Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Aliments per a la pell.

pell

La pell com indicador de salut,

Mantenir la pell en bon estat no només depèn de factors hereditaris o de no sofrir alteracions cutàneas com dermatitis, psoriasis o similars. Gran part del seu aspecte obeïx directament a la cura que li dispensem.

pell-01

Entre el que convé evitar destaquen l’exposició al sol sense protecció, l’aire condicionat, el tabac, la contaminació ambiental o un estil de vida inadequats (mala alimentació, sedentarisme, estrès emocional…). Per contra, una dieta i un estil de vida equilibrats seran grans aliats perquè llueixi sana. A més de l’aigua, les vitamines (com l’A, B, C i E) no han de faltar en la nostra alimentació i el mateix pot dir-se de minerals com el seleni, el zinc o el ferro.
La pell es renova constantment: mudem la nostra pell cada 28 dies. Es calcula que una persona produeix uns cent quilos de cèl·lules epidèrmiques al llarg de la seva vida. Aquesta permanent renovació requereix un aport continuat de nutrients, doncs són essencials per a la pell, i el seu dèficit a la dieta ocasiona alteracions en el seu creixement i aparença. Per tant, una alimentació que asseguri l’aport correcte de tots ells contribueix a mantenir-la en perfecte estat de salut, a prevenir o a disminuir les arrugues en gran mesura i a mantenir la frescor del cutis.

L’aigua, fonamental

La hidratació, tan necessària per a la pell, s’aconsegueix mitjançant l’aigua dels aliments que ingerim i l’aigua de beguda. En la majoria de verdures i fruites més de 90 grams de cada 100 grams del producte són aigua, pel que és interessant incloure aquests aliments a la dieta, ja que així ingerim, gairebé sense adonar-nos, gran part de l’aigua que necessitem. No cal oblidar que hem de prendre diàriament prop de 2 litres d’aigua i altres líquids per a equilibrar les pèrdues i mantenir el nivell adequat d’hidratació. D’aquesta manera, la pell es manté perfectament hidratada i s’eliminen més fàcilment les toxines que la perjudiquen.

Aliments grassos

Subministren nutrientes imprescindibles per a mantenir una pell ben estructurada i tersa.

On es troben?

.- Àcids grassos monoinsaturats: en l’oli d’oliva i l’alvocat.

.- Àcids grassos poliinsaturats: en olis de llavors, fruits secs oleaginosos i el peix (sobretot el blau).

.- Vitamina E: en olis vegetals i fruits secs, en el germen de blat, en l’oli de onagre o prímula, en el germen de cereals o cereals integrals i en alguns vegetals de fulla verda. La vitamina E, d’acció antioxidant, neutralitza l’acció nociva dels radicals lliures que a l’estiu augmenten a causa de els raigs solars i que són una de les causes de les denominades “taques d’envelliment”.

pell-02

Fruites i verdures

Què aporten i on es troben?

.- Pro-vitamina A o beta-carotè: es transforma en vitamina A en el nostre organisme conforme aquest ho necessita i posseïx, a més, acció antioxidant. Abunda en verdures de fulla verda i de coloració vermella, ataronjada o groguenca (pastanaga, carabassa…) i en certes fruites (albercocs, cireres, meló, préssec, nectarines…).

.- Vitamina A: present en els aliments d’origen animal, com fetge, greixos làctics (nata i mantega), rovell d’ou i làctics complerts a més de a les pastanagues, dent de lleó, moniatos, espinacs, col verda, canonges, albercocs, …. . Exerceix un paper essencial en la renovació de la pell i de les mucoses.

.- Licopè: és un pigment antioxidant que confereix el seu color característic al tomàquet i que també està present en la polpa de la poma, l’albercoc, la síndria, la papaia i l’aranja rosada.

.- Vitamina C: de potent acció antioxidant i relacionada amb la producció de col·làgen; proteïna que manté la pell llisa i sense arrugues. La millor forma d’incorporar aquesta vitamina és a través de fruites i verdures fresques, en amanides, per exemple. Abunda en: pebrots, kiwi, cítrics, meló, maduixes, mores, fruites tropicals, col, tomàquet…

Vegetals i aliments d’origen animal

Contenen vitamines, minerals i proteïnes, entre altres nutrientes, necessaris per a mantenir la salut de la pell.
Les vitamines del grup B, intervenen en el bon estat de la pell i en els processos de renovació cel·lular. Apareixen en la majoria d’aliments d’origen vegetal: verdures, fruita fresca, fruits secs, cereals, llegums, llevat de cervesa, i en els d’origen animal: carn i vísceres, peix i marisc, ous i làctics.

On trobar-les?

.- Àcid fòlic o vitamina B9: està relacionada amb la renovació cel·lular i es troba majoritàriament en la verdura de fulla verda, els llegums verds, diversitat de fruites, els flocs dels cereals del esmorzar, el fetge i el llevat de cervesa.

.- Vitamina B2 o riboflavina: actua contra la seborrea. Es troba en la llet i els seus derivats (iogurt, formatge…), ous, carns, peixos, fetge, llegums i fruits secs (ametlles, nous…).

