Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Què fa que ens sentim plens?

sacietat

La capacitat dels aliments de saciar la gana. La nostra salut i el nostre benestar es veuen influenciats pel tipus i la quantitat d’aliments que ingerim.

sacietat-02

Quins aliments fan que ens sentim plens i per què molts de nosaltres tendim a menjar en excés?

La funció principal dels aliments és satisfer la gana i proporcionar l’energia, els nutrients i les altres substàncies essencials per créixer i mantenir una bona salut. En gran mesura, decidim què menjar en funció dels aliments que considerem deliciosos i en això influeixen el seu sabor, l’olor i la seva textura, a més de les circumstàncies socials. La nostre gana és una combinació de la sensació conscient de fam, la pauta regular o apresa d’alimentar-nos a certes hores del dia, la nostra preferència per diversos tipus d’aliments i el pur plaer de menjar o cedir a la temptació dels plats que més ens agraden .

Durant el menjar, l’estómac es dilata i els receptors nerviosos del seu interior perceben el volum d’aliments i la pressió que aquests exerceixen sobre la paret de l’estómac. Aquests receptors envien senyals al cervell a través del nervi vague, la qual cosa causa la sensació d’estar satisfet. Quan l’estómac es contrau i es buida, tornem a sentir el desig de menjar. Els menjars abundants omplen l’estómac durant més temps, per la qual cosa sacien més la gana que els àpats frugals. Els ingredients concrets de cada plat i la temperatura dels aliments també influeixen en la rapidesa amb què es buida l’estómac i, per tant, tant, en la sensació de sacietat.

La capacitat de saciar

Alguns aliments contribueixen més que altres a la sensació d’estar ple (sacietat); això depèn de la seva capacitat de saciar.

Les taules de calories, utilitzades per qui estan a dieta o simplement controlen el seu pes, no reflecteixen necessàriament aquesta capacitat, per la qual cosa és convenient recórrer a estudis sobre l’efecte dels aliments en la sensació d’estar ple.

En un experiment realitzat a partir de 38 aliments comuns, els subjectes d’ambdós sexes ingerien aliments d’igual contingut calòric i es registrava la seva sensació de sacietat cada 15 minuts durant dues hores. La major capacitat de saciar sempre venia acompanyada per nivells elevats de proteïna, fibra i aigua, mentre que els aliments rics en greixos presentaven una baixa capacitat de satisfer la gana.

Es va demostrar que les fruites i verdures (especialment les patates cuites) omplen molt i que les pastes, com els pastissos, els croissants i les galetes, són els aliments que menys ens sacien.
Els productes rics en proteïnes animals o vegetals (peix, carn, fesols, llenties, seitan, tofu, tempeh i ous) o hidrats de carboni (pasta, arròs, pa i cereals integrals) figuren entre els aliments que produeixen una major sensació de sacietat.

Si bé les proteïnes fan desaparèixer la sensació de gana durant més temps que els hidrats de carboni, els lípids són els que menys influeixen en la sensació de sacietat. Probablement, aquesta és la raó per la que una dieta rica en greixos pot portar a una sobrealimentació passiva, que generalment provoca un augment de pes.

sacietat-01

El poder de les Algues

En els darrers anys, la importància de les algues comestibles, s’ha donat a conèixer gràcies a les dietes macrobiòtiques. Les algues són un aliment altament nutritiu, molt ric en vitamines i minerals. Dins de les algues comestibles trobem, el Fucus, Kelp, Nori, Espirulina, Kombu, Arame, Hiziqui, Cochayuyo, Wakame  etc.

Les propietats destacades de les algues marines es basen en que és un aliment que dóna un alt valor de sacietat, ja que en entrar en contacte amb l’aigua, augmenta de volum.
També estimula el trànsit intestinal (moviments peristàltics), gràcies al seu contingut en Mucílag (tipus de fibra). D’aquesta manera ajuda a eliminar toxines i residus.
I disminueix la gana, pel seu alt contingut en fenilalanina (inhibidor de la gana), entre altres beneficis.

Altres factors

Existeixen un gran nombre de factors que influeixen en la gana i en la ingesta d’aliments, cosa que complica les investigacions en l’àrea de la fam i la sacietat. A més del tipus d’aliments, alguns dels factors que afecten la ingesta i el pes corporal són el nivell de sacietat, el caràcter més o menys saborós dels aliments, les circumstàncies socials, els costums, l’educació, els ingressos, la mida de les racions i, fins i tot, l’estat d’ànim.

EL QUE SI QUE ÉS MOLT INTERESSANT ÉS RESPECTAR AQUELLA REGLA D’OR DE LA BONA PRAXIS A TAULA: EIXECA’T SEMPRE AMB UNA MICA DE GANA EN QUALSEVOL ÀPAT.

sacietat-03

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web