Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Per què sense la carn?

sense-carn

Estimats amics vegetarians!

Freqüentment escolto aquesta pregunta “Quins són els avantatges principals del vegetarianisme?”

sense-carn-01

M’agradaria contestar -des del meu punt de vista- des del punt de vista d’una habitant d’un país petit, on durant mig segle no es podia parlar o escriure sobre aquestes qüestions, i on les condicions eren extremadament desfavorables en aquest sentit. No obstant, ens hem mantingut. Sota aquestes circumstàncies no es podia parlar de les avantatges sinó dels desavantatges.

Però ens hem consolat amb la coneguda frase de George Bernard Shaw: “La mort és millor que el canibalisme.” Tanmateix, la situació ha canviat, ja que fa cinc anys obrim novament, el nostre país al món.

Ara tenim llibertat d’expressió i premsa, i per fi podem publicar els nostres llibres i revistes amb temes vegetarians. En comparació amb la resta del món ens trobem endarrerits, i hem d’esforçar-nos molt, per restablir el contacte altra vegada. Primer que res, hem de preguntar, per què una persona es torna vegetariana? Hi ha diferents raons que podem resumir de la següent manera:

.- Ètiques
.- Higièniques – profilàctiques i terapèutiques
.- Econòmiques – Ecològiques
.- Raons de moda

Cadascuna d’aquestes raons podria ser el tema d’una conferència.
Fa anys li vaig preguntar a un músic cèlebre, del qual se sabia havia viscut 16 anys com vegetarià estricte, perquè s’havia convertit en vegetarià i perquè ho havia deixat. Em va contestar la primera pregunta lacònicament: “Per raons ètiques” i la segona: “Per raons socials ”

Pel que sabia d’ell era clar que encara vivia com un vegetarià a casa, però era evident que tenia gran dificultat per ser-ho en els seus freqüents tours relacionats amb la seva activitat artística.

sense-carn-02

Mentrestant vaig conèixer a diverses persones, que van decidir viure sense menjar carn per alliberar-se de diferents problemes de salut, com, un principi d’artritis al maluc, reumatisme sever, o un èczema resistent menjaven aliment vegetal gairebé o completament cru i van tenir èxit – Com podria ser d’altra manera?

Per acabar, hi ha un formidable grup de protectors d’animals i de la Natura, dels quals uns quants han tractat de viure com vegetarians. Ho fan per són conscients, de que molts aliments podrien ser millor aprofitats sense haver-los de malbaratar-los en el bestiar. Les raons ecològiques no només estan lligades amb l’economia sinó també amb el punt de vista ètic i així, es tanca el nostre cercle de motius. És a dir, tot és congruent. Com he dit abans, hi ha una altra raó que val la pena esmentar, i és, és clar la de la moda. Feia anys que no es sentia parlar del vegetarianisme, és relativament nou, per aquest motiu s’ha tornat molt atractiu. Les persones esperen tenir una figura esvelta i preservar una aparença juvenil. El futur ens dirà qui d’aquests nous vegetarians seguiran.

Una vegada em van preguntar en un programa de televisió: “Com es torna un vegetarià?” Com ja ho havia pensat, vaig haver de contestar: “Es neix vegetarià”. Tanmateix no vaig voler dir, que un ha de ser vegetarià des de naixement. L’ésser humà és un ésser inmensurablement complicat. En el seu subconscient hi ha memoritzat el coneixement i experiències de molts milers de generacions. Només el coneixement i les experiències crucials dominen.

Hi ha individus, que vénen a aquest món amb certes premisses, com la repugnància de viure de cadàvers d’animals mutilats. Moltes persones tracten inconscientment de trobar una forma de vida que no depengui del constant vessament de sang i turment de criatures innocents. Si tenen el valor suficient per oposar-se a la costum general, com també la determinació, per suportar certes restriccions socials, normalment, un petit xoc els fa canviar d’hàbits.

