Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Combinacions alimentàries:

combinacions

Per optimitzar les digestions i l’absorció de nutrients.

Moltes vegades ens preocupem de consumir productes biològics, de menjar integral, de menjar més cru, i fins i tot de utilitzar sistemes de cocció que no desmereixin la qualitat nutritiva dels nostres aliments.

Però no tenim en compte el fet de que certs aliments són incompatibles entre sí, i ens eviten el poder optimitzar la nostre gestió alimentària.

Que combinar, quan i com:

La combinació d’aliments, és un tema que gairebé mai es té en conte i resulta molt interessant per optimitzar la gestió alimentaria en persones que es cuiden. Ens arrodoneix el zel que posem en mirar d’alimentar-nos el més natural possible i ens fa assimilar i digerir amb eficàcia els nutrients, sense sobre esforç digestiu.

Comencem per observar tres regles d´or:

1.- Els aliments que contenen hidrats de carboni (sobre tot midons), com el pa i les patates, no s´han de barrejar mai amb aliments que continguin proteïnes com la carn i el formatge.
2.- Ingerir un 50% dels aliments que consumim a diari, en forma de fruites fresques, vegetals i amanides crues.
3.- Eliminar per complert (com més millor), els aliments processats (conserves, congelats, precuinats, …… etc.).

Hidrats de carboni (carbohidrats) i proteïnes:

Hidrats de carboni (midons o sucres), son un component bàsic per el cos, ja qu´en son la principal font d´energia. Es troben en els cereals, pa, pasta, patates, arròs, llegums, sucre, mel, melmelades, fruites molt dolces. Qualsevol excés d’aquests s´emmagatzema per el fetge i els muscles i s´utilitza en cas d’emergències com l´exercici o el dejuni.
El excés desorbitat es deposita en forma de greixos.
Proteïnes, son les que construeixen les cèl·lules i els teixits del cos. També formen enzims (substàncies que regulen les reaccions químiques del cos), hormones i parts de la sang. Es troben bàsicament en les carns, peix blanc, aus, llet, ous, llegums, fruits secs. Estan formades per aminoàcids (cadenes químiques construïdes per complir les seves funcions específiques. Les proteïnes vegetals combinen bé amb els midons doncs no son concentrades.

Els hidrats de carboni i les proteïnes es digereixen diferent:

La digestió dels hidrats és alcalina i comença a la boca, quan es mastega amb consciència la saliva ja va transformant els midons en sucres, l´estómac quasi no allibera àcid gàstric , senzillament remou els aliments i els allibera gradualment cap el budell prim on es realitza la principal digestió dels midons.

Les proteïnes es digereixen en àcid. Quan les proteïnes concentrades entren a l´estómac s´allibera la quantitat precisa d´acid gàstric requerit per descompondre-les.

Que passa quan es consumeixen hidrats i proteïnes al mateix temps?

.- L´estómac detecta les dues coses i l´hi arriben a l´hora substàncies alcalines i àcides (que es neutralitzant), els aliments no queden completament digerits i poden fermentar provocant gasos, distensions, eructes i consumin molta més energia de la necessària per digerir (digestions lentes i pesades, nyonya i sensació d’abatiment.
.- Les molècules grosses de proteïna que no s´ha digerit completament, inclusiu l´histamina, poden passar al flux sanguini causant al.lèrgies de diversos tipus.
.- El buidat de l´estómac es demora i amb freqüència produeix restrenyiment.

combinacio

Símptomes que es poden alleugerir observant la combinació d’aliments:

.- Mandra vespertina.
.- Nas tapat o amb mocs.
.- Somnolència després dels àpats.
.- Distensions abdominals, gasos i eructes.
.- Indigestió
.- Restrenyiment
.- Dolor d’articulacions.
.- Peus inflats.
.- Baix nivell de sucre a la sang.
.- Sinusitis.
.- Asma, fatiga.
.- Èczemes.
.- Al.lèrgies.
.- Colon irritable.
.- Nàusees matinals.

NOTA: A mida que cada nou canvi es converteix en un hàbit, ens sentirem més capaços d’assumir-ne de nous, requereix molta paciència. Hem d’anar poc a poc i no corre. Obsequiar-se ocasionalment amb alguna cosa que ens vingui de gust no serà perjudicial al principi, el que compta és el que es menja la major part del temps.

3 comentaris per a

Combinacions alimentàries:

 • Carme |

  Angel estimat amic meu, estás fent una tasca impresionant, es digne de tu mateig. No hi tingut temps de lleigir.ho tot, pro ja mi quedat parada amb la sal refinada. Jo la compro de mar, es a dir sal yodada ó sal marina.
  Gracies Angel per contribuir a que tots seguim un camí de sanació fisica i també espiritual. Tot va lligat. Una abraçade. Carme

 • Angel Perera |

  Carme, has de buscar sal sense refinar, ni rentar, ni tractar, ni additius. Es tracte de una sal que de per sí és grisa (no blanca), i que per ella mateixa ja porta tots els minerals i oligoelements necessaris per el nostre cos, per tant no s’ha de iodar, ni tractar de cap manera. A les botigues especialitzades amb aliments naturals, n’hi ha.

 • Oriol |

  Angel, llavors les combinacions haurien d’oscilar entre regulars i bones, oi??

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web