Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Existeix la veritat en dietètica?

fernando-botero-il-bagno-33511

La informació no fa mai mal, al contrari com més informació es té, més possibilitats hi ha d´encertar a l´hora d´establir un criteri en vers a qualsevol cosa. En aquest cas, parlem de les possibles maneres d´alimentar-nos més o menys correctament.

El galimaties dietètic,

Qualsevol persona que senti curiositat pel que proposen les diferents escoles dietètiques de tendència “naturista” pot acabar sumida en un profund mar de dubtes, ja que només veurà desavinences i contradiccions. Les més destacades es produeixen:

– Entre la macrobiòtica, que preconitza una alimentació a base de cereals, i els partidaris d´una alimentació natural que els eviti al màxim.

– Entre els frugívors, que aconsellen una alimentació a base de fruites, i els practicants de la macrobiòtica que les exclouen gairebé totalment.

– Entre els “vegetalians” (vegetarians estrictes), que suprimeixen la carn el formatge i els ous, i els vegetarians que suprimeixen només la carn, el peix i ocasionalment els ous.

– Entre els crudívors, que exclouen tot el que es menga cuit (pa, pastes, arròs, patates), i que accepten el que es pot menjar cru (fruites, carn, peix, ous, formatge, llavors oleaginoses, verdures) i les altres tendències vegetarianes, partidàries també dels aliments cuits.

– Entre els que preconitzen un mateix àpat amb molts aliments diferents (seguidors de Paul Carton) i els “sheltonians”, que el prefereixen dissociat.

Els punts de coincidència,

És obvi que existeixen motius per no comprendre res i que la majoria de la gent es faci un embolic. És per això que tractarem de posar una mica d’ordre a tota aquesta confusió. Si es miren tots els mètodes, s´adverteix que malgrat les profundes divergències, existeixen punts comuns admesos per tots, que són:

– Els aliments ha de ser biològics. Aquest punt, avui en dia, és irrefutable. Els aliments amb ingents quantitats de tòxics altament nocius i gairebé sense nutrients fan que l´alimentació convencional sigui una font de problemes físics i mentals (recordem que cos i ment son una unitat i que si el cos està dèbil e intoxicat, això es tradueix en falta de claredat i lucidesa mental, aquesta és una eina que utilitza el poder, sense dubte,  per mantenir a l´opinió pública adormida i amorfa).

– La no desnaturalització dels aliments. No s´ha de treure res a l´aliment, ja que no només es perden els elements sostrets (vitamines, oligoelements, minerals, cel·lulosa, etc.), sinó que els elements restants es tornen més difícils de digerir i d’assimilar. A més no s´ha d´afegir res als aliments, ja que els additius químics i sintètics no poden ser metabolitzats correctament, perquè no hi ha cap cadena metabòlica prevista al organisme per a aquests additius sintètics. L´organisme aleshores està obligat a crear circuits para-metabòlics que produeixen deterioraments i desorganitzacions cel·lulars.

– La moderació alimentària. Tots els fundadors d´escoles dietètiques admeten que la reducció quantitativa és essencial en la prevenció de malalties digestives, articulars, cardio-vasculars, etc.; en una paraula, en la prevenció de les malalties cròniques. Tots admeten també que la reducció alimentària és el factor essencial per gaudir d´una longevitat activa.

– L´equilibri alimentari. Tots el consideren indispensable, ja que cap aliment aporta absolutament tot el que és necessari a la vida i a la vitalitat, per això es necessària una alimentació variada.
Aquestes són, doncs, les bases admeses per tots: alimentació biològica, natural, moderada i equilibrada.

Principals excessos i insuficiències,

Fora d´aquestes nocions fonamentals, tots els sistemes supressius i exclusius extremistes són perjudicials. Entre altres coses pels següents motius:

– L´excés de fruites, (crudivorisme, fruitarisme, especifisme) produeix en cas de vitalitat normal i sobretot en cas de sub-vitalitat fredor, fatigabilitat, des-mineralització i des-vitalització.

– La insuficiència de fruites, (alimentació macrobiòtica, cerealiana) produeix, sobretot en segons quines constitucions un augment de la viscositat humoral, de la fragilitat vascular, arterial, venosa i capil·lar, ja que les fruites, pels seus àcids cítrics, màlics, tartàrics, sòrbics, etc., són fluïdificants i per les seves vitamines P i C. protectors del vasos.

– L´excés de cereals, En macrobiòtics (sobretot), vegetalians (sovint) i vegetarians (a vegades), condueix a la hiperviscositat humoral, a les fatigues digestives, les dermatosis i els refredats.

– La insuficiència de cereals, (alimentació crudívora, fruitarisme) condueix al aprimament i a la des-vitalització per insuficiència energètica i per assimilació deficient de les proteïnes.