Molts nens neixen amb una innata repulsió cap a la carn. La matança i la presència de sang els provoca un sentiment d’horror. Aquest és exactament el símptoma, que distingeix els petits frugívors, dels petits carnívors. Els nens sensibles no poden suportar pensar que han de menjar els cossos assassinats dels seus companys peluts o emplomats. Els seus pares tenen grans problemes en com superar pedagògicament la contradicció entre educar per l’amor a totes les criatures i el de la necessitat de matar brutalment a animals, per cuinar i menjar.

sense-carn-03

Un cop d’ull ràpid a la història demostra que des dels vells temps cada període ha tingut els seus reformadors, pensadors i profetes que han ensenyat a la gent com han de viure. Els fundadors de les religions van portar les seves experiències internes i externes no només a les seves prescripcions i rituals, sinó a les costums i higiene de la vida diària.

Des de l’antiguitat, sabem els noms dels doctors més importants. Les seves experiències i coneixement concorden bàsicament amb els resultats de les investigacions actuals. Tots ells però van ser personalitats més o menys úniques i els seus coneixements no tenien valor suficient per a la ciència oficial. La gent educada no els considerava com científics. Tanmateix, les proves es van acumular a favor dels seus encerts, fins a obtenir el caràcter de seriosa documentació científica, a principis d’aquest segle.

Ja que no es poden anomenar a tots en una conferència curta, només esmentaré dues de les personalitats més conegudes, que van tenir el valor de lluitar en el nom de la veritat.

El primer és el doctor danès Mikkel Hindhede, que refuta el dogma de la proteïna amb precisió. Al salvar Dinamarca, amenaçada de fam per un bloqueig durant la Primera Guerra Mundial, al prohibir la criança de porcs, i en lloc, destinar l’aliment que seria consumit pels animals, per als habitants. Només se’ls permetia enfornar pa de blat sencer per tot el país. El resultat d’aquesta mida va ser sorprenent: De sobte, hi va haver prou menjar per a tots, les malalties i els índexs de mort es van reduir de cop i els metges es queixaven de la manca de treball. Els estudiants de medicina malauradament no senten res d’aquestes experiències, que poden ser preses com un experiment exitós amb unapoblació de tres milions.

El segon és el nostre vegetarià clàssic, el doctor Suís Max Birch-Benner, el pioner de la dieta de blat sencer i vegetals crus. Els seus resultats convincents de les seves observacions i tractaments estan escrits en nombroses publicacions – No obstant això encara se l’anomena “intrús” . Va ser seguit per molts altres. El seu coneixement es va incrementar i es va especialitzar. Després de la fi de la Segona Guerra Mundial, va començar una investigació científica sobre la influència dels aliments en la salut, basat en declaracions estadístiques de diferents països. En vista de les seves proves irrefutables encara els adversaris del vegetarianisme més tossut es rendiran, igual que els que ens van tractar de convèncer per anys, que no podem viure sense la carn, i que el nostre estat de salut depèn en la quantitat de proteïnes d’animal devorades. Ja ens acostumem al fet que cada progrés preval molt lentament. Tot el que és nou, provoca en general una gran onada de reaccions.

Les persones no estan disposades a canviar en res els seus hàbits: per a tot, troben immediatament arguments i explicacions, normalment molt llunyanes de la veritat. Els seus pensaments, en general, persegueixen una sola fita -trobar els arguments per tal que puguin seguir creient en el que han cregut fins al moment-.

El raonament comú de tots aquests científics és l’acord, que en l’interès de la salut general, com també per la salvació del nostre planeta és absolutament necessari tornar a la alimentació vegetal. Esta provat que la carn és impròpia per als éssers humans. Fins hi tot hi ha hagut poblacions senceres, que no han utilitzat mai per a la seva subsistència res de carn i res de productes lactis. Fa tot just uns quants segles la part predominant de la població europea (90-95%) vivia en els camps i s’alimentava en la seva major part d’una dieta natural de plantes. La carn estava reservada per a una petita societat feudal que degut al seu estil de vida patia de degeneracions físiques i psíquiques.

sense-carn-04

El consum de carn, i no cal dir del consum d’alcohol, ha crescut fortament i s’ha tornat accessible per a totes les classes. Durant els anys de comunisme fins era recolzat oficialment i elevat a fetitxe. Es creia, que els treballadors tenien els mateixos drets a allò que prèviament eren els privilegis de la classe que governava. Inclusiu els nens aprenien a l’escola que el licor i les drogues eren el flagell de la humanitat. La gent, però, no sap que el consum de menjar carn és molt dolent per la salut. Les persones no sospiten, que estan consumint verí dia amb dia.

