Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Relació entre la qualitat del semen i l’alimentació.

semen

L’existència d’una possible relació entre la dieta dels homes i la qualitat del seu semen ha estat un tema debatut des de fa anys.

mostra de semen

Ara, segons un article publicat a sciencedaily.com, investigadors espanyols han confirmat que els antioxidants, molècules que es troben principalment en la fruita i els vegetals i poden retardar i evitar l’oxidació d’altres molècules, podrien tenir un paper fonamental en aquesta qüestió.

Una baixa ingesta d’antioxidants s’associa amb una baixa capacitat reproductiva al semen. Aquest és el resultat d’un nou estudi realitzat en dos centres d’infertilitat espanyols (a Alacant i Múrcia) i publicat en línia a la revista Fertility and Sterility.

“El nostre estudi de recerca previ, publicat al març, va mostrar que els homes que mengen grans quantitats de carn i de productes lactis sencers tenen un semen de pitjor qualitat que els que prenen més fruita, vegetals i productes lactis desnatats. En aquest estudi, hem descobert que les persones que consumeixen més fruita i vegetals ingereixen més antioxidants i aquí hi ha l’important “, assenyala Jaume Mendiola, autor principal de l’article i investigador de la Universitat de Múrcia.

Els experts s’han passat els últims quatre anys analitzant l’enllaç entre els hàbits alimentaris o l’exposició a contaminants en el lloc de treball i la qualitat del semen entre els homes que acudeixen a les clíniques de fertilitat.
L’objectiu era esbrinar si un consum baix o elevat de vitamines, que actuen com antioxidants, podia afectar la qualitat del semen. Aquestes molècules, presents en aliments com els cítrics, els cogombres i els espinacs, funcionen reduint el nivell d’estrès oxidatiu que pot afectar la qualitat del semen, i milloren els paràmetres de concentració d’esperma, així com la mobilitat i la morfologia de l’esperma .

L’estudi es va realitzar entre 61 homes, dels quals 30 tenien problemes reproductius, mentre els altres 31 van actuar com a grup de control. “Observem que, entre les parelles amb problemes de fertilitat que acudien a la clínica, els homes amb semen de bona qualitat menjaven més vegetals i fruita (més vitamines, àcid fòlic i fibra i menys proteïnes i greixos) que els que tenien un semen de baixa qualitat “, explica Mendiola.

“Una dieta saludable no només és una bona manera d’evitar malalties, sinó que també podria tenir un efecte de millora en la qualitat del semen. El que encara no entenem és la diferència entre prendre aquestes vitamines per via natural i en forma de suplements. En els estudis que anem a dur a terme als EUA (on el consum de vitamines en forma de pastilles és molt comú), estudiarem el paper dels suplements “, va afegir el científic espanyol.

espermatozoides

Els aliments ecològics porten més antioxidants:

Carlo Leifert, coordinador del major estudi realitzat en aquesta àrea, ha explicat, en una conferència realitzada a Barcelona, que els aliments ecològics contenen més antioxidants, minerals i vitamines que els convencionals.

“Els aliments ecològics són bons per a vostè? Una revisió de l’evidència científica”. Així s’ha titulat la ponència que aquest Enginyer Agrònom, doctor en Microbiologia i professor de la Universitat de Newcastle, Regne Unit, va presentar a Barcelona -amb la col.laboració de Veritas- per explicar que, en efecte, els aliments produïts ecològicament contenen una major concentració d’antioxidants, i un major contingut de minerals i vitamines. Per aquest motiu es pot afirmar que són més nutritius, saborosos, segurs i preserven, a més, la biodiversitat i el medi ambient.

Els resultats presentats sorgeixen de la major investigació realitzada fins al moment en aquest camp, en el marc del projecte QLIF (Quality Low Input Food, denominació dels sistemes de producció que no utilitzen pesticides ni fertilitzants sintètics) que integra un total de 15 països i ha tingut una durada de 4 anys, amb l’impuls i finançament de la Unió Europea.

Aquesta investigació ha inclòs tota la cadena dels productes alimentaris per a productes protegits (tomàquets), verdures cultivades a l’aire lliure (enciam, ceba, patates, pastanagues, col), fruites (pomes), cereals (blat), carn de porc, productes lactis i aus de corral.

Conclusió:

Així doncs, podem assegurar que portant una dieta amb aliments ecològics, tipus ovo-lacto-vegetariana en la que predominin la varietat i els aliments crus, obtindrem els antioxidants necessaris perquè la qualitat del nostre semen sigui òptima per incidir positivament en problemes de infertilitat.

Recordem altres causes, a part de la mala alimentació, que incideixen en problemes de infertilitat:

.-La contaminació en general: química, ambiental, acústica, metalls pesants, lumínica, electromagnètica, camps de freqüències, ……..

.- L’estrès, també és un element important que incideix en el problema.

.- Factors en el desenvolupament coneguts com la “criptorquídia”, que és quan els testicles no descendeixen normalment i es requereix un tractament amb drogues químiques o cirurgia, perquè els testicles baixin.

.- Factors de tipus infecciós, que produeixen una disminució en el recompte dels espermatozoides, (infeccions genitals, antecedents de parotiditis (galteres) a la infància o a l’adolescència).

.- Factors de tipus hormonal com la disminució d’hormones masculines ja sigui per causa genètica o adquirida.

.- Factors obstructius en què la producció és normal però hi ha impediments per a que surtin els espermatozoides al material seminal, (obstrucció del canal deferent o de l’epidídim).

.- Factors d’oligospèrmia no obstructiva o secretora, que és quan els testicles no produeixen una quantitat normal d’espermatozoides per falles en els seus teixits.

.- Factors immunològics, quan es desenvolupen anticossos que ataquen els espermatozoides, disminuint la mobilitat i impedint la fertilització.

.- Factors d’interacció entre l’home i la seva parella, és a dir problemes de relacions interpersonals o de tècniques d’activitat sexual que incideixen en la fertilització.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web