Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Llet materna vs. llet de fòrmula.

llet-materna

Per: Joaquín Velázquez Alvarez

Doctorat en Medicina Nutricional – John F. Kennedy College of Nutrimedical Sciences, Indiana – USA.
Catedràtic Associat en salut de la Universitat Interamericana de Puerto Rico

Els meus estimats lectors:
Quan em vaig decidir a escriure aquest article, no trobava títol adequat per comunicar clarament la idea central continguda en el mateix: La consciència de que les futures generacions dels nostres països estan sent intoxicades per nosaltres mateixos des de que neixen.

llet-materna-01

Hi ha moltes investigacions al respecte, que es publiquen en revistes professionals i fins als diaris, però el mitjà en què ens movem, de treball, pressa i manca de temps, no permet que siguin conegudes per la majoria de les persones. De manera que, si ja que li trec el temps per a llegir aquest article, espero que n’obtingui el major profit d’ell. Va dirigit a vostè mare, a vostè pare, al solter (a), divorciat (a), l’estudiant. És a dir a tots perquè d’una manera o altra tots som responsables de les nostres properes generacions.

La importància d’alletar als nostres nadons

Un dels meus mestres el Dr Keshava Bhat, ens deia en una classe; “La llet de la cabra és per al cabrit, la llet de burra per al burret, la llet de vaca per al vedell i la llet de la mare és per a el nadó.

La llet materna és l’única adequada per al nadó, i té un color blavós, un sabor dolç i pesa lleugerament més que l’aigua. El seu contingut varia de mare a mare, de naixement a naixement i del principi al final de la lactància. Tot això perquè el laboratori humà que la produeix (la mare) automàticament l’adequa a les necessitats de cada nadó en cada etapa del seu desenvolupament. A més, l’aliment brolla a la temperatura adequada, lliure de gèrmens, crua sense pasteuritzar, i amb tots els ferments, vitamines, minerals i substància que el nen necessita per nodrir i que el defensen contra malalties. Estudis recents han comprovat que els nens lactants emmalalteixen menys que els no lactants, i si emmalalteixen no presenten major gravetat. Això explica la menor mortalitat de nens alimentats amb el pit.

La llet materna és el millor aliment i el millor medicament; amb ella es compleix íntegrament l’adagi hipocràtic; “Que el teu aliment sigui la teva medicina i la teva medicina sigui el teu aliment”. El nen alimentat a pit en quantitat i temps suficient (un any com a mínim) és generalment més gran i més sa que el alimentat artificialment.

Característiques de la llet materna

La composició mitjana de la llet materna és:

1 a 2% de proteïna, 3 a 5% de greix, 6.5 a 10% d’hidrats de carboni, 0,2% de sals, 82.8% a 89.7 és aigua. Aquesta és la composició ideal per als requeriments del nen a l’edat de la lactància, i és produïda i calculada pel seu propi laboratori humà: la seva mare.

La producció de la llet materna no és qüestió d’un dia. La Naturalesa prepara la mare per a la lactància a través dels anys. La glàndula mamària emmagatzema greix produït directament de la sang o bé que es forma a partir dels carbohidrats i proteïnes; aquests dipòsits comencen a formar-se en la pubertat, sent així que l’augment del volum de les glàndules mamàries assoleixen el seu màxim en l’embaràs, la mare prepara la lactància a través del que s’alimenta.

La formació de la lactosa:

1. Els vasos capil·lars arterials subministren glucosa a les cèl·lules mamàries.
2. Dins de les glàndules mamàries, la glucosa es converteix en glicogen per mitjà de la insulina, a partir de certs aminoàcids com alamins, glicina, cistina i l’àcid glutamínic de les proteïnes de la sang o de les proteïnes de les cèl·lules.
3. El glucogen s’emmagatzema en les glàndules mamàries i es converteix en lactosa (un disacàrid) per acció de la prolactina.

Els minerals que el nadó necessita s’obtenen per transmutacions que realitza la glàndula mamària. Per exemple: el sodi, al combinar-se amb l’oxigen, s’ajusta de potassi amb l’ajuda de la lactosa;  d’aquesta manera disminueix la quantitat de sodi i augmenta la quantitat de potassi; certa quantitat d’aquest es transmuta en calci al combinar amb el hidrogen, el qual es proveeix de la descomposició de l’aigua dins del cos de la mare. Aquests continguts són els que necessita el cos del nadó i van canviant amb la seva edat, per adaptar-se a les diferents necessitats del seu desenvolupament.

