Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El resveratrol endarrereix l’envelliment.

envelliment

Són molts els estudis que es realitzen sobre el resveratrol, una substància que alguns vegetals i fruites contenen. Podem anomenar el raïm i els seus derivats o les nous i els cacauets entre els més valorats.

resveratrol

El resveratrol és una fitoalexina, és a dir, una substància resultant de les diferents condicions d’estrès a les quals es troben sotmeses algunes plantes. Entre alguns dels beneficis que aporten al nostre organisme cal destacar les seves grans propietats antioxidants i anticancerígenes, alguns estudis apunten que aquesta substància pot ampliar l’esperança de vida.

Pel seu contingut en resveratrol el vi és una font de salut, així ho posen de manifest diversos estudis com el realitzat fa un parell d’anys per científics del grup de recerca de Biologia Cel·lular de la Universitat Pablo de Olavide (Sevilla). En aquest treball demostraven que el resveratrol allargava la vida aconseguint unes significatives corbes de supervivència de fins a quatre mesos en els rosegadors subjectes a l’estudi, cal tenir en compte que quatre mesos és un temps considerable donada l’esperança de vida dels ratolins.

Estudis com aquest han posat de manifest la importància i l’efecte d’aquesta substància, però ara hem conegut un nou estudi que li atribueix una altra nova propietat al resveratrol, és un eficaç preventiu contra malalties del cor que apareixen com a conseqüència de l’edat.

L’estudi ha estat realitzat per investigadors pertanyents a la Universitat de Wisconsin-Madison (EUA) i es va fer prenent com a base la següent pregunta: “Com és possible que els francesos, amb una dieta rica en greixos saturats, mantinguin els seus cors sans i mostrin una incidència molt menor de malalties cardíaques que els nord-americans? “, la resposta s’ha trobat en el vi negre, concretament en el contingut de resveratrol.

El costum d’acompanyar els àpats amb un got de vi sembla ser una acció molt saludable i diem sembla, perquè encara s’han de fer els estudis pertinents amb éssers humans. En aquest estudi es van utilitzar rosegadors de mitjana edat als què van dividir en diversos grups, a cada grup se li va proporcionar una dieta diferent, una dieta normal, una dieta amb un pobre contingut en resveratrol i una baixa en calories.

La dieta baixa en calories es va utilitzar perquè altres estudis mostren que les restriccions calòriques aconsegueixen ampliar l’esperança de vida, podem recordar estudis similars com el que indicava que una dieta baixa en calories oferia major esperança de vida i major protecció contra el càncer o l’article “Dejunar contribueix a combatre el càncer”.

resveratrol 01

Concretament, els investigadors es van centrar en aquells òrgans als que el pas del temps els afecta amb més notorietat, ja que la seva expressió genètica sol variar (l’atac dels radicals lliures té molt a veure), músculs, cervell i cor es van estudiar detalladament . En el cas del cor, els experts van observar que fins 1.029 gens canvien la seva expressió provocant la reducció de les funcions cardíaques.

Està demostrat que la dieta baixa en calories redueix el canvi d’expressió dels gens fins en un 90%, una cosa molt significatiu, sens dubte. No obstant això, l’efecte del resveratrol aconsegueix superar aquests resultats arribant a assolir una prevenció del 92% en els canvis que es poden produir en la genètica. Encara que la dosi de resveratrol era reduïda, la seva capacitat protectora es va fer molt evident. La conclusió que ofereixen els experts és un bon consell, gaudir d’aliments rics en resveratrol ens permetrà ampliar la nostra esperança de vida, per tant, un got de vi amb els àpats contribuirà a reduir els efectes negatius resultants del pas del temps, especialment si es gaudeix a partir de la mitjana edat. També es pot trobar resveratrol en comprimits.

Pel que fa als músculs i el cervell, els investigadors indiquen que els beneficis no van resultar tan evidents com en el cor, sent els percentatges preventius molt més reduïts. Arran d’aquests resultats s’ampliaran les investigacions sobre el resveratrol, queda molt per descobrir.

Al marge d’aquest estudi i centrant-nos en el vi, podem dir que aquest, consumit moderadament proporciona salut, molts estudis ho mostren, com el que concloïa que el consum de vi reduïa les possibilitats de patir algun tipus de demència en les dones. Els experts també indiquen que el vi és capaç de prevenir la trombosi nocturna gràcies al seu contingut en polifenols, per a això n’hi havia prou amb prendre 30 grams de vi cada nit.

Són moltes les proves que mostren les bondats del consum moderat de vi, obviar-les és negar-li al nostre organisme una eina fonamental per a la seva conservació. Totes les dades de l’estudi han estat publicats a la revista electrònica científica Plos One.

enveliment 01

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web