Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El vegeterianisme, un problema de salut?

vegetarians

Fa molt temps que els líders religiosos, filòsofs i profetes s’oposaven al consum d’animals. I fa segles que aquestes religions, filosofies i maneres de pensar asseguren que el consum de carn és nociu per a la salut humana i impedeix el desenvolupament espiritual i físic.

vegetarians-02

Tots proclamen que els animals són afins a la raça humana i que la raó de l’existència dels animals no és ni la conveniència ni l’alimentació humanes. El regne animal té els seus propis objectius que nosaltres els humans amb el nostre coneixement i la nostra capacitat de reflexió hem d’ajudar a realitzar.

Però després que va morir el profeta que va portar a terme aquests missatges, van arribar a ser menyspreats a causa de la manca de comprensió, l’egoisme, i a l’avarícia, que són innats a la humanitat. Aquesta distorsió es detecta bé en l’època de la cristiandat, ja que totes les religions que busquen feligresos també tracten de convertir-los a través del menjar, ja que és un aspecte vital de l’existència humana. A causa de l’egoisme, al desig de la comoditat, als sentiments de superioritat, i al hedonisme dels humans, el significat original d’aquestes paraules no sempre es transmet. Però cada individu ha de decidir en contra o a favor de les lleis de la vida. Amb qualsevol decisió que es prengui, s’ha de patir les conseqüències de la mateixa.

Es podria pensar que l’exposició clara sobre nutrició en els textos religiosos així com les conseqüències de no observar aquestes lleis haurien servit de punt de partida. Al contrari, sembla que no és així. El nombre petit de vegetarians veritables i la incidència alta de malalties en els nostres països degudes a la ‘civilització’ mostren que aquest tipus d’amonestació no va ser molt eficaç.

Les raons d’això s’han de cercar en la informació unilateral i incompleta que rep el públic referent a la relació entre la nutrició i les malalties, de la qual cosa la comunitat científica en sap molt. Una altra raó pot ser que els conceptes del metabolisme que en realitat són hipòtesis sempre es presenten com la pura veritat. Aquestes troballes, però, són merament el reflex de l’estat present de les ciències, que encara no és l’adequat. Si la hipòtesi resulta ser falsa, es celebrarà com a “progrés científic” sense considerar el fet que la nova hipòtesi també podria tenir errors. De tota manera, les teories indemostrables i sovint contradictòries s’accepten exactament com les moltes preguntes encara no contestades. I també cal recordar que l’estreta cooperació entre grups d’interès i el comerç determinen el que es publica, la seva presentació i la seva propaganda.

Menjar, Salut i Vitalitat

Per naturalesa, necessitem beure i menjar cada dia per aprovisionar el cos amb l’energia necessària per mantenir les funcions vitals. Per això, no vivim per satisfer els nostres plaers culinaris, sinó que el menjar ens manté sans i ens dóna el poder de fer front a les necessitats físiques i mentals de la vida quotidiana. Per tant, qualsevol dieta que no contribueixi a aquests objectius és incorrecta.
La relació directa entre menjar, salut i funcionament del cos s’ha conegut i descrit des de sempre. Però no s’havia començat a investigar els aliments animals com a fonts de malalties fins recentment. Només recentment la pressió per la disminució general dels nivells de salut i l’augment en els costos mèdics ha cridat l’atenció de la investigació mèdica. Malgrat el progrés en aquesta àrea, les declaracions (sovint contradictòries) amb respecte al paper que juguen la carn, els greixos animals, els carbohidrats, els cereals, les verdures i els aliments crus en el desenvolupament de les malalties anomenades “de la civilització” es poden descriure com estranyes. Fins avui, les investigacions es realitzen amb l’objectiu de presentar nous articles alimentaris tècnicament produïts, químicament modificats, acolorits, genèticament modificats, amb gust alterat, conservats i irradiats com si tinguessin el mateix valor nutricional que els aliments naturals. Així, la motivació per a les investigacions és generalment una presentació promocional dels productes i les nostres lleis faciliten això. Encara que les lleis requereixen que tota la informació presentada a la publicitat sigui correcta, no contenen clàusules que exigeixen que tots els efectes adversos coneguts i possibles també siguin citats. La indústria pot usar eslògans com “Fleisch ist ein Stück Lebenskraft!” ( «La carn és vitalitat!”), Que és essencialment certa, però només per a l’animal del qual prové.