L’alimentació artificial industrialitzada o de fórmula

La llet és l’aliment perfecte per al nen petit, sempre que sigui la materna, ja que, com hem vist, és el millor aliment produït per la Natura en el laboratori humà de la mare. Tanmateix, una vegada que el nen té les dents suficientment desenvolupades per mastegar, no hi ha raó per seguir donant-li llet; poques mares alleten o donen el pit als seus nens, per més d’un any, però segueixen donant-los llet industrialitzada convençudes per un bon sistema de màrqueting de la indústria lletera que “la llet és l’aliment perfecte”. Aquest és un dels més grans errors de la nostra societat actual, ja que, passat el període de lactància, el cos ja no necessita llet.

Les llets de fórmula elaborar pels laboratoris farmacèutics conté:

1. Oli de coco – promou l’enduriment de les artèries.
2. Mono i Di-glicèrids – es troben en la llista de la FDA com a possibles mutagènics i teratogènics.
3. Citrat de potassi – antiàcid
4. Clorur de calci – absorbeix l’aigua que s’usa com anticongelant. Preservatiu, pot causar disturbis estomacals i irregularitats cardíaques.
5. Citrat de sodi – s’adhereix als minerals i evita que siguin absorbir per les cèl·lules. Altera l’excreció urinària fent que les drogues inofensives a baixos nivells siguin tòxiques al elevar els seus nivells en l’organisme.
6. Sulfat ferrós – s’usa com preservatiu i herbicida.
7. Sulfat de Zinc – purgatiu, indueix les nàusees i vòmits. S’estan fent estudis sobre la conveniència del seu ús.
8. Sulfat de coure – irrita les membranes mucoses i la pell.
9. Hidròxid de potassi – corrosiu, pot causar hemorràgies i col·lapses.
10. Citrat (sals) – interfereixen amb les anàlisis de laboratori, incloent els utilitzats per detectar funcions del fetge, pàncrees
i el Ph sanguini.

A mes, aquestes llets de fórmula tenen un alt contingut d’alumini que va de 391 (mg.\ ml.) a 124 (mg.\ ml.). Aquestes quantitats d’alumini poden causar:

1 – Desordres neurològics.
2 – Pèrdua de la memòria.
3 – Parkinsonisme – En llocs on hi ha deficiències de calci i magnesi en els sòls, produeix una deficiència en el tracte intestinal que augmenta l’absorció de l’alumini. aquest es diposita en el sistema nerviós central interferint amb la acetycholina (aceticolina) un neurotransmissor, amb l’excitació del nervi parasimpàtic en les plaques motores finals, es forma una hormona dels teixits que produeix la dilatació dels vasos perifèrics, la caiguda de la pressió sistòlica de la sang, disminueix el ritme cardíac i la velocitat del moviment peristàltics. En algunes ocasions és antagonista de la adrenalina.

Símptomes produïts per intoxicació d’alumini:

Descalcificació dels ossos per hiperactivitat de les paratiroides; indigestió, esclerosi, pèrdua de la memòria, sequedat de la membrana mucosa de la pell, debilitat, pesadesa, predisposició a refredats, sensació de cremor al cap i restrenyiment.
Els estudis reporten casos de nens amb problema d’encefalopatia congènita i problemes renals. Tots aquests problemes van augmentar amb les fórmules infantils. En casos de mort per urèmia, l’autòpsia va revelar altes concentracions d’alumini en el cervell dels nens alimentats amb la llet de fórmula.

Per això, la meva recomanació és que s’ha de millorar la qualitat de la nostra alimentació així com tenir cura de la mastegació per tenir una millor digestió, absorció, utilització i excreció. Al corregir aquests cinc passos la nostra nova generació sortirà de la degradació. Un aliment adequat es converteix en suc, el suc en sang, la sang en múscul, el múscul en teixit adipós, el teixit ossi a medul·la òssia i la medul·la òssia en sistemes de reproducció que produeixin òvuls i espermatozoides més saludables. Així, podem obtenir una nova generació més saludables per a la humanitat i futurs líders forts i sans.

llet-materna-02

10 PUNTS PER RECORDAR:

1 – Des del punt de vista de la nutrició cap llet és un aliment apropiat ni per a nens ni per a adults. Només els lactants necessiten llet materna.

2 – Utilitza la llet com a font de proteïna és menysprear les fonts naturals, perquè el laboratori humà (les mares) produeixen llet amb suficient proteïna a partir de la seva sang, que al seu torn ha sigut produïda per l’organisme.

3 – La llet de vaca conté 2 vegades més proteïna que la llet materna. Aquest excedent no el utilitza el organisme del nadó.

