Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Ginkgo Biloba, un bon tònic mental i més.

ginkgo-biloba

Considerat fonamental per al correcte funcionament intel·lectual humà, el Ginkgo Biloba és -segons desenes d’assaigs clínics- el tractament natural més adequat per la pèrdua de memòria i de concentració així com per a retardar la demència senil. A més té propietats antiinflamatòries, millora la circulació sanguínia, alleuja determinats trastorns vasculars i redueix la fatiga i l’ansietat. I tot això sense efectes secundaris.

vascularitzacio-cervellvascularitzacio-cervell-01

Originari de la Xina i el Japó, el ginkgo és un arbre llegendari per les propietats terapèutiques que des de fa més de 4.000 anys s’atribueixen a les seves fulles el que l’ha convertit en objecte de nombroses investigacions per esbrinar el perquè dels seus efectes terapèutics. Amés a més de la seva eficàcia les investigacions han demostrat la seva innocuïtat, fet que no es pot dir dels nombrosos fàrmacs que s’utilitzen en el seu lloc que tenen resultats molt pitjors i damunt amb greus efectes secundaris.

Potent antioxidant:

El Ginkgo Biloba s’extreu doncs de les fulles de l’arbre del ginkgo, una espècie ornamental que creix en climes temperats. Els principals agents farmacològics de les seves fulles són dels glúcids flavonoides i els terpens lactònics que les composen. A aquests elements químics, propis de l’arbre del ginkgo i que no es troben en cap altra espècie vegetal, se’ls anomena ginkgòlids. I són ells els que el converteixen en un potent antioxidant, és a dir, en un protector de les cèl·lules enfront dels efectes perjudicials de l’oxidació provocada pels radicals lliures, que és la causa subjacent de tota degeneració en l’organisme incloent-hi la pèrdua de neurones i l’obstrucció dels vasos sanguinis en el cervell, el cor i les extremitats. D’aquí que amb el seu consum es tracti amb èxit el declivi de les funcions mentals i la pèrdua progressiva de memòria degut a l’edat, és a dir, el que medicament s’anomena demència, una de les més cruels i inevitables conseqüències de l’envelliment. Un grup de científics nord-americans assegura fins i tot que el Ginkgo Biloba redueix fins a un 30% l’àrea cerebral danyada per unaembòlia.

També s’ha demostrat que actua beneficiosament sobre el sistema circulatori tonificant els vasos sanguinis i protegint-los del envelliment. I ambdós efectes -millora del rendiment intel·lectual i millora de la circulació sanguínia- estan contrastats tot i que encara queden per saber algunes coses sobre els mecanismes pels quals actua a nivell cerebral. Segons el doctor Turan M. ITIL, psiquiatre de Nova York i una autoritat en farmacologia del cervell, el que fa el Ginkgo Biloba és augmentar el metabolisme de la glucosa en el cervell i elevar així la “energia cerebral”. “No sabem per què passa això -reconeix ITIL – potser es degui a un augment de la irrigació sanguínia del cervell però no puc assegurar-ho “. En canvi, sí que ha descobert que el ginkgo es manté actiu en el cervell després d’ingerir-lo bastant temps:” Hem observat els seus efectes fins a nou hores després de haver ingerit una sola dosi “.

EL Ginkgo Biloba i el Alzheimer:

Menció a part mereixen els esperançadors resultats que s’estan obtenint amb persones afectades per l’Alzheimer. Perquè sembla que aquesta planta és força efectiva a l’hora de paralitzar el deteriorament del teixit cerebral retardant notablement i, fins i tot, aturant-la pèrdua de memòria, la demència i altres símptomes de l’Alzheimer.

És més, segons els experts rejoveneix i millora algunes facultats mentals. Per exemple, la memòria. Està documentat que la millora es sol produir entre quatre i sis setmanes després de començar a prendre’l si bé els efectes d’aquesta substància en el cervell són immediats. Al cap d’una hora de la seva ingesta -com s’ha demostrat amb éssers humans mitjançant estudis electroencefalogràfics – estimula l’activitat de les ones cerebrals. Això fa que algunes persones-fins i tot les afectades per Alzheimer-es mostrin més coherents a curt termini.

Altres indicacions:

I no acaben aquí les seves propietats. Hi ha investigacions segons les quals sembla contribuir a millorar els traumatismes cefàlics, les depressions relacionades amb l’edat i certs símptomes cognitius d’esquizofrènia. També -per la seva capacitat per augmentar el flux sanguini- s’ha utilitzat en el tractament de problemes vasculars com arteriosclerosi, varius, claudicació intermitent (dolor en les cames degut a una deficient irrigació sanguínia), vertígens, cefalees, etc. I és que el Ginkgo Biloba ajuda a fluïdificar la sang disminuint la possibilitat que es formin coàguls i s’acumulin plaques d’ateroma, per això fa que que la microcirculació dels vasos perifèrics millori i d’aquesta manera actuï en problemes de impotència i en fret a les mans o peus per falta de rec sanguini.

