Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Mastàlgia, pits adolorits.

Prop del 60% de les dones tenen, en algun moment de la seva vida, mal de mames. Però el que facin mal les mames no implica necessàriament que hi hagi algun trastorn mamari.

La mama, com l’úter, respon als estímuls hormonals que condicionen el cicle menstrual de les dones. És per això que qualsevol desequilibri hormonal, especialment aquells que cursen amb situacions d’excés d’estrògens, repercuteix en les glàndules mamàries i pot originar dolor mamari. Per tant, la causa més freqüent d’aquest tipus de dolor és el desajust hormonal que pot succeir durant el cicle menstrual de la dona, fonamentalment en els dies previs a la menstruació.

La mastàlgia generalment es classifica en:

.- Mastàlgia Cíclica: És el tipus més comú de dolor en el pit, està associada amb el cicle menstrual i gairebé sempre és hormonal. Algunes dones comencen a tenir dolor al voltant del temps en què estan ovulant i que continua fins al començament del seu cicle menstrual. El dolor pot ser amb prou feines perceptible o tan sever que la dona no pugui utilitzar roba ajustada o tolerar el contacte proper de qualsevol classe. El dolor es pot sentir només en un pit o pot sentir-se com una sensació radiada a la regió de l’aixella.

.- Mastàlgia Sense cicle: Aquest cas és poc comú, se sent diferent a la mastàlgia cíclica i no varia amb el cicle menstrual. Generalment, el dolor és present tot el temps i està en un lloc específic únicament. Pot venir del pit o pot provenir d’alguna altra banda, com els músculs o de les articulacions properes i pot sentir-se en el pit. El dolor pot variar des d’una incomoditat petita fins a un dolor sever i discapacitant en alguns casos. Una causa del dolor sense cicle, pot ser d’un trauma, o d’un  cop en el pit. Altres causes poden incloure el dolor artrític a la cavitat del pit i al clatell, el qual s’irradia cap avall en els pits.

En la majoria de les ocasions la presència de dolor mamari està relacionat amb processos benignes de la mama. La mastopatia fibroquística i els quists mamaris simples poden ser motiu de dolor de mames.

Les mamelles s’han de cuidar però no amb por sinó amb respecte.

Què fer si et fan mal els pits?

Si la presència de dolor t’inquieta, cal que vagis al teu naturòpata i li expliquis el que et passa et serà de gran ajuda. Cal conèixer la importància que té el saber explorar-te les mames i quan ho has de fer. Si tinguessis dubtes al respecte, aprofita quan vagis a la teva revisió ginecològica per aclarir-ho amb el teu ginecòleg. No oblidar l’important que és el fer cap a les teves consultes ginecològiques periòdiques. Amb això evitaràs moltes angoixes innecessàries.

Cada cop està més clar que certs aliments, fonamentalment els que són rics en greixos animals, el tabac, l’alcohol i el consum en excés de begudes amb cafeïna o cola poden afavorir que et facin mal les mames o empitjorar el dolor mamari o la tensió mamària premenstrual que tens. Evitar-los serà una mesura beneficiosa, sobretot, els dies previs a la menstruació.

Cal tenir en compte el portar uns sostenidors de la talla adequada a les necessitats de cada una. Si hi han opressions  per que es porta una talla petita tan de contorn com de copa o hi han barnilles que pressionen el sota pit, hi pot haver problemes d’obstaculització de la limfa i per tant inflamació de ganglis limfàtics que poden degenerar en tumors no desitjats.

 

Com es soluciona el dolor de pits?

És important tranquil·litzar-se i saber que el que et facin mal les mames no vol dir que tinguis una cosa dolenta. El conèixer la teva història clínica, les característiques del dolor i la seva relació amb la menstruació al costat de la palpació mamària són imprescindibles per arribar a un diagnòstic.

L’oli de prímula o d’onagra, al costat de la reducció de greixos animals a la dieta habitual alleujaran les molèsties mamàries lleus de moltes dones.

En els casos moderats o severs de mastodínia o síndrome de tensió mamària premenstrual, la medicina al·lopàtica o convencional utilitza pomades de progesterona al 10% i l’administració de progesterona per via oral o vaginal. De vegades diuen que caldrà recórrer a fàrmacs més potents com el danazol o la bromocriptina, valorant els riscos i beneficis de la utilització d’aquests dos medicaments ja que no estan exempts d’efectes secundaris. Amb tots aquests medicaments s’ha d’anar molt en compte.

Aquí tens alguns remeis casolans per mitigar aquests patiments.

Una de les circumstàncies més comunes a l’hora de patir dolor en els pits sol ser hormonal, ja sigui causat per píndoles anticonceptives o bé pel període menstrual en si mateix. En aquest cas, s’aconsella seguir una dieta frugívora, amb moltes verdures i fruites de tota mena. Tal com ja hem dit és que els productes derivats d’animals, sobretot els lactis, són els que més predisposen al desordre hormonal.

De tota manera, també existeixen els trucs de la iaia per a aquesta classe de circumstàncies. Les compreses d’aigua, vinagre, suc de llimona i fins i tot de cafè solen ser habituals per calmar el dolor en els pits. No cal dir, hauries de pensar en utilitzar uns sostenidors més folgats.

Cal no oblidar que aquests dolors o molèsties poden tenir una raó mèdica que estigui pertorbant. És per això que s’aconsella sempre realitzar exàmens periòdics amb un professional de la matèria per prevenir qualsevol tipus d’inconvenient. A més de tenir varis parers a l’hora de valorar, on hi entri la naturopatia.

4 comentaris per a

Mastàlgia, pits adolorits.

 • Anna |

  La vostra web m’hes de molta ajuda, sempre hi trobo moltissima inf i remeis q m’apropen a la natura…gràcies

 • Iris |

  A mi també em fa mal el pit esquerra, des de fa temps. El any passat vam fer-me una mamografia,tinc q dir q m’ha la fan cada dos anys, le van tornar a repetir diuen q no es veia bé. Al cap d’un any ja tinc per fer un altre,també vaig demanar jo una ecografia per el dolor del pit,tot va sortir bé. Jo pregunto hi ha un altre prova,q no faci tant mal??? Jo no tinc ganes de de fer-me un altre. Gràcies.

 • marta |

  Hola, sóc una dona de 40 anys i des de fa mesos em fan mal els pits i els tinc adolorits.Segons com sento punxades al pit esquerra i em preocupa perquè no sé si pot ser del pit o bé del cor.
  Gràcies

 • Angel Perera |

  Hola Marta,
  Primer parles dels pits en plural i després de punxades esporàdiques al pit esquerra. Pot ser que estigui associat una cosa a l’altre, o no.
  No se si fas autoexamen dels pits periòdicament: http://www.biosfera.cat/biosfera_cat_biosfera/?p=8751
  Pot ser d’un origen hormonal, pot haver-hi algun tipus de calcificacions, pot ser degut a moltes coses. No obstant si lo del pit esquerra fos relacionat amb el cor, hi hauria d’haver altre simptomatologia.
  Et deixo el meu e-mail per si vols comentar alguna cosa més al respecte. angel@biosfera.cat
  Una abraçada molt forta!!!

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web