Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Nabius per a les infeccions d’orina.

navius vermell

El saber popular ha emprat els nabius durant dècades per a la prevenció, i fins i tot el tractament, de les infeccions del tracte urinari.

infeccio orina

Per aquest motiu, en els darrers anys, el nabiu vermell (Arándano rojo) és objecte de diverses investigacions. S’analitza tant la seva riquesa antioxidant com el seu paper preventiu davant les infeccions.

Els nabius vermells, en les seves diferents presentacions -suc, comprimits o càpsules-, exerceixen una acció antisèptica i antibiòtica sobre els gèrmens causants de les infeccions urinàries. En especial, actuen sobre la “Escherichia coli”, tal com revelen els estudis realitzats fins ara. Les dones són un dels sectors més propensos a patir infeccions d’orina. Entre elles, destaquen la cistitis, una infecció localitzada a la bufeta, i certes infeccions freqüents durant l’embaràs.

En quin format és millor?

Aquests fruits contenen una substància que pot ajudar a prevenir les infeccions del tracte urinari i impedeix que els bacteris s’enganxin a les parets de la bufeta. A partir d’aquesta hipòtesi, moltes investigacions tracten de confirmar el seu paper en la prevenció i el tractament de les diferents infeccions que es localitzen a la bufeta (cistitis), al parènquima renal (pielonefritis) oa la pròstata (prostatitis aguda o crònica bacteriana ).

Una de les revisions més recents de la Biblioteca científica Cochrane és la realitzada el 2008 pels experts Jepson RG i Craig JC Els autors van identificar deu estudis que avaluaven el paper dels nabius en la prevenció de les infeccions urinàries. En set d’ells s’analitzava l’efecte del suc de nabiu en comparació amb el placebo i en quatre s’estudiava el resultat dels comprimits (un dels estudis va avaluar tant el suc com les pastilles). En total, sumaven 1.049 participants. Els autors afirmen que hi ha proves fefaents que el consum d’aquests complements redueix els símptomes i la incidència de les infeccions urinàries durant un període de 12 mesos.

L’acció profilàctica és més efectiva en dones amb infeccions urinàries recurrents. No obstant això, l’evidència no és concloent per a homes i dones grans, ni per a nens. Els estudis seleccionats no van emprar quantitats normalitzades de components actius del nabiu, els antocians. Per aquest motiu, no està clara la dosi òptima i es desconeix si és més eficaç prendre’l en forma de suc, extracte, comprimits o càpsules. Aquesta és una de les llacunes pendents de resoldre en investigacions posteriors.

Prevenció si, tractament no

Els mateixos autors conclouen que no troben evidència suficient sobre els efectes del suc de nabiu o d’altres productes derivats en el tractament de les infeccions urinàries. Per tant, només queda demostrada la seva utilitat en la prevenció, en particular, en dones amb infeccions urinàries recurrents.

Una dada destacable és el gran nombre de persones (fins a un 55%) que abandonen el consum de suc de nabius. Un fet que s’explica per la falta de costum al seu sabor, fort i amb un toc amarg. Alguns efectes adversos, com la intolerància gastrointestinal i un augment de pes a causa dels sucres afegits, provoquen que es deixi de consumir. A més, pot alterar l’efecte de certs medicaments com la warfarina (anticoagulant). Aquest tipus d’interaccions amb determinats fàrmacs es constata amb altres sucs de fruites, com els sucs d’aranja o de poma.

urinari

Components antiadherents

Es considera que els àcids dels nabius acidifiquen l’orina, un procés que ocasiona el suposat efecte antibacterià. Tanmateix, els estudis no han trobat que el consum raonable de suc de nabiu o els comprimits disminueixin el pH de l’orina. Des de 1980, s’indaga en el mecanisme d’alguns dels seus components per inhibir l’adhesió dels bacteris a la paret de la bufeta.

Una investigació va examinar l’efecte del suc de nabiu en l’adhesió de Escherichia coli “in vitro”, en un model animal i en un entorn clínic. Es va descobrir que el suc inhibeix l’adhesió del 75% dels seus ceps “in vitro”. En un ambient clínic, els efectes antiadherents dels components dels nabius han estat contrastats i confirmats a les poques hores (entre una i tres) d’ingerir el suc.

Des del Department of Chemical Engineering l’Worcester Polytechnic Institute, a Massachusetts (EUA), van estudiar la capacitat de les proantocianidines per evitar l’adhesió dels bacteris a les cèl·lules epitelials del tracte urinari: el seu efecte antibacterià augmentava amb majors concentracions de suc de nabius. No obstant això, queda per establir encara la dosi mínima per aconseguir el màxim benefici sense efectes secundaris. Com a contrapartida, els nabius destaquen per la seva alta concentració d’àcid oxàlic, una substància que han d’evitar els que tenen tendència a formar càlculs renals d’oxalat de calci.

