Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Normes bàsiques de seguretat alimentària per a viatgers.

Per a molts europeus, l’estiu és el període ideal per visitar destinacions turístiques exòtiques. No obstant això, cal anar amb compte, especialment en visitar països en vies de desenvolupament. Un de cada tres turistes emmalalteix a causa del consum d’aigua o aliments contaminats, majoritàriament pateixen la diarrea del viatger.

La seva incidència pot elevar-se fins al 80% entre els que visiten destinacions d’alt risc a Àsia, Àfrica i Llatinoamèrica. Però no cal alarmar-se, les malalties transmeses pels aliments o l’aigua es poden evitar si es prenen algunes precaucions. És interessant de portar una farmaciola de viatge.

Per què podem emmalaltir quan viatgem?

El consum d’aigua o aliments contaminats pot causar tota una sèrie de malalties que van des lleugers símptomes passatgers (com vòmits o diarrea) fins malalties de major gravetat i durada (com el còlera, el tifus o l’hepatitis A). Les persones que visiten països tropicals i subtropicals també es poden infectar amb paràsits intestinals com els cucs.

En viatjar a l’estranger, ens exposem a canvis sobtats que redueixen les defenses naturals del nostre sistema immunitari. Potser dormim menys i ens estressem al canviar els nostres hàbits alimentaris i trobar-nos en entorns diferents. També ens exposem a gèrmens que el nostre organisme no està acostumat a combatre. A més, els riscos per a la salut es veuen potenciats en climes càlids o en condicions higièniques deficients, que afavoreixen el creixement i la proliferació de microorganismes perillosos.

Què podem fer per reduir el risc de patir infeccions?

En funció del país que visitem, pot ser que necessitem vacunar-nos contra determinades malalties greus. Si es viatja a destinacions d’alt risc, pot ser útil prendre medicaments o altres preparats químics per prevenir certes formes de diarrea. Els productes que contenen probiòtics (bacteris “saludables”) són una altra alternativa, menys agressiva, encara que la seva eficàcia contra la diarrea del viatger no està demostrada. El més fàcil és mantenir ben actiu el nostre sistema immunitari dormint bé i menjant de manera saludable abans de sortir de viatge, també podem prendre una tanda de equinàcea per augmentar les nostres defenses. Durant el mateix, cal tenir en compte que la causa més probable d’infecció és el consum d’aigua contaminada i la manipulació inadequada dels aliments. Per tant, la manera més eficaç de protegir-se és fer servir el sentit comú i tenir uns hàbits bàsics d’higiene (com rentar-se les mans amb aigua bullida o aigua potable abans de menjar). No obstant això, també cal seguir els consells sobre seguretat que apareixen a continuació.

Consells sobre seguretat alimentària

.- Beveu aigua, preferiblement amb gas, procedent d’envasos segellats. Si teniu algun dubte, tracteu l’aigua amb un sistema fiable de filtrat o un agent desinfectant com el iode.

.- Eviteu el gel en les begudes i feu servir aigua potable per rentar els aliments o rentar-se les dents.

.- No compreu aliments en parades de carrer o altres establiments, on la manca d’higiene sigui evident.

.- Bulliu la llet no pasteuritzada.

.- Mengeu aliments cuinats i assegureu-vos que estiguin totalment fets i que no hagin estat durant hores a temperatura ambient.

.- Peleu totes les fruites i verdures que consumiu i eviteu aquelles que tinguin la pell danyada.

.- Eviteu les amanides, els ingredients poden haver-se rentat amb aigua contaminada.

.- Eviteu els aliments que puguin haver estat exposats a mosques o altres insectes.

.- Eviteu els mariscs no cuinats i els plats que continguin ou o carn blanca o vermella crus o poc fets.

.- En països on hi pugui haver presència de biotoxines verinoses en el peix i el marisc, demaneu assessorament local.

Què fer si emmalaltim?

La diarrea, el símptoma més probable que pot presentar-se, provoca de vegades una deshidratació greu. Porteu solucions de rehidratació oral o compreu-les un cop a la destinació. Solen venir en forma de pols, que es dissolen en aigua tractada o bullida. És molt important beure molta aigua per rehidratar-se, i al mateix temps suspendre les ingestes fins que sembli que el sistema digestiu es torni a normalitzar. Si la diarrea dura més de 24 hores, els vòmits durant més de 12 hores, si hi ha presència de sang a la femta o si es tenen febre o rampes musculars fortes, cal posar-se en mans del sistema sanitari.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web