Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Ioga i alimentació.

ioga

Concepte: Segons la tradició iògica l’alimentació nutritiva és aquella que pot ser digerida sense perjudicar la salut. Hauria de ser senzilla, sucosa, alimentosa i calmant. Evitant que sigui salada, cremada, pesada, amarga, agra o rància.

ioga-011

Els pesticides, herbicides, abonaments químics i pràctiques poc coherents en l’agricultura convencional recomanen que la dieta ideal estigui composta per aliments orgànics biològics. Si no són biològics, almenys hem d´assegurar-nos de rentar-los bé amb unes gotes de vinagre i pelar sempre qualsevol fruita.
Aliments nutritius i frescos, en són els aliments crus en el seu estat natural, com fruites i vegetals sense coure o bullir, de l’estació i si pot ser d’àmbit local, millor.

Fruites,

Les fruites són aliments idonis per moltes raons: Els arbres i plantes no són danyats al recol·lectar-les, no hi ha necessitat de cuinar-les, es troben en el seu estat pur, no necessiten ser sembrades a cada estació, la fruita és deliciosa i nutritiva, i és un  purificador intestinal excel·lent.
Una dieta iògica i espiritual ha d’incloure abundant fruita fresca de l’estació.
Els plàtans calmen les membranes de les mucosas i són fàcilment digerits quan estan madurs, contenen rutina per al sistema circulatori i bioflavonoids.
La papaia és excel·lent per a la digestió ja que conté enzims. Tota la fruita taronja és rica en vitamina A i C . Els fruits secs, de vegades, incrementen el seu valor nutritiu. Una de les millors fruites és la Guayaba. Les taronges i els “mangos” són excel·lents. Les peres són ideals per a les pedres i els tumors fibroides. Les pomes són fantàstiques per a netejar, la nectarina fa que et sentis refrescat. Els préssecs, prunes, papaies, pinyes, peres i figues, augmenten la creativitat de l’home. Si les barreges amb iogurt (si toleres els productes lactis fermentats i èticament creus que són correctes), són una font d’energia abundant. Altres recomanades són el meló, els raïms, la síndria, les maduixes, la llimona…

Grans integrals
,

Són rics en proteïna, carbohidrats i contenen segó i germen. Són rics en vitamines. Sempre prefereix els grans integrals als processats.

Llegums,

Les llenties, pèsols, mongetes i cacauets són energètics i alts en proteïna, que combinat, amb altres grans integrals ofereixen una equilibrada proteïna per als humans. A més proveïxen fibra.
Observa com els digereixes doncs hi ha molta gent que no els digereix bé i li produeixen inflor i gasos.

Fruits secs,

Són un altre regal de l’univers. Són rics en proteïna oferint energia nutritiva. Les ametlles, avellanes, nous, festucs… són genials.

Llavors,

Els germinats de gira-sol, porten vitamina E, proteïna i enzims. Les llavors de sèsam són un aliment bàsic en molts països i per a untar-les en pa el tahin està deliciós.

Verdures i Hortalisses,

Enforteixen el sistema nerviós i netegen el cos. Són essencials per a desintoxicar-se. A part de bullir-les, poden ferse com sucs o menjar-les crues en amanides. Els vegetals verds i frondosos com l’espinac, els créixens i altres verdures proveïexen grans quantitats de vitamina A, les del complex B, molt calci, magnesi, potassi, ferro i coure.

Arrels o tubercles,

Faciliten carbohidrats de qualitat i vitamines, com les pastanagues, gingebre, patates, remolatxa i altres.

Alguns aliments especialment interessants:

Arròs basmati i soia verda. Amb ells es fa un dels menjars més fàcils de digerir i nutritius, és un plat anomenat kicheree. És un plat tradicional indi fet de soia verda, arròs basmati i verdures. És un menjar complet i pre-digerit. L’arròs blanc no és recomanable perquè ha estat eliminat del seu contingut de vitamines. L’arròs integral és superior però s´ha de cuinar-lo molt temps perquè sigui fàcil de digerir.

