Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Set aliments bàsics per a una alimentació sense químics.

set

Per fi, l’alimentació ecològica està demostrant ser més que una altra moda de la salut alimentària.
Per a aquells que van abraçar el terme “eco”, “bio” o “orgànic” molt abans que vagi ser un lema, és una bona notícia.
Cada cop més persones estan buscant l’etiqueta d’ecològic perquè volen menjar de la manera en la que la Naturalesa ens proporciona els aliments, sense totes les càrregues contaminants com els abonaments químics, les hormones, els antibiòtics, els additius químics i els plaguicides.

poma1

Cultivades orgànicament les fruites, els grans i les verdures no són ruixades amb aerosols verinosos, fertilitzants sintètics, fungicides o tractaments de radiació – i no estan modificades genèticament-. Carn orgànica, ous i productes làctics procedents d’animals tractats més humanament no s’han de tractat  amb antibiòtics  o hormones del creixement.

Segons el Grup de Treball Ambiental (www.ewg.org), sense ànim de lucre, organització d’investigació mediambiental, “Cada vegada hi ha més consens en la comunitat científica en que les petites dosis de plaguicides i altres productes químics poden afectar negativament a les persones, especialment vulnerables durant els períodes de el desenvolupament fetal i la infància, quan l’exposició pot tenir efectes duradors. A pesar de rentar i esbandir els productes frescos no es pot reduir els nivells d’alguns pesticides, ni eliminar-los.
El fet de pelar-los però també redueix l’aprofitament de valuosos nutrients, que sovint són a la pell. La millor opció és menjar una dieta variada, rentar sempre tots els productes no orgànics (la opció de pelar-los no garanteix que  no hi hagin productes químics) i de triar-los orgànics quan sigui possible per reduir l’exposició a productes químics potencialment nocius.”

pelar

Una altra raó per donar suport a l’agricultura orgànica és que les explotacions ecològiques són en general de menor escala i practiquen la conservació-conscient, el que significa que s’esforcen per reduir l’impacte de les seves pràctiques sobre els recursos naturals. Per això, quan els hi comprem productes, fem que se’n beneficiïn els nostres veïns de l’agricultura ecològica i la terra que tots compartim, per tant ens en beneficiem tots.

Que els aliments ecològics tenen millor gust? És un dels seus valors, en el 2002, quan els ximpanzés en el zoològic de Copenhague a Dinamarca, se’ls va donar la possibilitat d’escollir entre plàtans orgànics i no orgànics, van triar els orgànics i a sobre se’ls van menjar amb la pell. Quan van arribar a menjar al voltant dels no-orgànics, primer els van pelar.

Passar-se al orgànic no significa que hageu de trencar la guardiola o a renunciar als vostres aliments preferits. Optant pel canvi a versions orgàniques d’uns quants aliments que mengeu amb freqüència, podeu erradicar un munt de substàncies químiques de la vostra dieta, sense adonar-vos de canvis importants en la seva factura del supermercat.

Així són set els aliments per començar:

Productes lactis: Llet, iogurt i formatge, per alguns, són considerats fonamentals, especialment per als nens, però l’addició d’hormones i antibiòtics malmeten la bondat dels productes lactis comercials.

Patates: Són un aliment bàsic al Occident, però les patates conreades a nivells intensius es troben entre les hortalisses més plenes de plaguicides, i que encara contenen els residus després de ser rentades i pelades.

Carn (incloses les aus de corral i els ous): Els productes d’origen animal poden contenir antibiòtics, hormones i metalls pesants com l’arsènic que s’utilitza per impulsar un ràpid creixement de l’animal.

Quètxup: A més de la qüestió de plaguicides, les investigacions han demostrat que la salsa de tomàquet orgànic té gairebé el doble de antioxidants que el quètxups convencionals.

Pomes: Es troben entre les fruites que més plaguicides porten, en poden portar fins a trenta. En aquests dates, una poma orgànica al dia és la clau per mantenir allunyat al metge.

Cafè: El conreu del cafè convencional es basa en gran mesura en l’ús de pesticides i a més contribueix a la desforestació a tot el món.

Fruits secs i llavors: Els plaguicides i els fungicides estan molt estesos en la producció d’aquests aliments, i moltes varietats són blanquejades després de la collita.

Si feu l’esforç de intentar canviar aquests set aliments per biològics, ecològics o orgànics (que vol dir el mateix), us evitarue un tant per cent molt elevat de productes contaminats i per tant nocius en la vostra dieta.

El Grup de Treball de Medi Ambient ha desenvolupat el “Shopper’s Guide to Pesticides in Produir”, ara en la seva cinquena edició, que ocupa el 43 fruites i verdures d’acord al seu contingut de pesticides. La llista es basa en els resultats de prop de 43.000 proves de detecció de plaguicides en els productes recollits pels EUA del Departament d’Agricultura dels EUA i l’Administració d’Aliments i Medicaments entre 2000 i 2005.

poma-01

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web