Possibles interaccions i efectes secundaris dels nabius vermells americans

En general se sol identificar l’ús de les plantes medicinals amb la manca d’efectes secundaris i certament, llevat de determinades excepcions de plantes que poden tenir una acció molt enèrgica, no sol ser molt freqüent l’aparició d’efectes indesitjats que puguin danyar la nostra salut. Potser si puguin aparèixer certs trastorns que desapareixeran amb rapidesa si suprimim el consum de la planta que estiguem utilitzant.
En el cas dels nabius vermells americans la seva utilització és bastant segura, de fet el suc de nabius es ven lliurement en comerços i pot ser utilitzat per nens o gent gran. No hi ha res en contra de la seva utilització.
Ara bé, quan fem ús de productes que tenen una elevada concentració de principis actius o quan consumim una quantitat elevada de sucs o extractes, sí que podem tenir un cert risc a patir alguns efectes no desitjats. A més hem de tenir en compte la possible interacció amb medicaments que estiguem prenent.

Els nabius vermells són de gran utilitat en casos de cistitis
Un d’aquests possibles efectes secundaris dels nabius vermells americans, sobretot quan es beu una elevada quantitat de suc diari o quan dia rere dia es prenen concentrats d’aquest producte, és l’aparició de molèsties gastrointestinals i diarrea.
Tingueu en compte també que si consumiu suc de nabius vermells el contingut de sucre afegit pot ser molt elevat perquè no s’apreciï massa el seu sabor àcid. El consum d’aquest sucre no seria desitjable si pateixes diabetis.
En tractaments prolongats amb nabius s’hauria de tenir en compte que si la persona en qüestió té antecedents en la formació de càlculs renals d’oxalat càlcic podria veure incrementat el seu risc de formar nous càlculs ja que augmenten els nivells de oxalats en l’orina.

Consulteu sempre al vostre naturòpata quan estigueu prenent anticoagulants, antivirals, diürètics, o qualsevol medicament que pogués interaccionar amb els nabius.
Si bé és cert que s’ha demostrat l’eficàcia dels nabius vermells americans en la lluita contra infeccions d’orina, com en el cas de la cistitis, això no vol dir que hagis d’oblidar l’ús d’antibiòtics naturals. El teu naturòpata decidirà, si és el cas, quin serà el millor tractament encara que és evident que el desitjable seria fer-ne el menor ús possible, si més no a llarg termini, però aquesta decisió hauria de ser presa analitzant el seu cas en concret.

uretra m i f

Recomanacions dietètiques:

Forçar la ingesta de líquids per augmentar la diüresi (producció d’orina), mínim 2,5 litres al dia, d’aliments i begudes. Aquesta quantitat s’ha de repartir al llarg de tot el dia, a raó de dos gots d’aigua (uns 400 mil·litres) amb cada menjar i un got d’aigua (uns 200 mil·lilitres) cada 2 o 3 hores (entre 8 i 12 gots al dia ), sent molt aconsellable beure un got d’aigua a l’hora d’anar a dormir, i fins i tot cada vegada que la persona s’aixeca durant la nit per anar al lavabo.

Al menys la meitat del líquid ingerit ha de ser aigua, però també es poden prendre infusions, sucs, brous, etc.

Es recomana que l’aigua sigui de mineralització feble (contingut inferior a 50 mg. de sodi / litre) per millorar la diüresi.

Aliments limitats (consumir de forma esporàdica, en petites quantitats o millor restringir-los):

.- Llet i lactis: els més grassos, formatges molt madurs o fermentats, lactis que porten melmelades, nata o que estan enriquits amb nata.

.- Proteïna animal: carns greixosa, productes de xarcuteria, embotits grassos, foie gras, patés, vísceres, enllaunats i precuinats.

.- Cereals i llegums: pa fresc acabat de sortir del forn tipus baguette i pasta poc cuita (fermenten a l’estómac i creen molèsties). En relació a la llegum, aquelles que es cuinen amb ingredients grassos d’origen animal (cansalada, botifarra, xoriço, etc.).

.- Fruites: fruites seques, en almívar, fruites confitades i gebrades.

.- Begudes: cafè, te i totes les begudes alcohòliques.

.- Altres productes: fregits grassos, pastisseria i rebosteria, xocolata i salses greixoses, salses picants.

suc de navius

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web