6
Part natural vs cesària.
Tema: SalutLa cesària és el naixement del nadó mitjançant una incisió quirúrgica (tall) a l’abdomen i úter. És diferent del part vaginal, en què el nadó surt per la vagina de la mare. El part normal o vaginal és la forma natural en què els nadons neixen. Tanmateix, cal dir que el pas per la vagina és la millor manera d’arribar a aquest món.
El nombre de cesàries s’ha disparat davant l’augment de parts múltiples, el de l’edat materna o els embarassos d’alt risc. Segons Marsden Wagner, exdirector del Departament de Salut Materno-Infantil de l’Organització Mundial de la Salut, a Espanya es realitzen prop de 36.000 cesàries que podrien ser evitades, i que en moltes ocasions es practiquen per indicacions que no estan estrictament relacionades amb criteris mèdics.
Tant és així que, com assegura Jordi Bellart, especialista sènior del Servei de Medicina Materno-Fetal de l’Hospital Clínic de Barcelona, en l’actualitat cada vegada més intervencions d’aquest tipus es practiquen «a demanda», a petició de la pacient per motius extramèdics, que es fan sovint des de fa uns anys quan l’embarassada la sol·licita per una o altra causa. I tampoc s’han d’oblidar els factors socials, fonamentals també per comprendre l’increment d’aquests parts no naturals, ja que com assegura Jordi Bellart, la societat actual no tolera la incomoditat, sigui del tipus que sigui. «Una part no és precisament còmode, amb una durada d’entre 12 i 24 hores, com a mitjana», diu. «El temps de part es redueix contínuament i les cesàries creixen al mateix ritme ja que, quan es prolonga entre 6 i 12 hores, es produeix una enorme pressió de l’entorn familiar de l’embarassada que porta a la major part dels casos a finalitzar els parts per cesària »..
La cesària és una operació seriosa i només t’has de sotmetre a aquest procediment si la teva salut o la del teu nadó està en perill. Alguns exemples són: si teniu problemes amb la placenta, que poden causar sagnat perillós durant el part vaginal; si hi ha una infecció com l’HIV o herpes genitals (o alguna altra infeccion que pugui contagiar al nadó durant el part vaginal), si el nadó pateix problemes durant el treball de part que indiquen que està sota estrès, com quan li disminueix el ritme cardíac.
La recuperació després d’una cesària pren més temps que la recuperació després d’un part vaginal. Després d’una cesària, és comú romandre a l’hospital entre 3 i 4 dies i que la recuperació completa porti de 4 a 6 setmanes. En general, l’hospitalització per un part vaginal és de 2 dies, i la recuperació completa pren menys temps que en un part per cesària.
La cesària també és més costosa que el part vaginal.
Una qüestió que quasi mai es te en compte i que s’ha de valorar doncs porta problemes, és que amb la incisió es tallen meridians d’acupuntura i per tant l’energia ja no hi flueix més.
Sobre els riscos, la cesària és una operació més gran amb riscos relacionats amb la cirurgia en si i l’anestèsia. Per això quan una dona se li fa una cesària, els beneficis de la cirurgia han de sobrepassar els riscos.
Els parts per cesària contribueixen al nombre creixent de nadons que neixen “prematurs gairebé a terme”, entre les setmanes 34 i 36 d’embaràs (això passa perquè és difícil determinar la data de concepció d’un bebè i fallar per una o dues setmanes és una cosa molt comú). Mentre que aquests nadons són considerats generalment sans, corren un risc major de tenir problemes de salut que els nadons que neixen a terme. Els pulmons i el cervell d’un nadó maduren tard en l’embaràs. En comparació amb un nadó a terme, un nadó que neix entre les setmanes 34 i 36 de gestació té més probabilitats de tenir problemes de: respiració, al menjar, per controlar la temperatura i també més probabilitats de icterícia.
Altres riscos per al nadó:
Alguns nadons es veuen afectats per els medicaments que se li administren a la mare per l’anestèsia durant la cirurgia. Aquests medicaments adormen a la dona perquè ella no senti dolor. Però també poden ocasionar somnolència o inactivitat en el nadó.
Els nadons que no passen per la vagina no es “contaminen” de la flora vaginal i per tant la seva flora bacteriana és molt pobre, d’aquesta manera el sistema immunològic no comença com ha de començar i pot ser que sigui sempre més un sistema feble.
Encara que neixin a terme, els nadons que neixen per una cesària tenen més probabilitats de tenir dificultats per respirar que els nadons que neixen per la vagina.
