19
Botulisme.
Tema: SalutIntoxicació molt greu deguda a l’entrada a l’organisme, en general per via digestiva, d’una toxina elaborada pel bacteri Clostridium botulinum.
El botulisme és una greu malaltia causada per una neurotoxina produïda pel bacil Clostridium botulinum.
La toxina és extremadament potent, fins i tot mortal en ínfimes quantitats. Bloqueja l’alliberament d’una substància anomenada acetilcolina a les terminacions nervioses, de manera que paralitza els músculs i pot portar a la mort per parada respiratòria.
Causes del botulisme
.- Ingesta de conserves casolanes mal elaborades d’hortalisses, fruites, embotits i marisc (cloïsses, musclos), en la major part dels casos. A primera vista, no es pot advertir la presència de la toxina botulínica en una conserva. Quan el consumidor menja aliments amb toxina botulínica no pot detectar la seva presència perquè l’aliment pot tenir un gust agradable igual que una conserva sense toxina, ja que no modifica el seu color, olor ni sabor.
.- Les llaunes envasades comercialment poques vegades hi estan implicades, si no és que estan amb mal estat. Totes les llaunes inflades o amb cops anormals s’han de apartar del consum, normalment quan estan inflades es per que el producte de dins ha fermentat i per tant hi han bacteris.
.- Ingesta de verdures fresques crescudes en sòls contaminats amb les espores ubiqües del C. botulinum.
Manifestacions clíniques.
Els símptomes poden aparèixer en 6 hores, o poden trigar fins a 6 dies. El període d’incubació més comú és de 18 a 36 hores. Com més aviat comencen els símptomes, més greu sol ser la intoxicació.
La persona afectada està desperta i sense febre. Els símptomes neurològics més freqüents són boca seca, visió doble, dificultat en la visió propera, dificultat per empassar i per pronunciar les paraules. Sol haver-hi símptomes abdominals previs o acompanyant els neurològics, com nàusees, vòmits, rampells de mal de ventre i diarrea.
Els signes clínics inclouen:
.- Debilitat o paràlisi de les extremitats, bilateral en el 80% dels casos.
.- Tòrax immòbil, amb dificultats per ventilar.
.- Restrenyiment.
.- Signes oculars: Pupil·les que no reaccionen a la llum, parpelles caigudes, nistagme (moviments ràpids automàtics dels ulls).
.- Atàxia (inestabilitat al caminar).
Diagnòstic.
L’electromiografia mostra troballes anormals, encara que no específics de botulisme.
El test del clorur d’edrofoni és positiu en la majoria dels afectats: S’administra una substància que impedeixi la destrucció de l’acetilcolina, i es produeix una ràpida, encara que fugaç, millora dels símptomes.
La detecció de la neurotoxina en el sèrum o els excrements confirma el diagnòstic. També s’investigaran els àpats sospitosos per detectar la neurotoxina. Atès que aquesta és extremadament potent, les mostres es manipulen en els seus envasos originals i amb molta cura.
El diagnòstic diferencial del botulisme inclou processos com la neuropatia de Guillain-Barré (que es dóna després d’algunes viriasis), la síndrome de Eaton-Lambert (associat a alguns càncers de pulmó), intoxicacions químiques o triquinosi.
Evolució i pronòstic.
L’evolució depèn de diversos factors:
.- Edat: L’afectació és més gran com més gran és el pacient.
.- Tipus de neurotoxina: El clostridium botulinum produeix 7 tipus de toxines diferents. La A i la B són les més potents i freqüents. La A produeix malaltia més greu que la B.
.- Rapidesa en l’atenció mèdica i en l’establiment de ventilació mecànica.
.- Infeccions oportunistes (com complicació de l’estada a UVI).
.- Hi ha una antitoxina trivalent (A, B, E) disponible, que pot modificar el curs de la malaltia.
