25
Ayurveda, alimentació i estats d’ànim.
Tema: Alimentació, SalutSegons l’Ayurveda, la medicina tradicional de l’Índia, els aliments es divideixen en tres grans grups: Sàtvics, Rajàsics o Tamàsics, d’acord amb els elements que el componen, i el seu efecte en el cos i la ment.
Així com “cada home és un reflex del que menja”, nosaltres també podem conèixer la personalitat d’un individu, si sabem quins són els seus gustos culinaris. Hem d’aprendre a combinar els nostres aliments, de manera d’aconseguir un gaudi del nostre paladar, al mateix temps que obtinguem un benestar que repercuteixi en tota la nostra vida.
Aliments Sàtvics:
Aquests aliments són frescos, sucosos, untosos, nutritius i gustosos. Incrementen la energia mental i produeixen alegria, serenitat i claredat. Aquest tipus d’aliments són els més recomanats per aconseguir una bona salut i equilibri energètic.
Les persones que prefereixen aquests aliments, disfruten particularment de productes sucosos, agradables al gust i suaus al tacte, com així també de mida petita, però alt contingut nutricional.
Alguns exemples d’aquests aliments són: llet, mantega, ghee (mantega clarificada), fruites fresques, nous, ametlles, dàtils, brots de cereals, tomàquets, arròs, civada.
Aliments Rajàsics:
Aquests productes són amargs, àcids, salats, picants, penetrants, secs i càlids. Consumir aquests aliments porta sensualitat, sexualitat, gelosia, enuig, fantasies, egocentrisme i pensaments allunyats de l’espiritualitat.
Les persones que prefereixen aquests aliments gaudeixen de planificar els seves àpats amb anticipació, i solen tenir àpats abundants, deixant al seu organisme totalment esgotat després de cada àpat.
Alguns exemples d’aquestes àpats són: condiments picants, fregits, carn vermella, peix, pollastre, ous, iogurt, pastanagues, cebes, all, llimona, cafè, tabac.
Aliments Tamàsics:
Aquests aliments són secs, de mal gust o aroma desagradable. El seu consum porta al pessimisme, la ignorància, la manca de sentit comú, cobdícia, dubtes i pensaments criminals.
Les persones que prefereixen aquest tipus d’aliments solen cuinar amb excés o menjar cru o mal cuit els seus àpats.
Es consideren Tamàsics els aliments processats o envasats en llaunes. Els vins i begudes alcohòliques també es consideren nocives.
L’Ayurveda ens ofereix les següents regles generals en quant a nutrició:
.- Consumeix aliments ecològics, frescos i d’època / estació.
.- Consumeix aliments preparats, preferiblement a casa, i en un ambient agradable i relaxat.
.- Equilibra la teva dieta de la següent manera: 30% de grans sencers, 15% de lleguminoses (com les fesols, cigrons, llenties, etc.), 25% de vegetals frescos cuits, 10% de proteïnes, llavors i nous, 10% fruites, 10% d’amanides, 1 culleradeta de greix natural agregades després de cuinar els aliments.
.- Un cop al mes has de fer un dia de desintoxicació consumint només sopa de vegetals frescos, fruita i / o suc de fruites naturals.
.- Entre les 6:00 i les 10:00 a.m. El teu cos està en el cicle de neteja, així que és millor consumir aliments que assisteixin aquest procés com ho són les fruites i el te d’herbes; per persones molt actives és recomanable consumir cereals integrals calents.
.- El teu foc digestiu és més forta entre les 10:00 i les 2:00 pm Aquest és el millor moment per una àpat complert i satisfactori.
.- Després de les 7:00 pm el teu foc digestiu es calma, per la qual cosa és recomanable no menjar a la tarda.
.- Mastega el menjar amb calma i completament; no t’empassis aliments sencers.
.- Una mica de greix a la teva dieta és molt important, especialment per a mantenir la salut del sistema nerviós i com estabilitzador dels estats d’ànim.
.- Consumeix fruites i sucs de fruita sols, sense combinar-los amb altres aliments. La fruita ha d’estar madura i dolça, mai agra.
.- Les amanides petites són bones per acompanyar un àpat complet. Tracta de no menjar una amanida gran com únic àpat.
.- Les nous i les llavors s’han de consumir en quantitats petites o moderades; per exemple, un grapat com a berenar o com a part del menjar.
.- Totes les begudes han de consumir-se a temperatura ambient o tèbies. Mai fredes. Beu molta aigua; el te d’herbes és bo per les seves propietats digestives i medicinals. No prenguis molta aigua amb els àpats, això debilita la digestió.
.- Evita els aliments cuinats el dia anterior. Guardar aliments cuinats, refrigerar-los o escalfar-los al microones els elimina la seva capacitat de nodrir l’organisme.
.- Evita restaurants el més que puguis. Típicament els ingredients utilitzats i les tècniques de preparació dels aliments fan els àpats més difícils de digerir. Considera també l’energia i el sentiment que van a els teus aliments; quan són cuinats amb odi o ansietat porten aquesta energia al teu organisme …
.- Evita menjar en excés, menjar molt ràpid i / o menjar davant el televisor; tracta també de menjar poc abans de dormir (el teu últim menjar ha de ser al menys 3 hores abans de marxar al llit).
TINC CONSTÀNCIA DE QUE HI HA GENT HABITUAL DEL BLOC QUE SÓN EXPERTS AMB AYURVEDA, SI ENS PODEN FER UNA MICA DE CRÍTICA O AMPLIAR EL TEMA, CREIXEREM UNA MICA MÉS TOTS.