escorxador

El Consum de Carn …

El consum de carn no només té efectes negatius sobre la salut, sinó que també afecta indirectament al clima, la vegetació, i l’agricultura tant aquí com en el Tercer Món.
Fa cent anys, la nostra dieta bàsica consistia en cereals, llegums, hortalisses, patates, fruites i productes lactis. Amb la millora del nivell de vida, la dieta es va veure canviada progressivament amb carn, peix, aus de corral, greixos animals, i àpats esterilitzats, cuits i conservats que no contenen moltes de les substàncies vitals. Avui en dia, els consumidors del món occidental ingereixen un 35% més de productes làctics, un 52% més de carn, un 84% més de peix, un 190% més d’ous, i un 280% més de pollastre que en l’any 1900 . S’usa més i més terra cultivable per a la criança dels animals, s’ha assolit un percentatge del 65% de la terra usada per a l’agricultura. Els animals que s’engreixen per la matança consumeixen la meitat dels cereals del món i el 90% de la collita de soja. Els seus excrements condueixen a la contaminació de les aigües subterrànies i el metà que produeixen contribueix a la destrucció de la capa de l’ozó. No se sap molt, però a més del metà, una sola vaca produeix tant monòxid de carboni com un automòbil. L’agricultura intensiva també és responsable en part de la contaminació de l’aire, ocasionant malalties dels pulmons i els òrgans respiratoris així com una major aparició d’al·lèrgies. Els animals en les granges dels EUA i d’Europa produeixen 110.000 kg./seg. d’excrements dels quals no ens en poden desfer adequadament a causa de l’enorme quantitat. Depenent de l’animal, es requereixen fins a 17 quilos de cereals per a produir un sol quilo de carn. Durant aquest “processament”, més del 90% de la proteïna vegetal, el 92% dels carbohidrats, i tota la fibra es perden. Als Estats Units només, es sacrifiquen més animals anualment que el nombre de persones que habiten el món. Si es redueix el consum de carn tan sols un 10%, es podria alimentar més de mil milions de persones amb una dieta vegetariana, amb només els grans que es conservarien. Però, en l’actualitat, uns 38.000 nens es moren per desnutrició cada any, i el 1991, 20.000.000 de persones van morir de fam. Aquestes xifres van ser publicades per l’organització mediambiental més notable del món: la Fundació Earth Save de Nova York.

Un augment significatiu de les Malalties

Per a produir les enormes quantitats de menjar que necessiten els animals de granja, milions de tones de pesticides, vermicides, fungicides i insecticides s’usen anualment. Aquests verins ambientals contribueixen a la contaminació de l’aigua potable i per si mateixes serien suficients per matar a la població sencera del món per enverinament. Durant els darrers 100 anys (durant l’esmentat canvi cap a la proteïna animal), el nombre de malalties cardiovasculars mortals ha augmentat del 4 al 5% anualment i avui representen dos terços de les morts en els països occidentals. Així mateix, el càncer, les malalties reumàtiques, l’asma, la bronquitis, l’artritis i les al·lèrgies, per citar-ne algunes, han augmentat significativament. En nens menors de 12 anys, el càncer és la causa més comuna de mort avui en dia.

“L’home modern no es veu com a part de la natura, sinó com una força exterior destinada a conquerir-la. Ell parla encara d’una lluita contra la natura, oblidant que si mai guanyés la batalla, es trobaria en el costat que perd”.
EF Schumacher, Economista

Entre els anys 1975 i 1985, segons les estadístiques de la Federació Alemanya de Companyies d’Assegurances de Salut, el nombre de pacients amb malalties cardiovasculars va augmentar en un 41%, el dels que tenen tumors en un 80%, els que van ingressar al hospital en un 114% i les malalties relacionades amb l’embaràs i el part van augmentar en un 228%.
No proclamo que això es degui exclusivament al consum de carn. No obstant això, les estadístiques mostren que als vegetarians els afecten menys aquests mals. Malgrat això, al públic se li “informa” constantment que els vegetarians són malaltissos, pateixen desnutrició, són febles i pateixen deficiències de vitamines. La raó d’aquest tipus de propaganda és òbviament treure l’atenció sobre les raons veritables de l’empitjorament de la salut general.