Sense tractament, la mortalitat del botulisme és molt alta (60%) per la insuficiència respiratòria derivada de la paràlisi del diafragma i els músculs intercostals, i per les infeccions. Les cures intensives han disminuït la mortalitat a un 10-20%
Normes fonamentals per fer les conserves casolanes:
Si no si esta avesat, es millor de no aventurar-se a fer experiments, el fer conserves és un tema molt seriós que pot portar disgustos importants. No obstant això, quan la seva elaboració casolana resulta necessària, s’han de fer amb el màxim de coneixement possible a l’hora qoe podem seguir algunes importants mesures de seguretat:
.- Esterilitzar recipients i tapes en aigua bullint durant 15 minuts, i posteriorment deixar-ho escórrer abans d’utilitzar. Tractar d’utilitzar sempre recipients de vidre i tapes noves.
.- Escollir fruits frescos en el seu punt just de maduració i que no estiguin masegats o colpejats. També és imprescindible rentar-los amb abundant aigua fresca.
.- En el moment d’omplir els recipients, cal tenir les mans acuradament higienitzades. Aquí és convenient acidificar la conserva amb àcid cítric (llimona), perquè això contraresta el desenvolupament del Clostridium botulinum.
.- Una vegada omplert el recipient, i sense posar la tapa, cal escalfar al bany maria, per assegurar un buit perfecte.
.- Després es tanca el flascó amb tapes noves, i es procedeix al tractament per calor, que és en realitat el procediment conservador per excel.lència. S’han de tractar a bany maria els productes àcids, i a temperatura superior a 100 º C aquells aliments que no siguin àcids.
.- Posteriorment, cal incorporar aigua freda en el recipient on es s’ha realitzat el tractament tèrmic, per tal que disminueixi ràpidament la temperatura.
Un cop conclòs aquest procés, ja es pot emmagatzemar el recipient, sempre en un lloc fresc i sec. És important identificar els flascons amb el producte que contenen i la data de venciment (el més normal és una any).
RESUMINT: PER EVITAR EL BOTULISME.
.- NO MENJAR CAP CONSERVA QUE ESTIGUI INFLADA O AMB SIGNES SOSPITOSOS.
.- SI ES FAN CONSERVES CASOLANES, MIRAR DE POSAR-HI ELS CINC SENTITS.
m´a semblat be la vostra opinio pero em sembla k podrieu millorar ua mica la vostra presentacio
Juanito:
Estic content de que t’hagi semblat bé la nostra opinió, i no dubtis de que intentarem millorar la presentació del bloc.
Gràcies per les teves apreciacions, aquestes són les que fan que tirem endavant amb il·lusió.
Salut i una abraçada.
estic fent un treball del botusilme i m’agradaria saber quines conseqüencies i quina incidencia hi ha sobre el botulisme.,gracies.
Hola Sònia,
.- Les conseqüències, tal com explico, si hi ha rapidesa en aplicar teràpia poden ser minses.
.- Referent a la incidència, sortosament cada vegada hi ha més control i consciència per part dels consumidors, així doncs crec que es pot circumscriure a casos aïllats o accidents per negligència.
Salut i una abraçada molt forta.
Àngel
Hola, molt interessant el vostre bloc. M’agradaria saber quant de temps sol passar entre els símptomes abdominals previs i els neurològics, si no es donen de forma simultània. També quant de temps es conserven localitzables i identificables en el producte causant i en la llauna que l’ha contingut. Moltes gràcies per la vostra resposta.
Pilar
Volia dir quant de temps es conserven els rastre de la toxina
gràcies
Pîlar,
Depèn molt del temps que es triga a intervenir i a la constitució morfològica de cadascú.
fa de mal dir.
Àngel
no m’agrada gens el vostre bloc.
el trobo massa antic i les fotos, presentacio pessima.
Cap problema “anònim”,
Gràcies per el teu comentari, intentarem millorar la presentació i el farem modern.
Una salutació molt efusiva.
Àngel.
A veure si una conserva esta contaminada amb la toxina del botulisme aquesta desapareix si es cou el producte contaminat?
En uns conserva en la sal a nivell adequat es pot produir botulisme?o es menys probable wie ens altres procediments?