Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


L’herba de Sant Joan una ajuda per a la depressió.

hipèric

Coneguda des de la més remota antiguitat, l’herba de Sant Joan o Hipèric està adquirint una gran popularitat per lluitar contra les depressions lleus, l’ansietat i la “tristesa” en general.

depressió 01

La depressió, no ho oblidem, s’ha convertit en els països occidentals en un autèntic problema de salut pública. L’Organització Mundial de la Salut OMS ha declarat a la depressió com a malaltia epidèmica per a l’àrea de molts països semblant al nostre.
Per lluitar contra aquesta autèntica plaga les grans empreses farmacèutiques han portat a terme un veritable esforç d’investigació i han aconseguit treure al mercat fàrmacs molt efectius.
No obstant això, la medicina natural o tradicional ja tenia el seu producte estrella contra aquesta malaltia, que sempre en major o menor mesura ha afectat als éssers humans al llarg de la història, i sobretot més a les dones que els homes.

El savi i metge grec Hipòcrates considerat com el fundador i pare de la medicina ja va comprovar en el segle V, AC els efectes beneficiosos que causava en l’estat d’ànim de les persones aquesta herba, i la va receptar als seus pacients.
Al llarg de la història ha estat sempre apreciada i consumida, com dèiem, però, en l’actualitat, amb el sorgiment de l’interès per la naturopatia se li ha tornat a reconèixer els valors que sempre se li van atribuir, i que semblava que havíem oblidat.

Equivalent al antidepressiu

Els estudis científics sobre l’herba de Sant Joan són ja molt abundants i seriosos. Així la prestigiosa revista mèdica British Medical Journal donava a conèixer un estudi dut a terme a Alemanya, segons el qual l’herba de Sant Joan actua en el cervell de manera equivalent a com ho fan els més moderns antidepressius químics.
Aquest efecte antidepressiu el produeix principalment un dels seus components, concretament l’hipericina. Aquesta substància manté o incrementa els nivells adequats de serotonina en el cervell, el baix nivell provoca aquests estats depressius.

Així mateix, el gran expert en plantes medicinals A. Chevalier afirma que en diverses proves clíniques realitzades es va comprovar que prop d’un 67% dels pacients amb depressions lleus o moderades milloraven quan prenien aquesta herba.
La seva funció com antidepressiu i els seus efectes beneficis contra l’ansietat han estat els que li han donat el prestigi i la popularitat de què gaudeix, però no són aquestes les seves úniques virtuts medicinals.

depressió

Altres beneficis addicionals

La medicina natural i la pròpia experiència ens mostren que té altres propietats curatives. Així, millora els símptomes de les gastritis i de les úlceres gàstriques. En el camp de la pediatria s’afirma que pot ser útil per evitar la enuresi infantil i que els evita els malsons. En dermatologia s’utilitza com a cicatritzant. A més se li reconeix una acció hidratant que sempre resulta molt beneficiosa per a la bona conservació de la pell. De vegades se li ha atribuït també una acció beneficiosa en determinades infeccions víriques i fins i tot contra certs símptomes de la Sida. Aquestes accions no han estat suficientment contrastades.

La seva toma ha de ser consultada amb el naturòpata. Sobretot si s’estan prenent antidepressius o altres fàrmacs que afecten el sistema nerviós. De vegades es poden produir reaccions de fotosensibilitat, per la qual cosa no es recomana les exposicions llargues al sol durant la seva ingesta, així com no barrejar el seu consum amb aliments que continguin tiramina, com el formatge, la cervesa i el vi, entre altres. A més el hipèric és un inductor enzimàtic del citocrom P450 pel que pot disminuir els nivells plasmàtics d’alguns anticonceptius. Per tant insistim una vegada més que s’ha de consultar sempre abans de consumir-la.

Depenent dels països i regions, se la coneix també amb altres noms com Corazoncillo, Sanjuanera, St. John’s, Millepertuis, Herba de les ferides, Alfals argentina, entre d’altres. Potser, amb la denominació que més la conegui és sota el nom grec de Hipèric.

És una planta molt comuna a Europa, Àsia, i Àfrica, que pot arribar fins a un metre d’alçada i que té unes flors grogues brillants, que floreixen per la festa de Sant Joan, d’aquí el seu nom. A Amèrica, en països com Xile es va introduir tardanament, al segle XIX com a farratge per al bestiar. Curiosament està contraindicada per als bovins, ovins, caprins i equins, ja que els pot causar efectes nocius a la vista i depressió en el sistema nerviós central.

Medicina Natural

Finalment, insisteixo una vegada més en que heu de consultar al vostre naturòpata abans de consumir-la, sobretot si estem ja medicats.

La investigació farmacèutica ha d’avançar dia a dia. Ha aconseguit èxits inqüestionables en la lluita contra moltes malalties, però, no podem deixar de banda i oblidar tot el patrimoni i la saviesa que comporta la naturopatia i concretament la fitoteràpia. Ambdues poden ser complementàries i aconseguir una humanitat més sana.

depressió 02

NO OBLIDEM, PER AIXÒ, QUE QUALSEVOL DEPRESSIÓ O ANSIETAT TE UN MOTIU I QUE PRECISAMENT ON S’HA DE TREBALLAR PER SUPERAR-LA ÉS AQUÍ, EN EL MOTIU. PER TANT LA HERBA DE SANT JOAN ÉS TAN SOLS UNA AJUDA.

1 comentari per a

L’herba de Sant Joan una ajuda per a la depressió.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web