per sota de les seves possibilitats. A causa de aquesta falta de diagnòstic, i, per tant, a l’absència de tractament, la candidiasi sol fer-se crònica.

candides-boca

Què és la candidiasis?

La candidiasis és una infecció causada per un llevat de la família de les Càndides. La més comuna en el nostre organisme és la Càndida Albicans.
Els llevats estan presents en tots nosaltres poc després de néixer i viuen en harmonia amb nosaltres. Es troben a la pell, aparell digestiu i genitourinari. La seva funció és absorbir certa quantitat de metalls pesats perquè no entrin a la sang, ens ajuden a degradar restes de carbohidrats mal digerits, i juntament amb els bacteris mantenen el nostre equilibri intestinal i el pH. La flora intestinal i vaginal juntament amb el sistema immunitari ens ajuden a mantenir aquests llevats sota control. No obstant això, existeixen una sèrie de factors que poden deprimir-nos el sistema immunitari i desequilibrar la flora intestinal, causant el creixement excessiu d’aquests llevats i, per tant, la malaltia. Aquests factors són:
Excés de sucre o carbohidrats refinats: Aquests són l’aliment principal de les càndides. A part d’alimentar-les directament, els sucres i farines refinades augmenten els nivells de glucosa en la sang, a través de la qual, també podem alimentar-les.
Consum habitual d’aigua de l’aixeta: El clor destruïx la flora intestinal, i el fluor deprimeix el sistema immunitari.
Ús d’antibiòtics, cortisona i hormones sexuals sintètiques: Els antibiòtics destruïxen la flora intestinal bacteriana, però no les càndides. Això fa que puguin créixer sense cap microorganisme que les controli. D’altra banda, la cortisona deprimeix el sistema immunitari, i les hormones sintètiques, entre altres danys, destruïxen certs nutrients (com la vitamina B6) vitals per a la salut del sistema immunitari.
Embaràs: Durant aquest etapa els nivells de progesterona augmenten, induint a les glàndules endometrials a produir glucogen, la qual cosa afavoreix el creixement de les càndides vaginals.
Estrès continu: Un excés de cortisol deprimeix el sistema immunitari, augmenta els nivells de glucosa i destruïx la flora bacteriana intestinal.
Disminució de les secrecions digestives: La falta d’àcid clorhídric i d’enzims digestius impedeix la correcta digestió dels aliments, produint fermentació i putrefacció intestinal. Això genera substàncies irritants per a la mucosa intestinal, afavorint el desequilibri de la flora intestinal i el creixement de les càndides.
Falta de nutrients: Necessitem una gran quantitat de nutrients per a mantenir el sistema immunitari sa, regular les hormones, mantenir una producció sana de secrecions digestives i regular la glucosa, factors tots de vital importància per al control de les càndides. Quan sofrim desnutrició, les càndides tenen més oportunitat de créixer.

Símptomes:

Existeixen moltes persones amb candidiasi que no han estat diagnosticades i, en canvi, són tractades com pacients hipocondríacs, deprimits i/o ansiosos. Malauradament, aquestes persones estan prenent Prozac, Seroxat o ansiolítics, en comptes de seguir un tractament per a la candidiasis. Part d’això, és degut al fet que, normalment, la candidiasi es relaciona únicament als símptomes propis i localitzats que crea la infecció. Per exemple, en general amb la candidiasi vaginal només es contemplen els símptomes localitzats en la vagina; amb una candidiasi oral, es para esment únicament als símptomes pròpiament de la boca… i els tractaments són locals. No obstant això, la candidiasi cal analitzar-la en el seu conjunt, cal anar més enllà de la seva manifestació localitzada.
Un punt molt important que normalment sol ser ignorat a l’hora de diagnosticar i tractar la candidiasi, és que el seu origen sol ser intestinal, encara que estiguem contemplant una candidiasi vaginal.
Els símptomes més comuns en pacients amb candidiasis crònica són: Fatiga, Malestar general, Mals de cap, Distensió abdominal, Diarrees i/o restrenyiment, Indigestió, Cremor estomacal, Desig per a menjar carbohidrats (dolços, pasta, pa, etc), Depressió, Mareig, Sensació de ressaca pels matins, Dolor d’articulacions i músculs, Molèsties vaginals (picors, irritació, ferides etc), Retenció de líquids, Insomni, Infeccions cròniques, Al·lèrgies, Picor anal, Afonia, Congestió nasal, Ofec, Problemes d’ungles, Molèsties oculars i d’oïdes.
Les malalties i desequilibris relacionats amb una candidiasis crònica són: Malaltia de Crohn, Colitis, Síndrome de l’Intestí Irritable, Artritis reumatoide, Asma, Psoriasis i èczemes, Sinusitis, Esclerosi múltiple, Fibromiàlgia, Síndrome de la fatiga crònica Hipotiroïdisme, Hipoglucèmia, Depressió i estats d’ansietat, Anèmia.

