Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Infants, nens i adolscents vegetarians.

creixement

Les dietes vegetariana, lacto-vegetariana i ovo-lacto-vegetariana (ecològiques, integrals i compatibles) cobreixen les necessitats de nadons, nens i adolescents i promouen un creixement normal.

petito

Deslletament de Nens Vegetarians

Els primers passos en la criança del teu nen com vegetarià no són difícils. Recorda que els requisits nutricionals d’un nadó són elevats, necessita més proteïnes, calci i molts altres nutrients que en qualsevol altre moment de la seva vida. Avui en dia està àmpliament acceptat, fins i tot per l’Associació Mèdica Britànica, que una dieta vegetariana pot proporcionar tots els nutrients necessaris per al creixement infantil.

Criant al teu fill com vegetarià, desitjaràs que s’acostumi als grups d’aliments vegetarians: cereals, llegums, fruits secs i llavors, productes lactis i derivats de la soja, fruites i verdures. Pot ser que el teu nadó rebutgi aliments amb sabor fort, com el bròquil, la coliflor i la col, als sis mesos però pot ser que li agradin alguns mesos després.

És igualment fiable criar al teu bebè com “vegan” (vegetarià estricte), sense cap aliment d’origen animal en absolut, sempre i quan t’asseguris d’incloure gran quantitat d’aliments rics en nutrients. Els nens “vegans” necessiten bones fonts de calci, vitamina B12, vitamina D i proteïnes.

El deslletament és un procés gradual que comença quan comences a substituir la llet pels aliments sòlids. Els aliments sòlids no haurien de ser introduïts abans dels tres mesos o després dels sis mesos. Després dels sis mesos, els nadons necessiten una font de ferro en la seva dieta ja que tant la llet materna com la adaptada ja no poden proporcionar-ne suficient quantitat. Quan comencis el deslletament del teu bebè, introdueix un aliment cada vegada i deixa transcórrer uns quants dies entre cada nou aliment. D’aquesta manera, podràs descobrir si el teu bebè és al·lèrgic o sensible a qualsevol aliment en particular.

petito-01

Etapes de Desenvolupament

4-5 mesos

La llet materna o adaptada és encara la font més important de nutrició. Comença introduint una culleradeta d’arròs infantil o fruita triturada després de la toma de llet o a la meitat si funciona millor per al teu nadó. La nutrició a través dels aliments no és tan important en aquesta etapa ja que la llet encara cobreix totes les necessitats del nadó. Tan sols una toma sòlida per dia ha de ser suficient per a la majoria dels nadons en aquesta etapa.

Altres aliments per provar són:

Verdures triturades, com patates, pastanagues o espinacs
Fruites triturades, com poma, plàtan o pera
Arròs infantil, farina de blat de moro, quinoa o mill poden donar-se com papilla fina.
No donar-li blat, civada, llet, fruits secs o ous.

5-6 mesos

La llet és encara l’aliment més important en la dieta del teu nadó, però augmenta gradualment el nombre de tomes d’aliments sòlids d’una a dues i després a tres vegades per dia.

Prova amb llenties triturades amb una mica d’oli vegetal i una major varietat de fruites i verdures com ara l’alvocat i les hortalisses verdes. Encara és massa aviat per introduir el blat, la civada, la llet, els fruits secs o els ous.

6-8 mesos

La majoria dels nadons menjaran ja sòlids encara que la llet constitueix gran part de la seva dieta. Els aliments sòlids ara representen una important font de ferro. La majoria dels nadons estaran menjant sòlids tres vegades per dia. A partir dels sis mesos podeu començar a introduir cereals basats en blat i civada en forma de pa i farinetes. Pots triturar o tamisar aliments familiars per donar-li varietat, sempre que no continguin sal afegida.

Prova d’introduir el tofu, les cremes fines de fruits secs, i les mongetes en puré. Els productes lactis (llet de vaca, iogurt i formatge) no s’han d’introduir abans dels sis mesos a causa del risc d’intolerància. Els ous ecològics (alerta els ous convencionals porten moltes hormones i antibiòtics) poden donar-se a partir dels sis mesos, sempre cuits (ou dur). Alguns experts recomanen evitar tots els lactis i els ous fins als 12 mesos.

8-12 mesos

El teu nadó serà gradualment més capaç d’acceptar aliments amb grumolls. Els aliments de la taula familiar poden donar-se mentre no continguin sal. Es poden introduir pèsols i mongetes ben cuites i triturades al voltant dels 8 a 12 mesos. Són difícils de digerir i per això poden causar problemes si s’introdueixen anteriorment. Evita les galetes dolces i els bescuits. Intenta introduir trossos de poma pelada, de pastanaga crua o rosegons de pa. Quan el teu nadó sigui capaç de mastegar trossos de fruita, els entrepans i les torrades es poden convertir en aliments quotidians. A l’edat de 12 mesos hauria de gaudir ja de tres àpats diaris.