4 – La llet produeix flegmes, lo que redueix el poder digestiu de la boca l’estómac i els intestins, alhora que origina catarros i asma.

5 – La llet influeix negativament sobre la capacitat de transmutació l’organisme, cosa que a la llarga produirà una construcció al·lèrgica.

6 – La llet dificulta el desenvolupament del cervell.

7 – La llet augmenta la quantitat de greix i colesterol del cos, el que produeix un increment en la pressió arterial i possibilitats d’arteriosclerosis.

8 – La llet de vaca produeix una massa dura i voluminosa de quallada, al barrejar-se amb els sucs digestius; presentant problemes digestius.

9 – La llet de vaca conté en 300 militros, 14 grams de proteïna. la mateixa quantitat de llet materna conté 3 grams (aquesta és la quantitat que ingereix un nen de cinc mesos). L’excés de proteïna farà treballar al doble els ronyons i el fetge, transformada en amoníac, aquesta en albúmina i aquesta al seu torn en urea, creant deshidratació intracel·lular per ser aquests tòxics eliminats a través de l’orina.

10 – El lactant aprofita el 100% de les proteïnes de la llet materna i només el 50% de la llet de vaca i l’altre excedent crearà els problemes esmentats abans.

BIBLIOGRAFIA

Cargue, Otto; (1940), Vital Facts about Foods, Natural Brands, Inc, Los Angeles, CA,

Ehret, Arnold, (1953), Muscusless Diet Healing System, Ehret
literatures Publishing Co, CA

Food the year book of agriculture, (1959). The US Goverment Printing Office (1959).

Gyton Arthur C., (1971) Textbook of Mediest Physilogy. UB Saunder Co, Philadelphia

Prevention, (febrer 1971) Milk is not for grown Ups (La llet no és per a adults).

Francès Lappe Moore (1971) Diet for Small planet, Ballatine Books Inc, NY

PE Morris, (1978), About Milk, Cheese and Eggs, Ghorsons Publishers, LTD.

Prevention, (August 1971), Poor Countries Won’t Thank us for Milk.

Karen Pryor, (1963), Nursing your babys, Harper i Row, NY

Maqus Pyne, (1970), Manual Foods, Megraw Hiu Co, New York.

John Tobe, (1963), Milk, modern Publications, Canadà.

Diccionaris Rio Duero, Bioquímica, Edit. Catolica SA, Madrid, 1982.

Robert Buist, (1988), Food Chemical Sensitivity, Avery Publishing Group Inc, Garden City Park., NY

Toxidad per Alumini, (1983), Vital Biochemical Analysis, Inc, USA

A consumers Dictionary of Food Additivies.

Maurice Hasussen i Jill Marsden, (1986), Per als Additius, Edt. Edaf, Madrid.

Dr James D. Adams, (1980), El seu Dinar; Veneno o Salut, Edtitorial Everest, SA Madrid.

Dr Marcelo A. Hammerly, (1971), Enciclopèdia Mèdica Moderna; Edit. Interamericana, Mèxic. Tomo I

New England Journal of Medicine, (1984), pàg. 310, 17, i 1,079.

llet-materna-03

3 comentaris per a

Llet materna vs. llet de fòrmula.

  • Elisabet |

    Estoy absolutamente de acuerdo con todo lo expuesto. Aprovecho para pedir a todos los pediatras que insistan en que la lactancia materna es A DEMANDA

  • Elisabet |

    Y NO CADA 3 HORAS.
    Recomiendo un libro interesante, a la vez que precioso y fácil de entender “Guia para la Lactancia Materna” de CARLOS GONZALEZ. Allí podreis resolver todas las dudas o complicaciones que puedan surgir durante la lactancia. Sencillamente hermoso.

    ¡¡¡Me encanta este tema!!!!, ¡¡¡es fascinante y mágico!!!!. ¿Habeis comparado la leche artificial y la materna por un microscopio? Os invito para que proveis y comprobeis que ES LITERALMENTE VIDA, ORO PARA NUESTROS PEQUEÑOS.

  • Elisabet |

    La naturaleza nos dota para que tengamos todo lo necesario a nuestra disposición en cuanto a defensas para lo que puedan necesitar los más pequeños. La leche materna sirve para curar otitis, escaldaduras del pañal, conjuntivitis y un sin fin …

    El libro de UN REGALO PARA TODA LA VIDA tb. de CARLOS GONZALEZ. Lo recomiendo para todos los futuros padres que quieran emprender el camino de la lactancia natural. (Esta escrito de forma muy delicada y sencilla, a la vez que tierna. RECOMIENDO PRIMERO LEER ESTE ANTES QUE EL ANTERIOR.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web