Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Els sucs: beguda, aliment i medicament.

sucs

La alimentació natural dels éssers humans, s´ha de basar, en bona part, en el consum de fruites i verdures crues, de les quals l´aport de sals minerals, vitamines, aminoàcids, enzims i principis hormonals és indispensable per la salut.

sucs-01

L´avantatge que presenten els sucs, enfront les fruites i verdures senceres, és que permeten obtenir els seus nutrients d´una manera cómoda, agradable i més factible, ja que, senceres no sempre és posible consumir en un dia tota la fruita o la verdura necessària per l´aport desitjat de dits nutrients.

Ofereixen, a més, la particularitat de ser apreciables agents terapèutics per els 26 bilions de cèl·lules que composen l´organisme humà.

Com comprendreu ens referim ala sucs naturals, consumits acabats de fer. No als sucs industrials que s´ofereixen amb el nom de sucs, concentrats, nèctars o begudes –amb o sense gas– amb gust a fruites, molts d´ells incorporen la seva ració d´edulcorants, colorants, estabilitzants i aromatitzant artificials.

Sucs de fruites:

S´han de considerar, més que com begudes, com aliments líquids. La glucosa, principal sucre de la fruita, s´assimila directament per l´organisme, lo que permet una nutrició ràpida amb un gasto mínim d´energia.
Son uns verdaders agents netejadors del sistema orgànic humà. Actuen desintoxicant, purificant la sang, neutralitzen els detritus del metabolisme i ajudant a la construcció de nous teixits. Així doncs per aquest extraordinari efecte revitalitzador i rejovenidor de tots els òrgans, glàndules i funcions del organisme es pot considerar un verdader bany intern de salut i joventut.
Les característiques del diversos sucs depenen de le fruita amb que es fan:

Albercoc:
El suc d´aquesta fruita és dels més importants degut a la seva riquesa en vitamina A i en oligoelements com el cobalt, manganès, ferro i magnesi. Es recomanable per persones anèmiques o amb debilitat visual.
Préssec:
Ric en vitamines A, B1, B2, B3, B5, B16 i C, així com en minerals: fòsfor, calç, sofre, coure, ferro i manganès, És energètic, estomacal, diürètic i lleugerament laxant. És recomanable en cas d´inflamacions agudes dels ronyons, també drena els conductes hepàtics i biliars. Bo per els malats del cor, els que pateixen restrenyiment i gota.
Poma:
Ric en pectines, conté fòsfor, magnesi, potassi, sodi, silici, brom, clor, ferro, manganès i cobalt, així com vitamines A, B1, B2, B3, PP i C. És dels millors sucs, doncs a més de regulador intestinal manté l´alcalinitat de la sang. Gràcies al seu brom, és una beguda ideal per abns d´anar a dormir, eviten nerviosisme, insomni, etc.
Pera:
Semblant al de poma, però amb més sucre, potassi, fòsfor, silici, ferro i sofre i amb menys àcids, poca vitamina C i res de vitamina A. És diürètic i depuratiu. Es recomana als malalts dels ronyons i reumatisme. Per el seu contingut en ferro és recomanable en l´embaràs i la lactància, així com en casos d´anèmia.
Llimona:
Amb molt àcid cítric i potassi que redueix l´acidesa de la sang. Alt contingut de vitamina C i A. És un poderós antisèptic, redueix l´hipertensió i ajuda a curà els refredats.
Taronja:
Ric en vitamina C, conté també vitamines a, B1 i B2, ferro, calç i àcid cítric. Un vas gran de suc de taronja pres en dejú proporciona la vitamina C que el cos necessita y que no pot emmagatzemar. Aquest suc és més necessari que el pa. Si es té falta d´acidesa convé prendre´l abans dels menjars i si s´en pateix d´excés després.
Aranja (Pomelo):
Semblant al de taronja però amb més acció diürètica i hepàtica. Es aconsellable en casos d´insuficiència biliar, afeccions febrils, afeccions pulmonars, per embarassades, lactància, persones d´edat, malalties infeccioses i fractures.
Cireres:
Té calç, fòsfor, magnesi, potassi, sodi, clor, sofre, ferro, coure, manganès i cobalt. Ric en A, B i C. És un depuratiu fort, regulador hepàtic i gàstric, a la vegada que antireumàtic, antiartrític, laxant, diürètic i un antiinfecciós que augmenta les defenses del organisme. És el tipus de suc indicat per les persones pletòriques amb caràcters explosius, per els que tenen problemes d´obesitat i per els diabètics.
Prunes:
A part de les vitamines i minerals, la principal característica son les seves qualitats laxants, però també és un estimulant nerviós, desintoxicant i descongestionant hepàtic.
Maduixes:
Té vitamines B i C, i varis minerals, És un òptim depuratiu, lleugerament laxant, regulador hepàtic i endocrí en general; tonifica el sistema nerviós i afavoreix les defenses naturals.
Raïm:
Té una composició i valor nutritiu semblant a la llet. És molt ric en vitamines i minerals. És un aliment perfectament equilibrat, apte per la alimentació dels petits, dels adults i de les persones d´edat avançada. Purifica notablement els òrgans i disminueix l´acidesa de la sang. Actua com a laxant i suprimeix les fermentacions i putrefaccions dels qui mengen molta carn. De digestibilitat perfecta és recomanable en casos de morenes, càlculs, intoxicacions i gota. El suc dels raïm negre és igual però més tonificant (colorant).