Els quatre grans tubercles:

Cebes, alls i gingebre són anomenades les arrels de la trinitat. Són depuradores, netejadores i aporten molta energia. Els beneficis de cadascun, per separat, són amplificats quan se serveixen junts. Podem observar com ens asserenen. Segons la tradició veda, l’all i la ceba tenen una freqüència vibratòria més baixa que altres aliments i són indicats com a ús terapèutic. Cal, escoltar al cos i ell sabrà que és el millor per a tu.
All.
Segur que has escoltat els avantatges de l’all, com medicina terapèutica que ataca els bacteris, virus, desordres gastrointestinals, tifus, còlera, enverinaments, etc.. Un aspecte poc divulgat és la propietat que té per a fabricar semen i fer-nos sexualment més potents. L’all ajuda en la producció de semen i energia sexual, la qual l’entenem com una energia creativa molt poderosa que pugui ser utilitzada per a moltes finalitats, no solament com energia sexual. Com més produïm, més podem transformar i canalitzar en energia creativa i espiritual, expandint la nostra consciència i augmentant la nostra freqüència.
Cebes
Altra medicina altament terapèutica. Combat sense parar al bacteri, purifica i fabrica sang nova. És recomanat per a quan estem constipats, febre, laringitis, diarrea… fins i tot s’ha dit que prendre una ceba al dia manté al càncer allunyat.
Gingebre
Yogui Bhajan parla meravelles d’aquest tubercle. Calma, equilibra i enforteix el sistema nerviós quan existeix estrès i tensió. És particularment útil per a les dones durant el període menstrual.
Cúrcuma,
Fa que els ossos, les articulacions i tendons siguin més flexibles. Aquesta propietat fa que sigui excel·lent per als practicants de ioga. És excel·lent per a la pell i les membranes mucoses, especialment per a l’aparell reproductor femení, amés de ser un potent antioxidant.

ioga-02

Conclusions:

L’excés en el consum de carn, genera que les artèries es tornin rígides i perdin la seva flexibilitat natural. Això comporta una pujada en la pressió arterial i un excés de treball del cor, augmentant el risc de malalties coronàries i cardiovasculars, a més, l’excés de proteïnes de la carn produeix àcid úric, que es diposita en les articulacions del cos, tornant-les rígides i generant dolor en les mateixes, restant-li així flexibilitat al cos. En resum, com veiem, hi ha una gran quantitat d’elements que ens permeten veure que l’alimentació més adequada per a l’ésser humà, des del punt de vista físic, consisteix com ja s´ha dit, en una alimentació basada en productes vegetals. Per tant tot el que provingui de manera directa de la terra, el sol, l’aire i l’aigua, és més nutritiu i saludable, que el que prové de manera indirecta del mateix. No hi ha cap dubte dels efectes positius d’aquest tipus d’alimentació en el nostre cos i en la nostra ment, la qualitat de vida pot millorar enormement, gràcies a la presa de consciència d’aquesta dimensió de l’existència, fent d’ella una pràctica conscient i responsable que va més enllà de l’individual, per a convertir-se en una acció social responsable i positiva envers altres éssers.
Segons la filosofia iòguica, la dieta afecta molt més que el benestar físic. L’energia vital, la capacitat mental, i la salut emocional, sofreixen l´influència del que mengem. és així que la pràctica del ioga, la respiració i la meditació, unides a una alimentació sana, estan destinades a harmonitzar el cos, la ment i l’esperit i són elements que poden retardar l’arribada de l’envelliment. Exemple d’això és el del Professor B. K. S. Yyengar amb gairebé 90 anys i un to muscular, una flexibilitat i una ment oberta que qualsevol persona de 40 anys desitjaria posseir, citem també a un altre cèlebre yogui de la Índia, SHRI Krishnamacharya, qui va morir als 101 anys amb totes les seves facultats mentals intactes, igual que Indra Devi. Per això, menjar l’adequat és molt important per a arribar a aquesta meta.
La ingestió, digestió, absorció, assimilació i metabolisme del menjar, tenen connexió directa en la salut de l’organisme. Per això és tan important ésser conscients del que mengem, i tractar de modificar els hàbits alimentaris perjudicials, tant per al cos físic, com per el plànol espiritual.

ioga-03

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web