Moltes empreses fabriquen aliments infantils aptes per a vegetarians, però és ràpid i senzill  preparar el teu propi menjar per al teu nadó. Si utilitzes preparats comprats, sempre comprova l’etiqueta d’ingredients i busca el “símbol V” de The Vegetarian Society per estar absolutament segura que és totalment vegetarià.

vege-logos

Nutrients importants

Ferro

Aquest és un nutrient important durant el deslletament, ja que la llet és una font molt pobre de ferro. Els nadons neixen amb la seva pròpia reserva de ferro però aquesta estarà esgotada als sis mesos. Encara que el ferro s’absorbeix amb menor facilitat de fonts no animals, existeixen moltes fonts vegetals excel lents.

Alguns aliments rics en ferro apropiats per als nadons després dels sis mesos són: suc de prunes, albercocs triturats, melassa, llenties refinades, cereals, mongetes ben esmicolades i hortalisses verdes. Evita els cereals amb gran contingut en fibra ja que poden inhibir l’absorció de ferro.

La vitamina C estimula l’absorció del ferro d’origen vegetal i per tant convé aportar fonts d’ambdós nutrients juntes. La vitamina C es troba en fruites i verdures fresques, congelades o espremudes.

Calci

La llet materna o adaptada conté tot el calci que el teu nadó necessita inicialment. Bones fonts de calci per a les últimes etapes del deslletament són la llet de vaca i la llet de soja enriquida, el formatge, les hortalisses verdes, el pa integral, les mongetes, les llenties, les ametlles mòltes, la pasta de sèsam (tahina) i el tofu.

Proteïnes

Degut al ràpid creixement dels nadons, necessiten més proteïnes que els adults en proporció al seu pes corporal. La llet materna o adaptada constituirà la principal font de proteïnes durant els primers vuit mesos. Les proteïnes han d’estar equilibrades per poder obtenir la correcta proporció d’aminoàcids. Combinacions d’aliments com ara un cereal amb mongetes o llenties, un cereal amb fruits secs o llavors o la llet per si mateixa proporcionaran la proporció adequada de proteïnes.

Energia

Els nadons entre els 6 i els 12 mesos necessiten de 700 a 1.000 calories per dia, de manera que necessiten fonts concentrades d’energia. Els nadons i els nens petits no posseeixen la capacitat d’ingerir grans quantitats de menjar i per tant necessiten tomes petites i freqüents. La seva dieta no hauria de contenir massa aliments que siguin voluminosos o aquosos. Assegura’t que el teu nadó pren aliments energètics concentrats com llenties amb oli vegetal, alvocat, formatge o cremes fines de fruits secs. El sucre no és una bona font d’energia per als nadons.

Vitamina B12

La vitamina B12 és produïda per microorganismes i es troba principalment en aliments d’origen animal. Els nadons molt petits obtindran tota la vitamina B12 que necessiten de la llet materna o adaptada. Posteriorment, els nadons vegetarians haurien d’obtenir suficient quantitat pels productes lactis i els ous. Els nadons vegans necessitaran vitamina B12 procedent d’aliments enriquits com algunes llets de soja, extracte de llevat baix en sal o hamburgueses vegetals.

Vitamina D

La vitamina D es troba en els productes lactis, els ous i aliments enriquits com la margarina i alguns cereals per esmorzar, i pot ser sintetitzada per l’acció de la llum solar sobre la pell. Es troba exclusivament en aliments d’origen animal de manera que els nadons vegans pot ser que necessitin un suplement de vitamina D. La llet materna o adaptada hauria de proporcionar tota la vitamina D necessària inicialment.

Fibra

Una dieta massa rica en fibra saciará al nen abans que les seves necessitats nutricionals hagin estat satisfetes i pot interferir en l’absorció de minerals, com ara el zinc, el ferro i el calci, de manera que el segó refinat no s’ha d’incloure en la dieta d’un nen petit. Si creus que el teu bebè té restrenyiment dona-li fluids extra tals com aigua o sucs de fruita diluïts.

Llet

Als nadons menors de dos anys no se’ls ha de donar llet semi-desnatada i als nens menors de cinc no se’ls ha de donar llet desnatada perquè la llet desnatada manca de les vitamines liposolubles A i D i els nens petits necessiten l’energia del greix. Les llets de soja han d’estar especialment formulades per a nadons si es fan servir en lloc de la llet materna i han d’estar enriquides si es fan servir com a alternativa a la llet de vaca per a nadons i nens petits.

