Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Petits canvis per una dieta sana:

benestar1

Adoptar hàbits alimentaris saludables no te res a veure amb les dietes basades en les negacions i les privacions. Es tracta de pensar què mengem i com ho fem.

L’alimentació moderna està farcida d’aliments refinats, desnaturalitzats i sense cap tipus de nutrients, lo que repercuteix en la nostra salut en forma de fatiga, migranya, mal d’estómac i un llarg etcètera de petites i grans distorsions. Doncs com que sempre ens fa falta temps, la nostra alimentació inclou pocs aliments acabats de preparar com  verdures, fruites o cereals integrals. Canviar d´hàbits alimentaris no te per  què ser un procés penós o avorrit i, en canvi, suposa una progressiva millora per a la salut.

Menjar és un plaer i és important gaudir del menjar. Sobretot, no ens hem d´obsessionar contant calories o pensant en el què podem o no podem menjar. Quant comencem a introduir aliments amb major continguts de vitamines, minerals, fibra i greixos saludables  comencem, de manera natural, a menjar menys. Observem que el cos respon davant els aliments menys sans i, gairebé inconscientment, comencem a rebutjar-los, cosa que ens beneficia.

Gaudir menjant:

Hem de recordar que menjem per alimentar-nos, però també per gaudir i tenir cura de nosaltres mateixos. Avui més que menjar, sovint devorem a tota pastilla escarxofats en la butaca o en front de la “tele” i a més a última hora de la nit.
L´aparell digestiu no s´adapta bé a aquestes situacions: produïm menys secrecions gàstriques, el que fa que els aliments no es digereixin correctament i això acaba provocant trastorns com les cremors d´estómac, l´inflor o els gasos.
Hem de mastegar bé per digerir millor els aliments, assimilar al màxim els nutrients i acumular menys toxines. Resulta fonamental degustar el que estem ingerint, olorar-lo, paladejar-lo ……. En una paraula, <<gaudir-lo>>.
És el primer pas cap a un canvi positiu en la dieta. Buscar la manera de no alimentar-nos corrent o en tensió, millorarà la nostra relació amb el menjar encara que en el principi continuem menjant el mateix.
Si és inevitable sopar molt tard, és millor fer del esmorzar l´àpat principal del dia i prendre un sopar lleuger. Hauríem de deixar passar una o dues hores abans d´anar al llit per facilitar la digestió. Si es tenen problemes digestius lleus, es pot prendre una beguda amarga, com una infusió de queixals de vella “diente de león”, mitja hora abans d´allitar-nos. Una infusió de llavors de fonoll o un te a la menta després dels àpats combat els gasos i les sensacions d´inflors.

La senzillesa com a premissa,

Cada persona necessita una quantitat diferent de proteïnes e hidrats de carbó, que varia en funció del estil de vida i de l´activitat física. Però algo que tots tenim en comú és que les combinacions d´aliments més simples ens resulten més fàcils de digerir. Si combinem molts tipus d´aliments diferents en un mateix àpat, el cos ha de treballar més.
El diner que estalviarem comprant aliments més simples podrem invertir-lo en seleccionar ingredients ecològics i de qualitat.
El millor és que en cada àpat predomini els hidrats de carboni o les proteïnes. Una vegada que hagem començat a menjar de manera conscient, veurem com respon el cos als diferents tipus d´aliments.
Ens hem de preguntar:
¿Ens donen els hidrats de carboni una energia duradora o sentim gana al cap de poc rato?
¿Quina sensació ens produeix un àpat abundós en proteïnes, d´energia o de pesadesa?

menjar-refinat

Evitar tots els refinats,

El sucre blanc és un producte refinat que comporta infinitat de problemes, sobretot quan es pren amb assiduïtat. A més , els desequilibris en el nivell de sucre a la sang provoquen una àmplia gamma de problemes de salut, com canvis d´humor o pèrdua de capacitat de concentració. Si el desequilibri es prolonga, pot ser causa de d´hiperglucèmia e inclús diabetis.
Tots els aliments i begudes que porten sucre afegit s´haurien de fer desaparèixer de la dieta, o limitar-los a petites quantitats  i a ocasions especials. Existeixen alternatives més saludables per endolcir el menjar: petites quantitats de compotes o sucs de fruites, mel, saba d´auró o melasses de cereals sobretot la d´arròs. Cal tenir en compte que aliments com la farina de blat de moro, la patata, el plàtan o els dàtils es digereixen ràpidament, convertint-se en sucres.
Un altre gran problema de la dieta moderna és el consum de cereals refinats a dojo. És relativament fàcil prendre blat refinat a diari com a ingredient principal dels àpats. Per a molts, el pa i la pasta són aliments bàsics, sobre tot per els que han de menjar a tota pressa i escollir aliments de preparació ràpida.
Recordem que els aliments refinats estan desposseïts de gran quantitat de nutrients i que acidifiquen el cos en gran mesura.
L´alternativa son els aliments integrals, que al portar tots els seus nutrients fan que l´alimentació tingui en rendiment òptim i a més fan les digestions fàcils.

Alfalfa Sprouts

Millor com més frescos,

La dieta hauria de composar-se sobretot de gran varietat de verdures i fruites que son grans fons de vitamines i minerals, en especial si són ecològiques. A més porten elements  antioxidants i abundant clorofil·la que afavoreix l´eliminació de toxines del cos.
Una altre tema a tenir en compte és que els aliments frescos porten enzims (elements molt interessants per les digestions), cosa que els aliments refinats i cuinats no porten.
En aquest apartat cal mencionar “els germinats”, aliments realment vius, que aporten gran quantitat de vitamines, minerals, enzims i en definitiva vitalitat.

Alternatives a la llet,

El procés actual de la llet i els làctics afecta en gran mesura a la seva digestibilitat. la pasteurització, el procediment U.H.T. i la homogeneïtzació fan que la la llet en concret sigui per molta gent totalment indigerible. A part del seu processament i de la falta  que tenim d´enzims (en edats que no toca mamar) per digerir-la, la llet actualment ens arriba (si no és ecològica) carregada d´hormones i antibiòtics que subministren als animals per augmentar-ne la rendibilitat, cosa que provoca realment problemes de salut al fer-nos resistents als antibiòtics mèdics i atiborrant-nos d´hormones que distorsionen les nostres funcions vitals.
Les alternatives a la llet en quant a la calç són les llavors (sèsam), els fruits secs, i les algues i per l´aport de proteïnes i per prendre alguna cosa calenta o fresqueta barrejada amb cafè em d´utilitzar les “llets” liquats vegetals, de soja, avena, arròs, ametlla, avellana, quinoa, etc. etc.

L´ingesta d´aigua,

És molt sa beure uns dos litres d´aigua al dia. Només amb el fet de beure més aigua es poden combatre molts problemes de salut menors, com la sequedat de la pell, els mal de cap, les infeccions urinàries o la fatiga. S´ha de ser conscient de que l´aigua de l´aixeta té molt que desitjar i cal buscar alternatives en l´aigua filtrada o en l´aigua mineral natural.
Cal tenir en compte que l´ingesta d´aigua durant els àpats no és gaire recomanable ja que dilueix els sucs gàstrics i no facilita les digestions.
Una molt bona manera de prendre aigua són les infusions de plantes que per altre banda es poden fer servir per alleugerar problemes de salut menor i ajuden a eliminar toxines.

resum

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web