Les dones que tenen parts per cesàries tenen menys probabilitats d’alletar als seus nadons que les dones que tenen parts vaginals. Aquestes dones poden sentir-se incòmodes després de la cirurgia o passar menys temps amb el nadó a l’hospital.
Els riscos per a la mare:
Algunes dones poden patir una o més de les següents complicacions després d’una cesària:
.- Infecció a la incisió, l’úter o altres òrgans pèlvics propers
.- Sagnat abundant que pot donar lloc a una transfusió de sang
.- Lesions a la bufeta o intestins
.- Coàguls a les cames, òrgans pèlvics o pulmons
.- Reaccions als medicaments o a l’anestèsia (medicaments que adormen per a no sentir el dolor)
.- Un nombre petit de dones que tenen parts per cesària mor. La mort, encara que no és comú la mort de la mare, és més probable que succeeixi en un part per cesària que en un part vaginal.
Una dona que ha tingut un part per cesària i vol quedar embarassada de nou corre un risc major de:
.- Placenta prèvia: placenta baixa que cobreix part o tota la part interna de l’obertura del coll uterí.
.- Placenta “accreta”: placenta que es fixa amb massa profunditat i fermesa a la paret de l’úter.
Ambdues condicions poden causar sagnat greu durant el part i enllumenament, posant en perill la salut de la mare i el nadó. El risc augmenta amb el nombre d’embarassos.
També heu de saber que el part vaginal es pot realitzar en diferents posicions .. i com a alternativa a l’anestèsia es poden fer massatges o banys en aigua tèbia (fins i tot es pot donar a llum en l’aigua). A continuació deixo algunes característiques de cada tipus de part.
Avantatges del part a l’aigua:
.- Proveeix major confort i mobilitat.
.- La flotació redueix la pressió a l’abdomen i la pressió arterial.
.- Millora la circulació oxigenant millor al nadó.
.- Ajuda a la mare a conservar la seva energia.
.- Facilita la relaxació i la respiració.
.- Estimula la dilatació del coll uterí.
.- Facilita el període d’expulsat.
Avantatges del part a casa:
.- Intimitat i comoditat en entorn familiar.
.- Són menors els riscos d’infeccions per a la mare i el nadó, que en un hospital, mentre es donin les condicions d’higiene i temperatura ambiental.
Vertical Dempeus
.- Avantatges: Major diàmetre pelvic; menys parts instrumentals; menor nombre de episiotomíes (incisió a la base e la vagina per evitar esquinços o esqueixos); menor dolor d’expulsat; menors patrons anormals al FCF (Freqüència Cardíaca Fetal); major llibertat de moviments; ajuda de la gravetat; contracció de major intensitat
.- Desavantatges: Més esquinços perineal; Sobreestimació del sagnat.
A la gatzoneta ” en cuclillas“
.- Avantatges: Les mateixes que dempeus (majors diàmetre pèlvic; menys parts instrumentals; menor nombre de episiotomíes; menor dolor d’expulsat; menors patrons anormals al FCF; major llibertat de moviments; ajuda de la gravetat; contracció de major intensitat)
.- Desavantatges: Les mateixes que dempeus (més esquinços perineals; sobreestimació del sagnat) + A les nulípares (donen a llum per primera vegada): més traumes i major incidència esquinços grau III; Resultats perineals més desfavorables per a les nulípares
Cadira de parts
.- Avantatges: Les mateixes que dempeus (majors diàmetres pèlvics; menys parts instrumentals; menor nombre de episiotomíes; menor dolor d’expulsat; menors patrons anormals al FCF; major llibertat de moviments; ajuda de la gravetat; contracció de major intensitat)
.- Desavantatges: Les mateixes que dempeus (més esquinços perineals; sobrestimación del sagnat)
4 suports (cuadrupedia): Mans-peus / Mans-genolls
.-Avantatges: afavoreix la rotació fetal en presentacions posteriors; afavoreix el descens fetal; menors traumes perineal
.- Desavantatges: rebuig cultural de la dona
Decúbit lateral (Sims)
.- Avantatges: taxa més alta de perineu intacte; millors resultats perineal; preveu la síndrome de compressió de la vena cava; més llibertat de moviments; major intensitat i menor freqüència de les contraccions
Semi-assentada
.- Avantatges: obre l’estret pèlvic; millor per al dolor lumbar que la posició de litotomia; adequada per a l’ús d’epidural
.- Desavantatges: ús parcial de la gravetat
Litotomia (ajaguda boca amunt)
.- Avantatges: adequat per parts instrumentals; comoditat del professional; facilitat per la col locació del RCTG (Registre CardioTocoGràfic).
.- Desavantatges: més episiotomíes; menor llibertat de moviments; tanca l’estret inferior.