Estudis Metges

Per obtenir dades fiables, es van emprendre uns estudis a gran escala respecte als vegetarians. Per exemple, a Alemanya, per nomenar-ne uns pocs, es van efectuar uns estudis a la Universitat de Giessen, pel Centre de Recerca sobre el Càncer de Heidelberg i per l’administració de salut de Berlín. També tenim els resultats de l’estudi sobre mormons de Califòrnia en el qual van analitzar a 10.000 persones que havien estat vegetarianes durant tota la vida; l’estudi noruec d’intervencions amb 1.232 homes; del gran estudi americà de benestar amb 13.344 homes i dones; l’estudi de Oslo sobre reumatisme i els molt obvis resultats de l’estudi vegetarià xinès dut a terme per la Universitat de Cornell (EUA) amb més de 8.000 homes i dones.
Cadascuna d’aquestes investigacions majoritàriament van demostrar l’esperança mitjana de vida superior i el risc més baix de malalties entre els vegetarians. L’estudi d’Oslo del reumatisme també va mostrar que una dieta vegetariana pot utilitzar amb èxit com a teràpia i que no només resulta en una millora subjectiva, sinó que també s’observa una millora objectiva i funcional de les articulacions afectades. En l’estudi xinès, les condicions sota les quals la gent viu van ser d’una gran importància.

Més del 90% d’aquestes persones viuen i moren a la regió on neixen. Mengen gairebé exclusivament aliments produïts localment i no processats, beuen la mateixa aigua i viuen i treballen amb les mateixes condicions tota la vida. Rarament fan viatges i, a causa de la seva reduïda mobilitat, és un grup de gent molt homogeni, genèticament parlant. El seu mode de vida, a diferència del món occidental, bàsicament és el mateix de la infància a la vellesa. Cadascun dels estudis que he esmentat arriba a la conclusió que els vegetarians tenen amb diferència el pes més normal, la millor pressió i composició sanguínia, i són menys malaltissos comparats amb els omnívors. Tot i la seva esperança de vida més prolongada, la incidència de càncers és més baixa que la mitjana i el percentatge de supervivència millora si s’adopta una dieta vegetariana després del diagnòstic de càncer.

No es van diagnosticar malalties de deficiència i la xifra de malalties infeccioses va ser inferior al 25% de la mitjana. Sense excepció, els valors de sang van ser normals i els nivells de ferro i d’àcid úric van ser també normals. Els nivells de colesterol i triglicèrids que col·loquen en risc de malalties cardíaques en el 80% dels analitzats estaven en els nivells més baixos dins del normal i inferiors encara en els vegans estrictes.

18799

La Vitamina B-12

La creença no demostrada que els vegetarians tenen deficiències de vitamina B-12 va portar als autors a concentrar-se en aquest tema. Els que afirmen que aquest perill existeix diuen que no hi ha vitamina B-12 en les plantes i que el cos humà no en pot produir, de manera que hauria de ser consumida a través de la proteïna animal.
Aquestes afirmacions han estat refutades, ja que tots els vegetarians i vegans examinats van presentar nivells normals de vitamina B-12. Això significa que els humans semblen ser capaços de produir aquesta vitamina, probablement a la zona enteral. A més, les quantitats de vitamina B-12 consumida en forma de microorganismes i bacteris de la terra semblen ser suficients per evitar una deficiència d’aquesta vitamina en els vegetarians.

Dones Vegetarianes

A més, hi ha la teoria de que la proteïna i greix animals no només són parcialment responsables del gran nombre de casos de malalties cardíaques, sinó que també creen condicions sota les quals poden aparèixer les formes comuns de càncer, diabetis, osteoporosi i moltes malalties metabòliques. Com més aliments d’origen animal hi hagi en la dieta, més es diagnostiquen les malalties esmentades. La relació estadística entre càncer de mama i consum de carn també es va establir. Les dones vegetarianes tenen una menor incidència que les omnívores. Aquest fet ben conegut s’esmenta sovint en relació amb el que les noies vegetarianes assoleixen la pubertat dos o tres anys més tard que les altres noies, per terme mig.
Les dones vegetarianes també tenen un menor risc i nivells inferiors d’osteoporosi post-menopàusica. Les dones xineses vegetarianes analitzades consumeixen només un terç de la quantitat de calci que consumeixen les dones europees, però en el seu cas, tot el calci prové d’aliments vegetals en comptes de productes lactis com en els països occidentals. L’osteoporosi tal com la coneixem gairebé no existeix en aquesta regió i ¡cap de les dones analitzades tenien aquesta malaltia! El resultat de totes aquestes investigacions es pot resumir en una sola frase. Com va dir el professor Colin T. Campbell, que va dirigir la investigació xinesa: «Les dietes que contenen greixos i proteïnes animals ens fan més malalts del que voldríem admetre».

