Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Importància del fòsfor en l’alimentació.

El fòsfor (es representa amb la lletra “P” a la taula periòdica) el podem trobar en totes les cèl·lules i fluids de l’organisme, després del calci, el fòsfor és el segon mineral que abunda en el nostre cos on es troba present en una quantitat aproximada al 1% del pes corporal. D’aquesta quantitat el 85% està en les dents i el ossos.

També és un mineral que fàcilment el podem trobar en molts aliments., Aquest important element té funcions fonamentals en l’organisme com les que a continuació s’esmenten:

Funcions del fòsfor:

.- Participa en la divisió i creixement de les cèl·lules.
.- Intervé en el manteniment i formació dels ossos i el bon desenvolupament de les dents.
.- Nodreix el cervell millorant la memòria (al fòsfor s’el coneix com a aliment del cervell).
.- Participa de gairebé tots els processos metabòlics i energètics del cos.
.- Ajuda a mantenir el PH de la sang lleugerament alcalí.
.- És un component molt important de l’ADN, forma part de totes les membranes cel·lulars sobretot en els teixits cerebrals.
.- Augmenta la resistència de persones que fan treballs físics pesats així com en els atletes, als quals els proporciona una condició física més competitiva.
.- Ajuda en la secreció normal de la llet materna.
.- Intervé en la formació dels teixits musculars i el metabolisme cel·lular.

Afortunadament, en gairebé tots els aliments podem trobar-hi bones dosis de fòsfor.

Aliments rics en fòsfor:

.- Mariscos: peixos, salmó, tonyina, etc.

.- Algues marines: kombu, hiziqui, wakame, cochayuyo, dulse, …….

.- Productes de les abelles: pol·len, mel, gelea reial i derivats.

.- Fruits secs: gira-sol, sèsam, pistatxo, ametlles, nous, granola, etcètera.

.- Llegums: soja, bròquil, pastanagues, alfals i altres llegums en percentatges diferents.

.- Cereals: civada, espelta, amarant, arròs integral, llevat, segó de blat.

.- Ous.

.- Làctics.

.- Tofu i derivats de la soja.

.- Fruites seques: dàtils, figues seques, orellanes d’albercoc, prunes seques.

.- Grans integrals i llegums.

.- All.

.- Xirimoia.

.- Te bancha (te de tres anys).

Com que el fòsfor es pot trobar en la majoria dels aliments, la seva carència és molt rara, encara que si hi ha símptomes quan hi ha deficiència.

Símptomes de la manca de fòsfor:

.- Decaïment.
.- Debilitat.
.- Hipertiroïdisme.
.- Malalties renals.
.- Mala memòria.
.- Tremolors i disàrtria (alteració del llenguatge).
.- En alguns casos anorèxia i desordres respiratoris.
.- Deficiència de vitamina D.

Dosis recomanades:

.- Aproximadament són d’entre 800-1.200 mg, sobretot en menors els a 24 anys

Relació fòsfor-calci:

Aquests han de trobar-se en equilibri en l’organisme ja que l’abundància o la manca de qualsevol d’aquests minerals afecta la capacitat d’absorbir l’altre. L’excés de fòsfor, per exemple, redueix l’assimilació de calci. Actualment s’ha comprovat que la ingestió freqüent d’antiàcids provoca una disminució de fòsfor en l’organisme.

La forma natural a la que el cos elimina l’excés de fòsfor és per mitjà de l’orina.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web