Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Parlem de mosquits i de meduses.

mosquit

Tant els mosquits com les meduses són dues bestioles que ens poden fer passar un malt rato als estius.

picades

Els mosquits són una espècie molesta i al mateix temps portadora de greus malalties. Es crien en zones d’aigua estancada, canals i rases, i entren a les cases per alimentar-se.

Els mosquits comuns aprofiten la nit per a atacar les seves víctimes. La seva picada produeix una lleu inflor amb una picor no gaire intensa, però sí molesta i duradora. Els efectes desapareixen al cap d’unes hores i no hi cal cap tractament amb medicament. Per a alleujar la picor es pot recórrer als preparats amb olis essencials i amoníac en forma de gel o barra, que refresquen i calmen la pell irritada.

Com a mesura preventiva, a partir del capvespre porteu camises i pantalons de màniga llarga.

Un dels recursos més utilitzats per a combatre mosques i mosquits són els insecticides en esprai. Si n’has d’utilitzar dins de casa polvoritza suaument i repetidament l’ambient i les zones pròximes al lloc d’on provenen els insectes i, a continuació, tanca les habitacions perquè faci efecte. No dirigeixi el producte sobre llocs on hi hagi menjar exposat. Mireu per tots els mitjans de no respirar en l’ambient “flitat”.

Una altra modalitat són els insecticides elèctrics. Per a prevenir els possibles oblits i deixar el difusor connectat, en el mercat s’ofereixen alguns models amb temporitzador en què s’especifiquen les hores d’encesa i desconnexió. Normalment aquests s’utilitzen al dormitori, on tota la nit es respira el “verí”, els difusors elèctrics del dormitori millor utilitzar-los amb repel·lents  d’0lis essencials ii no amb insecticides.

Las locions repel·lents d’insectes són una alternativa que cal tenir en compte especialment en el cas d’infants o si viatja a l’estranger, ja que els mosquits de països càlids i humits transmeten malalties com el paludisme o la febre groga.

Si es prefereix una solució casolana, el vinagre i els olis essencials de llimona o lavanda diluïts en aigua i aplicats sobre la pell són un repel·lent eficaç contra els molests mosquits. Una altra opció molt natural és col·locar tests d’alfàbrega o menta prop de portes i finestres. L’olor que desprenen evitarà que els mosquits s’hi acostin. Si hi ha nens a casa afegeix oli essencial de lavanda, citronel·la o gerani a qualsevol oli o crema corporal i aplica’ls-ho sobre el cos.

Un remei homeopàtic eficaç és el Ledum Palustre 15 ch, 2 boletes al matí, 2 al migdia i dos al vespre, evita que et piquin i si pica la picada és molt poc intensa.

És molt interessant el fet de mirar la possibilitat de poder posar mosquiteres a les finestres de casa, si és factible no cal anar a parar als insecticides i no més amb olis essencials repelents de tant en tant es fa el fet.

picada-01picada-02picada-03picada-04

*************************************

medusesmedusa

Les meduses s’han convertit en la nova plaga de les costes espanyoles. Arriben fins a les platges per les altes temperatures del mar, i arrossegades per les marees. El 95% d’una medusa és aigua, d’on ve la seva transparència, que els serveix per a camuflar-se.

El contacte amb meduses, vives o mortes, o amb restes seves, produeix un dolor i un picor intens i immediat a la zona afectada. Pot causar reaccions locals amb enrogiment, inflamació i vesícules petites, entre d’altres. Menys comuna és la simptomatologia de caràcter general: nàusees, vòmits i rampes musculars. Els casos més greus poden ocasionar pèrdua de consciència, amb risc d’ofec si la persona afectada és a l’aigua.

Sàpiges que si has tingut contacte previ amb una medusa pot estar-hi sensibilitzat, i una segona picada podria provocar-te una reacció més severa.

Quan les meduses apareixen a les platges, la millor prevenció és quedar-se fora de l’aigua.

L’ús correcte de cremes solars, a més de filtrar les radiacions solars, actua com una capa aïllant davant els tentacles de meduses i altres espècies o substàncies tòxiques que suren a l’aigua.

Tingues en compte que les meduses no ataquen, sinó que piquen quan es contacta amb els seus tentacles de forma accidental, per la qual cosa si detectes la presència d’alguna no t’espantis ni estdeixi portar pel pànic, i surt lentament de l’aigua sense fer moviments bruscs per a evitar atreure’n els tentacles. Si la té molt a prop, posa el palmell de la mà a la zona més gelatinosa, l’ombrel·la, i aparta-la lateralment i molt lentament. Els tentacles seguiran aquest desplaçament i no et picaran.

No toquis mai una medusa, encara que sigui fora del mar i sembli morta, ja que les cèl·lules urticants dels seus filaments poden seguir actives i desprendre’s de l’animal.

Si en pateixes una picada neteja la zona afectada amb aigua salada o amb sèrum fisiològic, no utilitzis mai aigua dolça ni la freguis amb sorra ni amb la tovallola perquè només aconseguiràs que la irritació sigui més gran.
Aplica fred sobre la zona afectada durant uns quinze minuts amb una bossa de plàstic que contingui gel per a afavorir la desnaturalització del verí (que en perdi l’efecte), així evitaràs que arribi al reg sanguini i que pugui generar complicacions posteriors. Si hi ha cap resta de tentacle adherit a la pell, no facis moviments bruscs per a desprendre-te’n. Retira-la utilitzant unes pinces. Així mateix, s’ha d’aplicar una crema que contingui un analgèsic o un antihistamínic. És molt pràctic portar un aampolleta sprai amb la meitat aigua i meitat vinagre, ruixar sobre la picada és bastant efectiu. Si el dolor és molt intens o l’estat de la víctima empitjora, hauràs d’acudir a un centre mèdic immediatament.

picada-medusa-01picada-medusa-02

1 comentari per a

Parlem de mosquits i de meduses.

  • Montserrat |

    Us passo una loció d’espígol repel·lent als mosquits, molt senzilla de fer a casa.
    Barregem 300ml. D’aigua, 3 cullerades de lavanda seca i 300ml. D’alcohol de 96º.
    Ho deixem macerar en un recipient hermètic aproximadament uns deu dies fora de la llum solar. (barrejant el preparat de tant en tant).
    Passat el temps, ho filtrem i ho guardem en un recipient opac. L’aplicarem sobre les parts del cos descobertes.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web