Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Dormir bé, un pilar per la salut.

dormir

L’insomni és el trastorn del son més freqüent en els nostres dies com a conseqüència de l’agitat ritme de vida, constants preocupacions, exigències a un mateix i estrès. Els adults grans no són l’excepció a aquest problema, així que a continuació diversos consells per dormir bé i descansar que en definitiva és el que interessa.

dormitori

D’acord als resultats d’una consulta realitzada a aproximadament 1,800 persones, gairebé un 70% dels adults presenta problemes per dormir, particularment insomni i roncs amb apnees (interrupcions de la respiració que provoquen petits despertars). A dir dels mateixos consultats, la principal causa per a no descansar és l’estrès.

En efecte, l’estudi va demostrar que dues terceres parts dels entrevistats en zones urbanes experimenten trastorns del son, índex alarmant si es compara amb estadístiques que indiquen que en la població mundial aquest problema arriba al 38% dels majors d’edat.

De mitjana, els enquestats van manifestar dormir menys de sis hores a la nit i van afirmar tenir dificultats per conciliar el son en almenys la meitat dels 30 dies que conformen un mes. El 85% va atribuir aquests trastorns a l’estrès, un 30% a problemes de salut, un 20% a factors ambientals (llum i soroll) i un 15% a problemes familiars.

Els especialistes afirmen que aquest treball posa de manifest la falta d’educació sobre els perills i conseqüències del dormir, malament ja que en termes generals la població desconeix quina és la importància d’un descans adequat i com aconseguir-ho.

Descans reparador

Després de finalitzar les nostres tasques diürnes, els éssers humans necessitem del son, ja que d’aquesta manera es mantenen els processos mentals superiors, particularment els relacionats amb la intel·ligència, la capacitat d’associar i de recordar. De fet, aquesta activitat es troba present en la vida intrauterina, i una de les raons per la qual els nadons dormen més que els adults és perquè només així s’aconsegueix la maduració del sistema nerviós.

L’insomni és l’alteració del son més freqüent a tot el món, es caracteritza per la dificultat per descansar, desvetllaments nocturns i sensació de cansament diürn, i són més afectats per aquest problema als empleats amb torns mixtos, pilots i xofers, repartidors així com dones en ple climateri i ancians.

Quan el dormir es pertorba o es descansa menys del temps recomanat (entre 7 i 8 hores a l’edat adulta), les conseqüències poden ser molt diverses:

.- Disminueix la capacitat intel·lectual, ja que es presenta pèrdua de memòria o disminució de l’habilitat mental per realitzar activitats quotidianes.

.- Es duplica la possibilitat de patir accidents en automòbil o laborals.

.- Augmenta el risc de patir problemes cardíacs i malalties en general, ja que baixa la resposta del sistema immunològic (de defenses).

.- Genera trastorns en el caràcter, com a mal humor, decaïment i dificultat per mantenir relacions socials.

.- Origina manca de precisió en l’activitat laboral, el que moltes vegades es tradueix en baixa productivitat i accidents greus

Tot i això, la gran majoria de les persones afectades per insomni es resignen a dormir malament i no demanen l’ajuda d’un naturòpata, no només perquè socialment s’ignora que aquest acte és un dels pilars per a gaudir de bona qualitat de vida, sinó perquè es desconeix que la naturopatia pot incidir en la matèria.

dormint

Canvi d’hàbits

El primer que s’ha de fer en tractar l’insomni és educar les persones sobre la importància de dormir, quins factors deterioren el seu descans i com contrarestar-los, a més que es mostren tècniques de relaxació física i psicològica, així com l’administració correcta d’extractes vegetals relaxants e inductors de la son, en cas que siguin necessaris.

Tanmateix, tot individu pot emprendre pel seu compte una sèrie de mesures que millorin la qualitat del seu repòs:

.- Disminuir el consum de cafè, alcohol i refrescos de cola, ja que són begudes estimulants.

.- Procurar sopar dues hores abans d’anar a dormir, procurar que l’àpat sigui lleuger i que no contingui carn ni greix animal.

.- Els aliments abundants generen estrès per la feina que demanen a l’organisme per a la seva digestió.

.- No incórrer en l’automedicació de somnífers, ja que el seu ús diari sense control, encara en aquells productes amb baix risc d’addicció, els fa perdre la seva efectivitat al cap d’algunes setmanes, a més que al suspendre la seva administració en forma abrupta poden generar noves alteracions del son.

.- Suspendre la pràctica d’exercici com a mínim dues hores abans de descansar, per tal que l’organisme es trobi relaxat

.- Evitar llegir o veure televisió ficat al llit, i abandonar l’hàbit de “amanyagar-se” amb la ràdio o veient una pel.lícula.

.- Eradicar les migdiades (dormir durant el dia), ja que amb això només s’aconseguirà alterar el ritme de son i vigília.

.- Fixar un horari tant per anar-se’n al llit com per despertar-se, i ajustar-se a ell el més possible, incloent-hi caps de setmana i dies de descans.

.- No anar a dormir amb gana o set, o després de menjar o beure massa, per tal d’evitar interrupcions en la nit.

.- Procurar silenci, foscor, temperatura i ventilació adequades al dormitori.

.- Interrompre activitats mentals d’alta exigència 1 o 2 hores abans de descansar, de manera que les ocupacions i preocupacions s’atenguin al dia següent.

Abans que res, l’home modern ha de revalorar el temps que dedica a descansar, alhora que perd la por a anar a dormir, una persona que reposa adequadament no és mandrosa ni improductiva, sinó conscient que la seva concentració, agilitat física i salut en general depenen de dur a terme el bon hàbit de dormir.

Si teniu algun problema al respecte i us puc ajudar ja ho sabeu.

dormint 01

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web