Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Grip A, missatge de tranquilitat.

mascaretes

Article extret del crític periodista especialitzat Miguel Jara, a mi personalment m’agrada molt com treballa:

Fa uns dies m’escrivia amb un metge de família que exerceix a Barcelona, Josep Manuel da Pena. Comentàvem que ens espera a tots una tardor “calenta” amb la previsible expansió de la pandèmia de Grip A.

febre alta

Expansió previsiblement “natural” però també artificial, no cal ser un linx per suposar que si hi ha en aquests moments diversos laboratoris farmacèutics preparant a corre-cuita la que serà la seva oferta de vacuna contra la Grip A, que estarà a punt després de l’estiu, voldran “col·locar el producte en el mercat” com més aviat possible i amb el major nombre de dosi. Vaig demanar a Da Pena que, a títol purament personal, m’escrivís unes línies sobre aquest assumpte. Aquí queden les seves reflexions, sempre és bo conèixer l’opinió d’un metge per anar encarant aquesta particular “moguda de tardor”:

1. Estem en presència d’una pandèmia d’un virus que produeix símptomes que es superposen, encara que de menor intensitat, amb els de la grip estacional, vella coneguda. Aquest virus encara que s’ha dit que procedeix d’una mutació d’un virus de porcs, no queda clar.

2. Sembla ser que la taxa de letalitat d’aquest virus és notablement inferior al de la grip estacional (aquesta última, cada hivern produeix milers de morts només al nostre país, mal quantificades perquè igual que el virus nou, el que fa és complicar patologies de base prèvia, el que en definitiva és la causa de la mort). La diferència és que les morts de la grip estacional no surten en els mitjans de comunicació i les de la grip nova si i amb tota mena de detalls i fotografies d’afectats i les seves famílies, el que genera una situació de por i inseguretat en la població. L’olla ja va fent xup-xup amb el que passa a Sud-Amèrica en aquest moment i amb els varis casos d’Espanya i la caserna i les escoles, etc.

3. Existien ja des de fa temps en el mercat dos antivirals (oseltamivir i zanamivir) per a la grip estacional que cap metge receptava per la seva falta d’eficàcia (únicament havien demostrat una cosa així com un escurçament d’un dia en els símptomes). Per tant ha d’haver-hi ganes de posar-se aquests medicaments.

4. El problema de la grip és que es cura sola entre cinc i set dies només amb tractament simptomàtic i la trampa és que si el pacient ha pres un antiviral mentrestant, atribuirà falsament la curació al fàrmac i ningú li traurà del cap que no ha estat així, que l’ha curat el seu sistema immunitari (ha passat tradicionalment amb els antibiòtics i la grip).

5. Quan a la tardor comencin a multiplicar els casos de grip, nova o vella, la població espantada anirà als centres assistencials reclamant tractament, vacuna, etc. Em temo que els polítics recomanaran els antivirals, primer a grups seleccionats (embarassades o malalts crònics), però digues-li tu a un pacient no inclòs en un d’aquests grups que no li dónes el fàrmac, et pot penjar.

6. No crec que un laboratori tregui la vacuna (segurament caríssima) abans dels primers casos, i tot i així dubto que arribés a temps. I això seria, reconec ser un malpensat, per no perdre el negoci dels antivirals. El preu del oseltamivir (Tamiflu) supera els 40 $, però l’altre (Relenza) valia 22,90 € fa dos anys. La ministra diu que ja ha comprat no sé quants milions de dosis del primer i creu que amb això tranquil·litza a la població.

7. Estem en un món de bojos.
En resum, una altra vegada por irracional; poca capacitat dels polítics; nou negoci farmacèutic (com sempre amb bons estrategs). En lloc de moderar els mitjans de comunicació; aplicar mesures preventives (tan senzilles com rentar-se les mans o utilitzar mocadors d’un sol ús), i enviar missatges de tranquil·litat a la població.

negoci

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web