candides-vaginals

Diagnòstic:

Les proves de laboratori no garanteixen el diagnòstic fiable d’una candidiasis crònica intestinal. Per exemple, la majoria de les cèl·lules de les càndides s’adhereixen a la paret de la mucosa intestinal, per la qual cosa és difícil que apareguin en les anàlisis de femta. I, en alguns casos, moltes d’aquestes cèl·lules moren mentre el espècimen es transporta o durant l’espera de l’anàlisi. És important no descartar la malaltia, només pel fet que les proves de laboratori resulten negatives. És millor basar el diagnòstic en una avaluació detallada del pacient: símptomes, historial clínic, anàlisi de la seva dieta… Als EUA molts metges i terapeutes opinen que el protocol clínic per a la candidiasis presenta tan poc risc i cost (sobretot la dieta) que hauria de considerar-se en qualsevol malaltia crònica.

Tractament:

Es tracta d´eliminar i prevenir. Per això hi ha un protocol de 4 pasos bàsics:

1.- Preparació: és vital que debilitem les càndides abans d´atacar-les amb un antifúngic. Si no, si estan fortes podran combatre´l i amb el temps es faran resistents. La millor manera de debilitar-les és fent-los passar gana.
És fonamental eliminar: Productes i aliments que portin sucres o siguin dolços. Fruita. Tots els làctics. Alcohol. Llevats. Patates, bolets, carabassa i moniatos. Cacauets i festucs. Productes fermentats. Farines refinades.
A canvi es poden menjar: Carns, peixos i ous. Vegetals. Llegums. Fruits secs i llavors. Arròs, quinoa, blat serrahí, amarant i mill. Torrades de sègol o “tortas” d´arròs. Llimona i alvocat. Llet de soja, arròs i avena. Tofu i soja texturitzada. Oli d´oliva. Sucs vegetals (menys de pastanaga i remolatxa). Aigua embotellada. Te verd, rooiboss i tisanes.
Durant el temps de canvi de dieta és molt possible que s´empitjori temporalment, això és degut a la desintoxicació i a que les càndides protesten de gana. Si hi han problemes per digerir bé, s´han de prendre enzims digestives.
Al cap d´un mes d´haver començat la dieta (mantenint-la), es pot passar al segon pas.

2.- Eliminació: Una vegada debilitades les càndides, és important introduir un antifúngic per destruir-les (a les dietètiques s´en pot trobar). És necessari començar amb dosis petites i anar canviant d´antifúngic en funció de com reacciona el cos.

3.- Equilibri: Quan la majoria de símptomes han remès, és molt important reequilibrar la flora intestinal amb “Lactobacilus” (en dietètiques). També cal reequilibrar la flora vaginal, existeixen pastilles i òvuls vaginal per repoblar aquesta flora.
En aquesta alçada del tractament, és aconsellable començar a introduir lentament i amb molta cura alguns aliments com fruita, patates, xampinyons i alguns fermentats i observar si es toleren bé. Encara no és aconsellable reintroduir ni els sucres ni els làctics.

4.- Reparació: L´últim pas consisteix en introduir certs nutrients reparadors de la paret intestinal. Els més efectius son La vitamina A i la L-glutamina. Aquests nutrients s´encarreguen de reparar, segellar i enfortir la paret intestinal.

candides-dits-peus

Observacions:

El tractament de la candidiasis sol durar mesos i requereix molta paciència. Al final del tractament la persona, a més de trobar-se fabulosament, també haurà descobert el seu tipus d´alimentació ideal i li servirà com a prevenció d´altres candidiasi.
Normalment gràcies a les càndides s´aprenen tres coses molt importants: saber alimentar-se, saber escoltar-se i conèixer-se millor.

Extracte de: Candidiasi Crònica, de Cala Cervera

NOTA: AQUESTA ÉS UNA DISFUNCIÓ QUE CADA VEGADA MÉS EM TROBO A LA CONSULTA

152 comentaris per a

Candidiasi.

  • Patidora |

    Hola! Em sento molt identificada amb els simptomes de les càndides i voldria posar-me en contacte amb vosaltres.

  • Angel Perera |

    Bon dia,
    Pots enviar un e-mail a angel@biosfera.cat
    Una abraçada molt forta.
    Àngel

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web