Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Hola, món!

Benvinguts al meu bloc dedicat a la Salut Holística Higienista

Salut: En la constitució de 1946 de l’Organització Mundial de la Salut, la salut és definida com l’estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties. També pot definir-se com el nivell d’eficàcia funcional o metabólica d’un organisme tant a nivell micro (cel·lular) com en el macro (social). En 1992 un investigador va agregar a la definició de la OMS: “i en harmonia amb el medi ambient”, ampliant així el concepte. Benet Hernández de Gispert canviaria una paraula de la definició de la OMS: canviaria la paraula “benestar” per “equilibri”. Benet proposa la redefinició del terme “salut”.

Holística: El Holisme (del grec holos que significa «tot», «enter», «total») és la idea que totes les propietats d’un sistema biològic, químic, social, econòmic, mental, lingüístic, etc. no poden ser determinades o explicades com la suma dels seus components. El sistema complet es comporta d’una manera diferenta que la suma de les seves parts. Es pot definir com un tractament d’un tema que implica a tots els seus components, amb les seves relacions òbvies i invisibles. Normalment s’usa com una tercera via o nova solució a un problema. El holisme emfatitza la importància del tot, que és més gran que la suma de les parts (propietat de sinergia), i dóna importància a la interdependència d’aquestes.

Higienista: El higienisme ve de la paraula grega “higiene”, que significa “art de viure”. El higienisme és una ciència que estudia les condicions òptimes perquè els éssers humans desenvolupem una salut plena i vibrant. Els seus ensenyaments han estat trets a partir de l’observació i investigació de la Naturalesa, de totes les seves formes de vida, de la biologia, anatomia, fisiologia i psicologia del ser humà, en l’experiència de tota l’evolució de la humanitat i en la pròpia experiència de 150 anys de higienisme.

Al conèixer, entendre i aplicar les lleis naturals que ens ensenya la higiene vital, experimentarem que la salut és una mica natural. Si aprenem a cuidar el nostre cos, seguint uns hàbits de vida favorables a nivell físic, mental, emocional i energètic, evitarem l’esgotar-nos per intoxicació fins a emmalaltir. Arribant a comprendre l’enorme interès econòmic de les grans corporacions multinacionals governamentals a potenciar la malaltia per a vendre medicina tova o dura i generar societats drogo-depenents en comptes d’acte-responsables.

La higiene vital és una forma de viure que ens pot ajudar a mantenir, millorar o recobrar la salut .

El higienisme aconsella una sèrie de recomanacions que poden inspirar-nos a millorar la nostra forma de vida. Tenint en compte les circumstàncies que ens envolten farem el que bonament puguem:.

.- Dieta rica en fruites, verdures, fruits oleaginosos i llavors si pot ser ecològiques, i crues.

.- Evitar els medicaments.

.- Practicar el dejuni quan el cos ho cregui necessari.

.- Viure o freqüentar entorns harmònics per a recarregar la nostra energia vital amb la Naturalesa.

.- Evitar freds o calors intenses.

.- Neteja interna i externa, usant productes orgànics i biodegradables.

.- Descansar bé.

.- Practicar algun exercici físic.

.- Sol i llum natural.

.- Relacionar-nos amb altres humans amb els quals ens sentim bé.

.- Confiança i seguretat en la vida.

.- Inspiració, motivació i compromís amb activitats que ens facin sentir bé.

.- Estar content amb un mateix, valorar-se.

.- Humor, alegria, rialles i felicitat.

.- Música, dansa, activitats lúdiques.

.- Pau, harmonia i tranquil·litat.

.- Amistat i companyerisme.

Al llarg de la història trobem nombrosos exemples de gents que van practicar la higiene vital: els essenis, els hunzas, els vilcabambos, els abkhasia,etc…grups que han destacat per la seva extraordinària longevitat i pel seu elevat nivell de salut. A més de personatges com Pitágoras, Hipócrates, “que el teu aliment sigui el teu medicament i el teu medicament sigui el teu aliment”, Leonardo da Vinci o Mahatma Gandhi, entre uns altres.

A partir del segle XIX el moviment higienista es defineix i agrupa de la mà dels doctors Isaac Jennings, Sylvester Graham i John H. Titllin. Contemporàniament caben destacar Herbert M. Shelton, Manuel Lezaeta, Amilcar de Souza, Arnold Ehret, André Torque, Prof. N. Capo, Doctor Vander, Doctor Eduardo Alfonso, Andreas Moritz, etc… Actualment a Espanya existeix una Coordinadora higienista on s’agrupen cases de repòs-escoles de salut. Editen la revista “Curarse en salud”.

3 comentaris per a

Hola, món!

 • paqui martinez |

  Hola, Angel… moltes gràcies per aquest blog, es fantàstic!!! i mira que encara no he pogut mirar-m’ho tot… pero no volia deixar passar per dirte que endavant. Moltes gràcies per aquest espai PLE DE VIDA.
  Paqui

 • Txus Zubéldia |

  HAuriem d’agafar-ho tot plegat, fer una ollada al passat més immediat i re-crear una manera de vida que ha donat totes aquetes definicions, es podría dir “La Salut Medieterrània”.

  De fet el concepte de Salut, Salut Holística i Salut Higienista provenen del mon grec fins els nostres dies, crec.

  Tot plegat “Salut Medietrrània” una manera d’entendre la salut sense disociar-la del que dóna i genera vida.

 • LIAN |

  MENJAR ES BO PER LA SALUD

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web