La falsa impressió que el consum de carn no és nociu es deu al fet que els efectes no emergeixen notablement fins a la segona o tercera generació. L’especialista en pulmons francès Paul Carton va esbrinar des de la primera meitat del segle, com havia empitjorat l’estat de salut de les famílies rurals, al traslladar-se a la ciutat després d’haver assolit certa prosperitat i després d’haver adoptat les costums urbanes amb l’ampli consum de carn. La segona generació d’aquestes famílies, anteriorment saludables, patirien d’atacs d’artritis i en la tercera generació apareix ja la tuberculosi.

Sens dubte, hi haurien altres factors que influïen, i les persones estan disposades a reconèixer-ho, però el consum de carn no és acusat de res. Ja s’ha escrit molt sobre aquestes observacions. Podria esmentar casos similars en el meu cercle familiar i d’amics. La primera generació que va començar a menjar animal era un tant resistent i va viure a una edat avançada, cosa que és bastant assenyalada: “Ja veus ell va menjar carn tota la seva vida gairebé tres vegades al dia i va viure més de vuitanta anys!” La segona generació d’aquestes famílies ja ha de lluitar contra malalties, que la majoria de les vegades apareixen misteriosament. A la tercera generació, si els membres no canvien d’estil de vida de moment, ja són veritables esguerrats. També vaig arribar a conèixer altres casos: L’instint de preservació d’un fill d’un carnisser de poble va guanyar, per la qual cosa es va fer vegetarià de jove. Altres exemples coneguts d’aquests canvis és la parella de casats Are i Ebba Waerland. Birch-Benner ha assenyalat que la resistència cap a les infeccions pot debilitar des del moment de néixer a causa de la mala nutrició de la prèvia generació.

Els fills de pares, que mengen molta carn, normalment se’ls dóna plats amb carn. Alguns pateixen sovint d’indigestió i es mantenen sorprenentment prims malgrat l’abundant menjar. I al contrari, altres potser fins i tot els seus germans, cauen prematurament a l’obesitat. Ambdós casos són una prova clara, que les seves glàndules no treballen molt bé. Les malalties més comunes d’aquests nens són l’asma, febre del fenc i migranya, sense oblidar les malalties del cor, fetge, ronyons i altres que al llarg dels anys pateixen. Avui en dia, fins i tot tenim nens amb càncer! Aquests pacients esperen amb total confiança la salvació d’alguna medicina miraculosa, provinent possiblement de països estrangers per alliberar-los dels seus problemes. Hi ha però, un remei miraculós: És simplement una dieta natural, juntament amb un estil de vida saludable. Pot recuperar el cos i pot crear un nou amor a la vida. Desafortunadament però, no tots són capaços d’adonar-se’n o d’entendre això.

Les molt discutides al lèrgies estan lligades a una afeblida immunitat, i ja eren conegudes en els temps de Birch. Les anomenava ‘idiosincràsies’. D’acord a les seves observacions es va poder afirmar, que aquí, també, la mala alimentació hi contribueix: Si la persona afectada menjava de la manera correcta, per un temps prou llarg, la seva hipersensibilitat desapareixia. D’aquesta manera ell va provar, que no hem de considerar al al·lergen com la causa, sinó a la contaminació del nostre organisme. Actualment la causa és generalment vista com la contaminació de l’ambient. Segurament hi ha alguna cosa de veritat en això, però, hem de prendre com a causa primària, l’alimentació antinatural, de la qual tenim proves irrefutables. Els nostres avantpassats no sabien gran cosa sobre l’alimentació correcta. Tenien però l’avantatge que el seu menjar no es desnaturalitzava per mitjà del tractament industrial i que les condicions econòmiques els forçava a viure amb moderació. L’actual societat de consumidors no té aquests avantatges. Res els limita, i la publicitat els desorienta, a gastar els seus diners en productes inservibles. L’enorme malbaratament de menjar ens força a preguntar, quan començarà la humanitat a fer servir el menjar econòmicament, no en el sentit propi de guany, si no en el sentit d’aprofitar el seu ús per al benefici i benestar de tots.