Suïcidi amb ganivet i forquilla

Considerant que més del 70% de les malalties mortals estan causades per factors dietètics, l’afirmació que és possible suïcidar-se amb ganivet i forquilla no és tan forassenyada. Però aquest és un problema amb el que cadascú ha d’enfrontar-se personalment i ningú no pot prendre aquesta decisió per una altra persona. Tanmateix, la informació clara i ben fundada fa més fàcil aquesta decisió. Hi ha un refrany xinès que afirma que en un viatge molt llarg els primers passos són els més difícils … De totes maneres, els postulats religiosos sobre la relació entre l’home i els animals que va concebre el nostre Creador també haurien de ser considerats. La perversió despietada d’això es pot observar en les horripilants imatges dels transports d’animals des d’Europa a Àsia i a Àfrica. Aquest tipus de mentalitat explotadora irresponsable no només és legal, sinó que també es subvenciona amb els impostos que paguem i és justificada per les esglésies emprant cites bíbliques.

Canviar la nostra forma de pensar

El vegetarianisme ens mostra la via cap a un mode de vida més saludable, a unes realitzacions espirituals necessàries, a la millora de la salut de la població, a la disminució dels costos de la sanitat i a evitar la mort de milions de persones per desnutrició ara i en el futur. A més, el vegetarianisme ens condueix a la protecció dels nostres éssers companys de exitència, que és més necessari ara que mai ja que el paper del regne animal en el pla de la creació no és ser l’objectiu de qualsevol tipus d’explotació ni servir d’alimentació a la raça humana. Al contrari, com a éssers intel·ligents amb saviesa superior i més intuïció, realment estem obligats a ajudar els animals en les seves vides. Així que la pregunta real és: Què ens impedeix viure i menjar com vegetarians? La resposta només pot trobar-se en les esperances i desitjos de cada individu. El medi ambient en què vivim amb els nostres éssers afins és un producte de la nostra forma de pensar. El món que hem creat d’aquesta manera només pot canviar si nosaltres mateixos canviem la nostra manera de pensar, i així la nostra manera de viure.

El Dr Hartinger és un cirurgià especialitzat i és president de l’associació “Metges contra els experiments animals”. El Dr Hartinger ha publicat diversos llibres ‘Das Tierexperiment in der Humanmedizin’, (L’experimentació animal en la medicina humana); ‘Christentum und Tierschutz Das vergessene Evangelium’, (El Cristianisme i la Protecció Animal; l’evangeli oblidat); ‘Das Tier in Thor, Tenach und Talmud’, (Els Animals en la Tora, el Tenach i el Talmud); ‘Die Mauer des Schweigens’ (El Mur del Silenci); ‘Seelenrätsel’, (El Misteri de l’Ànima); ‘Der Tierversuch zwischen Wissenschaft und Wirklichkeit’ (La Experimentació Animal entre ciència i realitat); ‘Geschwister der Evolution’, (Germans i Germanes de Evolució).

Dr Werner Hartinger
Im Klingnauer 30
D-79761 Waldshut-Tieng

vegetarians-03

vegetarians-01

vegetaria-avio

1 comentari per a

El vegeterianisme, un problema de salut?

  • Xerald |

    “Com a éssers intel·ligents amb saviesa superior i més intuïció, realment estem obligats a ajudar els animals en les seves vides”

    Penso que aquesta és la clau de l’excel·lent article que ens presentes i, a títol personal, de la meva elecció alimentària i, diguem-ne, d’actitud davant la meva vida i la dels altres.

    No està de mes que recordem de tant en tant el documental Earthlings.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web