Recents investigacions apunten igualment que posseeix activitat antiinflamatòria.

Efectes secundaris lleus:

Pel que fa als seus efectes secundaris, com ja avancem, són esporàdics i de poca importància. En els milers de casos estudiats només s’han observat reaccions al·lèrgiques, trastorns gàstrics o mals de cap, tots de caràcter lleu.
Això sí, lògicament quant vulgueu que augmenti el flux sanguini no es recomana donar dosis altes a aquelles persones que prenguin anticoagulants, tinguin la pressió arterial descontrolada, problemes d’hemorràgies o antecedents d’infart amb hemorràgies.

Com l’extracte de Gingko Biloba pot afectar al temps de sagnat, és important avisar al metge que s’està usant abans d’una cirurgia programada.

Presentació i posologia:

Es pot obtenir en comprimits, bossetes per a infusió, tintura, banys, en cataplasmes i gotes. La manera més pràctica de prendre’l és en comprimits d’extracte sec estandarditzat (al 26% de glucòsid ginkgoflavònic i 6% de lactones terpèniques) amb les fulles micronitzades de 80 mg. En aquest cas la dosis recomanada és de 1 comprimit al dia.

Propietats terapèutiques:

Els nombrosos estudis publicats sobre el Ginkgo Biloba indiquen que té totes aquestes propietats terapèutiques:

.- Frena la pèrdua progressiva de memòria i de les facultats mentals recuperant les seves funcions en molts casos.

.- Restablir les connexions interneuronals (es creu que com a conseqüència de la millora de la circulació sanguínia del cervell).

.- Preveu els microinfarts cerebrals i la degeneració cerebral.

.- Millora l’atenció per estimulació de la síntesi del neurotransmissor dopamina.

.- La seva acció sobre la neurotransmissió sensorial ajuda a tractar els problemes d’equilibri.

.- Augmenta el metabolisme de la glucosa en el cervell.

.- Millora la circulació sanguínia i tonifica les parets venoses; d’aquí que sigui efectiu com a protector capil·lar.

.- Ajuda a eliminar els coàguls.

.- Protegeix les artèries debilitades de majors danys.

.- Millora la potència i la sensibilitat sexual, al arribar més sang als òrgans implicats.

.- És molt eficaç en els trastorns vasculars cerebrals com cefalees, vertígens, acúfens (pitos a les orelles), problemes en la parla i pèrdua de memòria d’origen vascular.

.- Millora la condició dels pacients amb pèrdua de concentració, fatiga, ansietat o caràcter depressiu.

.- Té activitat antiinflamatòria i antioxidant.

sistema-circulatori

LES DUES PRINCIPALS APLICACIONS A NIVELL QUOTIDIÀ SÓN: UTILITZAR-LO EN PERÍODES D’EXAMENS I EN PROBLEMES DE MEMÒRIA PER SENILITAT.

4 comentaris per a

Ginkgo Biloba, un bon tònic mental i més.

 • Víctor |

  Bones!
  Primer de tot felicitar-vos pel blog, molt ben fet i didàctic alhora.
  Després t’escric perquè jo tinc un problema circulatori a les mans (Raynaud). Al CAP em van donar uns vasodilatadors que després de pendre 3 dies vaig deixar de pendre pq era pitjor el remei que el problema. Em van recomanar el Ginkgo, ja que com bé dius tu va bé per problemes circulatoris, i em van dir que comprés un composor, no recordo el numero, de la casa soria natural. El fet es que a prop de casa tinc gingkos i volia saber si puc pendre’l directament en infusions o hi ha alguna manera de tractar-lo o…?
  Moltes gràcies per tot d’avantmà,

 • Angel Perera |

  Hola Víctor,
  Si et fas infusions de fulles de Gingko faràs molt poca feina -per no dir pràcticament res-. És molt més efectiu prendre el principi actiu a nivell d’extracte, compra el Composor o també va bé el Ginkgomax de Trepat Diet.
  Salut, i una abraçada.
  Àngel

 • elisa Pellejero Figueredo |

  Me ha encantado vuestra WED, ME GUSTARÍA SABER SI PUEDO HACER UNA CONSULTA AL NATUROPATA, SOBRE GINKGO BILOBA

 • Angel Perera |

  Bon dia Elisa,
  Tu diràs, ……..
  Salut, i una abraçada molt forta.
  Àngel

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web