sense-carn-05

El nostre aliment, fora del ecològic, actualment no té elements essencials com minerals, vitamines i enzims. Pateix d’una desnutrició amagada. Les necessitats del nostre organisme són molt modestes, si reemplacem la quantitat amb la qualitat. La correlació entre la nutrició i la condició emocional es coneix des de fa temps. Els òrgans, que no treballen prou bé a causa de la nutrició antinatural, sovint es tornen la causa de problemes psíquics. Normalment són disturbis inofensius, com depressions, diferents neurosi, malenconia, humor irritable, etc. Els psiquiatres diuen que la causa primària és ja sigui per la activitat insuficient o excessiva de les glàndules internes. Tenen tota la raó: les glàndules no reben el que necessiten, i no poden treballar eficientment.

Actualment gairebé un de cada dos pacients es queixa dels seus nervis i estrès. La vida moderna cada vegada demana més això no pot ser suportat o suportat per tots.

Les conseqüències normalment són el de ser addictes al escapament per mitjà de l’alcohol, drogues, apostes, sexe i crim. On està la línia divisòria entre el que és normal i anormal?

Involuntàriament ens preguntem si tot això no pot tenir relació amb l’enverinament per mitjà del menjar antinatural i deteriorat. Pensem en la llei de causa i efecte: Primer que res, el principal aliment tractat, el gra. El resultat és la fam per la carn i el greix juntament amb l’ajuda de l’alcohol i les drogues. De quina altra manera podem explicar l’inesperat augment de negativisme, intolerància, brutalitat, la dissipació sexual, l’agressivitat, fanatisme, destrucció i els absurds conflictes de guerra que porta infinit sofriment a milions de persones?

Tolstoi va dir “Mentre hi hagi escorxadors hi haurà també camps de batalla”

Ara podem tornar a la primera pregunta: Quins són els avantatges principals del vegetarianisme? La resposta és molt senzilla: una molt millor salut, una consciència neta, i amb ella una tranquil·litat interior, un equilibri emocional i la sensació de llibertat.

Tot i que estem convençuts del nostre estil de vida, ens topem una i altra vegada amb la discriminació, almenys al nostre país. Això es veu no solament en l’ambient social sinó també en la manera de pensar i les estratègies econòmiques del nostre govern. Els nostres nens pateixen especialment de discriminació. No poden visitar el jardí d’infants, asils i no poden participar en els campaments. Estan, més o menys, forçats a viure en aïllament. I els adults? Encara avui dia tenim problemes amb els aliments en els hotels, pensions, en vacances i en seminaris. Una política absurda divideix els aliments saludables i naturals a una categoria de menjar anomenada articles de luxe. És a dir, carreguen amb el 25% d’impost de valor afegit, mentre els altres aliments desnaturalitzat es troben a la classe amb només 6% d’impost de valor afegit. Estem en una situació on el blat ordinari és més car que la farina. Les parelles joves, voldrien nodrir saludablement als seus nens, però estan forçats a comprar dolços en comptes de fruita seca i nous, perquè simplement no els arriba a comprar aquests productes saludables. L’alimentació sana i ecològica hauria de desgravar dons preveu malalties i a més no contamina.

Hem de viure en un medi ambient destruït, patir l’agressió d’aquesta gent, la psique esta pertorbada degut a alimentació antinatural. No volem forçar a ningú a viure el nostre estil de vida. Tanmateix, no hem d’oblidar el nostre objectiu: canviar la consciència social per a que ja no siguem considerats com criatures estranyes sinó com a persones informades i conscients.

Conferència de Dr. Phil Ljuba Macovicka, en el 5è Congrés Vegetarià Europeu en Brarislava, Slovakia.

sense-carn-06

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web