.- Vitamina B3 o niacina: participa en la síntesi de la queratina. Es troba en: carns, peixos, vísceres i cereals integrals i fruites dessecades (préssec, orellanes, figues, dàtils, etc).

.- Vitamina B5 o àcid pantotènic: ocupa un paper destacat en la salut de la pell. Està àmpliament distribuït en la naturalesa i és molt rar que sorgeixi una manca.

.- Vitamina B6 o piridoxina: està relacionada amb el metabolisme correcte del cinc, mineral que forma part de la epidermis. Abunda en: peixos blaus, carns, ous, fruits secs, cereals integrals, plàtan, espinacs, llevat de cervesa i germen de blat.

Minerals

Quins són els més destacables?

.- Seleni: mineral amb acció antioxidant, relacionat amb un menor risc d’aparició de certs tumors, entre ells el de pell o melanoma. Es troba en: carn, peix, marisc, cereals, ous, fruites i verdures.

.- Cinc: forma part de la nostra epidermis i està present en els següents aliments: carns, vísceres, peix, ous, cereals integrals i llegums.

.- Ferro: el seu dèficit sol ser la causa que la pell estigui pàl·lida per la disminució de la hemoglobina (transportador d’oxigen i anhídrid carbònic en sang) circulant. Es troba en: vísceres, carns, peixos i ous, llevat de cervesa, fruits secs i dessecats, cereals de esmorzar, llegums i verdures de fulla verda. En l’ou i en els aliments d’origen vegetal es troba en la seva forma química no “hemo”, l’aprofitament de la qual per l’organisme és més baix, si bé els aliments rics en vitamina C augmenten el seu grau d’absorció.

.- Sofre: un mineral indispensable en la síntesi de la queratina i també exerceix una acció anti-seborreica. Abunda en: ous, llet i derivats, cereals integrals, llevat de cervesa.

pell-03

Proteïnes

Són constituents bàsics de la pell.

On trobar-les?

Una ingesta adequada de carns, peix, ous i els seus derivats i de làctics, així com de llegums, cereals i fruits secs junt amb la soja, tofu, seitan i tempeh, d’acord als criteris de dieta equilibrada, resulta fonamental per a la renovació i bon aspecte de la nostra pell.

Els millors antiarruges:

Les fruites i hortalisses de color groc i ataronjat, i les verdures de fulla verda contenen bones dosis dels precursors de la vitamina A, és a dir, de betacarotens. Aquesta vitamina és indispensable per a la formació dels teixits, les mucoses i les cèl·lules de la pell. També contribueixen a frenar l’acció dels radicals lliures i, per tant, l’envelliment cutani i d’altres òrgans. Per això, és convenient consumir fruites com el préssec, l’albercoc, el meló i el caqui, i verdures com la carabassa, la pastanaga, la bleda, el julivert, els créixens, la col, l’espinac i la escarola. Les seves concentracions de vitamina A varien des dels 1100 micrograms per cada 100 grams de producte de pastanagues i julivert als 583 micrograms de les bledes, passant pels 830 de les cols o els 816 dels espinacs. En l’apartat de les fruites, els préssecs en contenen 73 micrograms, el caqui 100 i els albercocs 298. Tot això, no cal dir-ho, si son biològiques ja que les convencionals porten moltíssims menys nutrients.

Antioxidants naturals,

Els cítrics, els kiwis, les fruites vermelles, les maduixes, els créixens, la família de les cols i el julivert són aliments rics en vitamina C. A més del seu paper antioxidant, tots són imprescindibles per a la bona cicatrización de les ferides i intervenen en la producció del col·làgen, que atorga elasticitat a la pell i fa que es deteriori més a poc a poc.

Cutis lluminosos amb vitamina E

A més de les fruites i verdures fresques, és aconsellable consumir fruits secs. Una ració diària, no molt gran, és suficient ja que aporten moltes calories. Són rics en vitamina E, igual que els vegetals de fulla verda i els gerds. Les ametlles, nous o festucs, al costat de les verdures i fruites esmentades, aconsegueixen reduir l’oxidació cel·lular, l’envelliment de la pell, a la qual proporcionen elasticitat, i fins i tot poden anar bé contra les taques cutáneas. A més, les nous i les avellanes són riques en coure, que actua com antiinflamatori, millorant trastorns cutanis d’aquest tipus, a més d’intervenir en la síntesi de la elastina.
Una altra varietat recomanable per a mantenir una pell maca i lluminosa és el plàtan. Es tracta d’una fruita rica en zinc, un microelement antioxidant, que millora la renovació de les cèl·lules cutànies i que a més les tonifica. El bròquil, per la seva banda, atresora bones concentracions de magnesi, que contribueix a expulsar els tòxics de l’organisme, el que sens dubte es nota en la pell. També posseïx propietats anti-estrès. No hem d’oblidar al tomàquet, una hortalissa molt consumida, que aporta un pigment amb qualitats antioxidants: el licopè.

pell-041

1 comentari per a

Aliments per a la pell.

  • manolo |

    mucha letra

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web