– Els excessos d´ou i formatge, (sobrealimentació) produeixen un augment dels lípids, el colesterol, els triglicèrids a la sang i a l´ateroma, la qual cosa contribueix a la deficiència hepatorenal i les malalties articulars.

– La insuficiència d´ous i formatge, (vegetalisme, macrobiòtica, certes formes de fruitarisme, vegetarianisme mal equilibrat) produeix hipotonia general, fragilitat òssia, tendències a l´anèmia, fredor, fatigabilitat i dificultats sexuals.

– L´excés de carn, (alimentació habitual) produeix, sobretot si es tracta de carns grasses: esgotament hepàtic, i si es tracta de un excés de carn de l´anomenada “magra”, fatiga hepatorenal, a vegades amb hipertensió. L´excés de carn també produeix artrosi per l’acidificació.

– L´absència de carn, no sembla provocar cap alteració si l´alimentació conté prou proteïnes. Hi ha, amb tot, casos raríssims en què persones adultes o ancianes que han menjat carn tota la vida i no han fet una supressió prudent, no arribin a utilitzar les proteïnes dels vegetals i dels subproductes animals i pot portar-los a un debilitament important. Per tant sempre és interessant fer la transició gradualment a l´hora de deixar de menjar proteïna animal.

– L´excés de varietat en un mateix àpat, en aquest cas l´equilibri alimentari es bo, l´assimilació s´efectua molt bé, però els mecanismes digestius han de passar per una dura prova i tenen lloc fermentacions i putrefaccions excessives. No obstant això, si l´alimentació  és molt variada i moderada, l´assimilació és excel·lent i la digestió es veu poc pertorbada.

– La insuficiència de varietat en un mateix àpat, fa la digestió excel·lent ja que disminueixen les fermentacions i les putrefaccions responsables de la intoxicació i la congestió humoro-cel·lular. Però l´assimilació cel·lular es torna defectuosa, es produeix fatigabilitat, tendències anèmiques,  aprimament important, des-vitalització profunda, impotència completa o relativa, depressió física o psíquica.

Quin tipus d´alimentació proposem des de Biosfera?

La veritat absoluta sabem que no existeix, però també sabem que la suma de moltes veritats relatives, si acosta.
És per això que Biosfera va ser creada el Març del 2.001 amb la finalitat de promocionar la idea de que amb una alimentació sana, equilibrada i natural, el creixement personal i el despertar de les consciències es veuen potenciades amb un desenvolupament exponencial.
La recerca a través del temps, per trobar un tipus d´alimentació respectuosa amb el medi, amb un alt rendiment vital, rica amb nutrients, sense efectes secundaris i absent de radicalismes absolutistes ens ha abocat cap a la alimentació Biològica i del tipus Ovo-Lacto-Vegetariana Compatible Integral, la qual estem fermament convençuts de que serà l´alimentació de la Nova Era.

Arguments:

Biològica, com hem dit: Per l´absència de productes químics de síntesi que emmetzinen el planeta i la nostra salud i la gran quantitat de nutrients que afavoreixen la feina  que ha de fer l´alimentació, regenerar-nos i protegir-nos de les malalties amb un bon sistema immunològic.

Ovo-Lacto-Vegetariana, per que actualment amb les grans possibilitats de varietat d´alimentació que tenim, la carn i el peix no son imprescindibles per cap motiu. A part del farciment d´hormones i antibiòtics que porten en el cas de la carn i la quantitat de contaminants procedents dels mars en el cas del peix, tenen un rendiment nutritiu nefast, hem de gastar molta energia en digerir per el benefici que ens aporten. Apart en aquesta decisió també intervenen qüestions de consciència per evitar tortures i patiments innecessaris als nostres companys animals.

Compatible, per optimitzar les digestions i les assimilacions. Recordem que les combinacions alimentàries són una de les eines a utilitzar quan es vol obtenir un bon rendiment nutritiu dels aliments i evitar digestions pesades associades a flatulències i halitosis.

Integral, doncs en l’aliment íntegre és on trobem totes les seves propietats i la sinergia entre elles.

Altres aspectes: Mastegar bé, menjar cru, no saltar-se àpats, menjar aliments del temps, millor quedar amb una mica de gana, beure força aigua, fer un dejuni al any com a mínim, i tot el que el sentit comú ens indiqui.

Per últim:

Recordar que, generalitzar en dietètica no és gens aconsellable, doncs no hi ha ningú igual o dit d’una altre manera tothom és diferent. Cadascú neix amb uns òrgans forts i uns òrgans febles constitucionalment parlant. Així doncs, és indispensable que cada persona trobi el règim alimentari que li funcioni més bé.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web