Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Alimentació per pal·liar els atacs de gota.

gota

La gota és un tipus d’artritis causada per uns nivells elevats d’àcid úric en el cos. L’acumulació d’àcid úric fa que es formin cristalls punxeguts a les articulacions i, sovint, això produeix inflamació i dolor en les articulacions.

gota 01

Antigament, es deia als afectats que limitessin estrictament el seu consum de purines alimentàries. La purina es troba en totes les cèl·lules del cos, a més d’estar present en alguns aliments i s’elimina en forma d’àcid úric, pel que un excés de purines pot produir un augment d’àcid úric.

Els medicaments més recents per la gota han reduït la necessitat d’una restricció severa de purines. Tot i això, limitar el consum de certs aliments i begudes pot suavitzar la gravetat dels atacs de gota. Modificar la dieta també pot ajudar en cas de tenir problemes amb alguns medicaments per la gota.

Al voltant d’un 60% de les persones que pateixen un atac de gota en tindran un altre en els 12 mesos següents, pel que és important començar el tractament amb el primer atac. A continuació teniu les pautes alimentàries que han mostrat influir en els nivells d’àcid úric en la sang:

Mantenir un pes corporal sa i fer exercici amb regularitat: l’obesitat per si sola pot fer que el cos fabriqui més àcid úric. Mantenir una alimentació saludable i fer exercici ens permet aprimar-nos lentament i de forma continuada. És important evitar aprimar-se amb rapidesa, ja que això pot incrementar els nivells d’àcid úric. Consultar amb un naturòpata abans d’incrementar el nostre nivell d’activitat.

gota 02

Seguir una dieta equilibrada:

Incloure un equilibri saludable de proteïnes, greix i hidrats de carboni integrals en els àpats i aperitius diaris.

.- Proteïnes: no haurien de constituir més del 15% de la ingesta total de calories. Podem prendre productes lactis desnatats, tofu, seitàn, ous i petites quantitats de carn i pollastre els que en mengin. Alguns estudis indiquen que els productes lactis fermentats poden disminuir lleugerament el nivell d’àcid úric.

.- Greixos: haurien de constituir al voltant del 30% de la nostra dieta. Hem de centrar-nos en els greixos essencials, com les que es troben en l’oli de lli i les llavors de lli torrades, l’oli de peix, els fruits secs i l’oli d’oliva. Hi ha alguns estudis que indiquen que també poden ajudar amb la inflamació. La dieta hauria de ser baixa en greixos saturats com la mantega, les carns grasses, el formatge i els aliments fregits i processats.

.- Hidrats de carboni: haurien de constituir al voltant del 55% de les calories diàries. Evitar les dietes baixes en hidrats de carboni, que augmenten els nivells d’àcid úric. Escollir hidrats de carboni saludables com vegetals, fruita, una quantitat moderada de llegums i cereals integrals.

.- Evitar o limitar certs aliments i begudes rics en purines: les últimes investigacions suggereixen que no tots els aliments rics en purines estan relacionats amb la gota. La carn i alguns tipus de peix i marisc disparen l’àcid úric i són la principal preocupació. No obstant això, un consum moderat de vegetals rics en purines (espinacs, coliflor, bolets i llegums) no sembla augmentar el risc de gota.

gota 03

Per ajudar a prevenir un atac, reduir:

.- L’alcohol: la cervesa, especialment, pot incrementar els nivells d’àcid úric, per lo qual s’hauria d’evitar o limitar el seu consum a una tres vegades per setmana.

.- Les begudes ensucrades: com els refrescos i els sucs de fruites, s’han relacionat amb uns nivells elevats d’àcid úric.

.- Les proteïnes animals: reduir la carn, el peix i el pollastre a 110-170 gr. al dia. Prestar molta atenció i reduir el següent: Carns orgàniques (fetge, ronyons i pedrers), peix i marisc (anxoves, sardines, verat, arengades, tonyina en llauna, gambes, llagosta, vieires i musclos), carns vermelles (vedella, porc i xai), extracte de carn (sopa, brou o salses). En realitat si es redueixen del tot millor, fer una dieta ovo-lacto-vegetariana.

.- Beure molts líquids: principalment aigua i begudes no ensucrades. Els atacs de gota es poden produir per deshidratació. A més, una ingesta de líquids adequada (de 8 a 10 gots al dia) ajuda a diluir l’àcid úric.

Finalment, un estudi recent va assenyalar l’existència d’una relació en un consum elevat (de 1.000 a 1.500 mg.) de vitamina C i una reducció en el risc de gota. Els investigadors creuen que la vitamina podria ajudar els ronyons a eliminar l’àcid úric de la sang. La vitamina C podria protegir també de la inflamació. Consultar amb el naturòpata abans de prendre suplements de vitamina C. Una dosi elevada podria produir molèsties estomacals i / o diarrea.

gota 04

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web