Sal i Sucre

S’haurien d’evitar en la dieta dels nadons i els nens petits. Els ronyons d’un nadó no estan prou desenvolupats com per suportar massa sal, i els aliments i begudes ensucrats són una causa primordial de la càries dental. El sucre blanc proporciona calories sense cap de les vitamines ni minerals associats. A més, un nadó que és acostumat als sabors dolços pot arribar a tenir problemes d’obesitat en la seva vida posterior.

Fruits Secs

Els fruits secs i llavors sencers no són adequats per als nens menors de cinc anys pel perill de ennuegar-se, però poden ser empleats si estan mòlts finament trinxats, per exemple en plats cuinats o en forma de cremes fines per untar.

Child eating salad

Nens

Els nens ovo-lacto-vegetarians mostren un creixement similar que el dels no vegetarians. Existeix poca informació disponible sobre el creixement de nens vegans no macrobiòtics, malgrat que els resultats suggereixen que aquests nens tendeixen a ser lleugerament més petits, però dins dels rangs normals dels estàndards per pes i alçada. El creixement insuficient en nens s’ha observat principalment en nens que segueixen dietes molt restrictives.

Fer àpats freqüents, picar entre àpats, així com l’ús d’alguns aliments refinats (com ara cereals d’esmorzar enriquits, pa i pasta) i d’aliments rics en greix no saturat pot ajudar els nens vegetarians a cobrir les seves necessitats energètiques i de nutrients . La ingesta mitjana de proteïna dels nens vegetarians (ovo-lacto-vegetarians, vegans i macrobiòtics) cobreix o excedeix generalment les recomanacions, tot i que els nens vegetarians podrien consumir menys proteïna que els no vegetarians. Els nens vegans podrien tenir necessitats lleugerament superiors que els no vegans degut a diferències en la digestibilitat de proteïna ia la composició dels aminoàcids de les proteïnes dels aliments vegetals, però aquestes necessitats proteiques es cobreixen generalment quan les dietes contenen una adequada quantitat d’energia i una varietat d’aliments vegetals. Cal emfatitzar l’ús de bones fonts de calci, ferro i zinc per a nens vegetarians juntament amb pràctiques dietètiques que promouen l’absorció de zinc i ferro a partir d’aliments vegetals. És important utilitzar una font fiable de vitamina B-12 per als nens vegans. Si existeixen dubtes sobre la síntesi de vitamina D degut a una limitada exposició a la llum solar, al to de la pell, a l’estació de l’any, o l’ús de cremes de protecció solar, ha d’usar-suplements de vitamina D o aliments enriquits en aquesta vitamina.

adolescents

Adolescents

Hi ha poques dades disponibles sobre el creixement d’adolescents vegetarians, malgrat que els estudis suggereixen que existeix poca diferència entre vegetarians i no vegetarians. A l’Oest, les noies vegetarianes tendeixen a assolir la menarquia a una edat lleugerament superior que les no vegetarianes, malgrat que no totes les investigacions concorden amb aquesta dada. Si la menarquia apareix lleugerament més tard, això oferiria avantatges de salut, incloent menor risc de desenvolupar càncer de mama i obesitat. Les dietes vegetarianes semblen oferir alguns avantatges nutricionals per a adolescents. Els estudis indiquen que els adolescents vegetarians consumeixen més fibra, ferro, folat, vitamina A i vitamina C que els no vegetarians. Els adolescents vegetarians també consumeixen més fruites i verdures i menys dolços, menjar ràpid i snaks salats, en comparació amb els adolescents no vegetarians. Els nutrients clau per als adolescents vegetarians són el calci, la vitamina D, el ferro, el zinc i la vitamina B-12.

Les dietes vegetarianes són una mica més comuns en adolescents amb desordres de l’alimentació que en la població general d’adolescents; per tant, els professionals de la dietètica hem de romandre alerta davant clients joves que limiten àmpliament la selecció alimentària i que exhibeixen símptomes de desordres alimentaris. No obstant, dades recents suggereixen que adoptar una dieta vegetariana no condueix a desordres de l’alimentació, sinó que les dietes vegetarianes podrien ser seleccionades per tal de camuflar un desordre de l’alimentació ja existent. Orientant la planificació dels àpats, les dietes vegetarianes són una selecció apropiada i saludable per adolescents.

vegetaria

Per més informació

Fins i tot amb l’ajuda continguda en aquest apunt Informatiu i la creixent evidència científica que la dieta vegetariana és una opció saludable, és possible que trobis resistència per part dels professionals de la salut, la família o els amics pel que fa a la criança del teu nadó com vegetarià. Contacta amb la societat Vegetariana demanant ajuda per a resoldre qualsevol problema o respondre a les teves preguntes i si encara tinguessis dubtes entre tots dos miraríem d’esbrinar-les.

campanya

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web