licuadora

Sucs de verdures:

Tenen poder curatiu per les substàncies vives que contenen i que mai cap químic podrà igualar. Eviten la dificultat de mastegar quan no es té bona dentadura i possibiliten ingestes importants (pensem en quantes pastanagues caben en 1 litre de suc).
Aquests sucs es prenen normalment barrejats, per enriquir-los i per el gust.

Suc de pastanaga:
Té propietats antiàcides i antitòxiques, estimula la gana i afavoreix les digestions. Per afavorir el seu gust es barreja am suc de taronja o de poma, si s´afegeix remolatxa tindrà molt de ferro per els casos d´anèmia i poca vitalitat.
Amb suc de bledes, s´obté una beguda perfecte per netejar ronyons i vesícula biliar.
La mescla de pastanaga, api i nap, està indicada per l´anèmia, acidosis e hipertensió.
La combinació amb dent de lleó i enciam, és un excel·lent purificador de la sang.
Barrejat amb suc d´espinacs i suc de taronja, és un bon aliment per el sistema digestiu.
Suc d´api:
Facilita la digestió. Es fan servir els tronxos més verds (clorofil·la), les fulles verdes amarguegen molt, per millorar el color i el gust afegir-hi una mica de llimona. També és pot barrejar amb suc de tomàquet. Si es pren abans dels àpats, neutralitza els gasos.
La combinació d´api, rave i suc de tomàquet és un bon diürètic i antiinfecciós natural.
Suc de rave:
No s´ha de prendre mai sol doncs és molt fort, si es barreja amb suc de carbassa, unes fulles de menta fresca i suc de llimona, resulta un aperitiu energètic molt potent.
Suc de carbassa:
És molt diürètic.
Suc de tomàquet:
Ric en vitamina C. És mineralitzant i diürètic, bo per els càlculs renals i biliars.
Suc de col:
Remineralitzant potent, vermífug (paràsits intestinals), menstruació difícil o dolorosa.
Suc de fonoll (hinojo):
És bo en els dejunis, en les dietes depuratives, control de pes i contra la cel·lulitis.

Com elaborar-los:
Avui en dia amb liquadores o batedores, millor si es fan servir elements molt madurs i biològics. Millor si es fan servir estris de vidre o pisa, els metalls no van gaire bé. És millor fer la quantitat exacta per prendre, als 15 minuts es comencen a oxidar.

Referent als sucs industrials:
D´entrada hem de dir que durant el procés d´elaboració (escalfament, refredament, centrifugació, desaireació, pasteurització o U.H.T., etc.) perden en gran part les seves vitamines, els seus minerals i els enzims. Si no son biològics, a part del corresponents pesticides porten tot tipus d´additius químics.

Diferents tipus de denominacions industrials dels sucs:  Segons Real Decret 1650/1991
Suc de fruita: Obtingut a partir de fruita per procediments mecànics, que tinguin el color, el sabor i l´aroma de la fruita de que procedeixen.
Suc de fruita concentrat: Treuen l´aigua de la fruita amb temperatura, li tornen a possar junt amb aromes. Mínim de fruita 50%.
Nèctar de fruita: Suc de fruita+aigua+sucres o edulcorants artificials. Mínim de fruita del 25 al 50%.
Refresc a base de suc: Del 4 al 12% de fruita. Permès tota classe d´additius.
Sucs enriquits: Sucs de fruita amb vitamines i minerals sintètics.
Sucs biològics: Sucs de fruita 100%. Sense cap additiu i normalment pasteuritzats.

Print

1 comentari per a

Els sucs: beguda, aliment i medicament.

  • Isabel |

    Bones,
    No és un comentari el que vull fer, si no una pregunta, és bo barrejar el suc d’una taronja i el de mitja llimona? fa temps que m’ho prenc en dejú, però no se si faig be, si són incompatibles juntes nutricionalment
    gràcies.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web