Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Què són els triglicèrids?

Els triglicèrids són el principal tipus de greix transportat per l’organisme. Rep el nom de la seva estructura química. Després de menjar, l’organisme digereix els greixos dels aliments i allibera triglicèrids a la sang. Aquests són transportats a tot l’organisme per donar energia o per ser emmagatzemats com a greix.

El fetge també produeix triglicèrids i en canvia alguns a colesterol. El fetge pot canviar qualsevol font d’excés de calories en triglicèrids.

Quin és el nivell normal de triglicèrids?

Els nivells de triglicèrids varien amb l’edat, i també depenen del temps que fa què s’han ingerit aliments abans de l’examen. si fa poc o molt temps. La mesura és més precisa si no s’ha menjat en les 12 hores prèvies a l’examen. El valor normal és de 150 mg./dl. Per als que pateixen problemes cardíacs, els nivells d’aquesta substància han de ser inferiors als 100 mg./dl.

Si el colesterol té un valor normal, un nivell elevat de triglicèrids no sembla ser un factor de risc de malaltia cardíaca, però sí que pot ser arriscat en associar-se amb diabetis i pancreatitis.

Com estan associats els triglicèrids al colesterol?

Quan la persona menja, els triglicèrids es combinen amb una proteïna en la seva sang per formar el que s’anomena lipoproteïnes d’alta i baixa densitat. Aquestes partícules de lipoproteïnes contenen colesterol. Per formar triglicèrids en el fetge el procés és similar, el fetge pren els carbohidrats i proteïnes sobrants del menjar i els canvia a greix. Aquest greix llavors es combina amb proteïna i colesterol per formar lipoproteïnes de molt baixa densitat, que són alliberades al torrent circulatori.

Què causa alts nivells de Triglicèrids?

Pot tenir diverses causes:

.- Excés de pes: els triglicèrids augmenten generalment a mesura que augmenta el pes

.- Consum excessiu de calories: Els triglicèrids s’eleven a mesura que s’augmenta de pes o s’ingereixen masses calories, especialment provinents de sucre i l’alcohol. L’alcohol augmenta la producció de triglicèrids en el fetge.

.- Edat: els nivells de triglicèrids augmenten regularment amb l’edat

.- Medicaments: Algunes drogues com els anticonceptius, esteroides, diürètics causen augment en els nivells dels triglicèrids.

.- Malalties: La diabetis, l’hipotiroïdisme, les malalties renals i hepàtiques estan associades amb nivells alts de triglicèrids. Entre els grups que han de vigilar amb més cura el seu nivell de triglicèrids es troben els diabètics i les dones després de la menopausa. Més d’un 75% dels diabètics tenen els nivells de triglicèrids alts i el 30% de les dones que han passat per la menopausa pateixen d’aquest mateix problema.

.- Herència: algunes formes d’alts nivells de triglicèrids ocorren entre membres d’una mateixa família.

Quin és el tractament recomanat?

El tractament inclou:

.- Perdre pes. Generalment, quan es perd pes, s’aconsegueixen baixar els nivells de triglicèrids.

.- Control de la ingesta de carbohidrats i sucre. És important disminuir la quantitat de carbohidrats consumits (pa, arròs, fesols, patates i verdures farinoses, pastes, cereals); preferiblement optar per les opcions integrals. A més, s’ha de ingerir menys quantitat de sucre i d’aliments que en continguin. Es recomana reemplaçar sucre per la estèvia És essencial consumir una quantitat adequada de fruites i vegetals per protegir les artèries i el cor

.- Disminuir el consum d’alcohol. Algunes persones són més propenses a que l’alcohol augmenti la producció de triglicèrids pel fetge.

.- Disminuir el consum de greix total i saturat. Es tracta de triar les calories provinents del greix sàviament: primer, és important mantenir la quantitat de greix consumit al mínim, i després, és important evitar el tipus de greix d’origen animal (mantega, cremes, gelats de crema, lactis sencers, carns molt grasses, pell del pollastre) i el tipus de greix anomenat trans (aquest es troba en productes parcialment hidrogenats). El menjar peix 2-3 vegades a la setmana, ja que l’oli de peix (Ex. Salmó) redueixen els nivells de triglicèrids.

Si amb aquestes mesures i canvis dels hàbits alimentaris no disminueixen els nivells, s’inicia tractament amb suplements que van directament a reduir els triglicèrids en sang. Cal advertir si es pateix de malalties hepàtiques, diabetis, gota, úlceres, o arítmies cardíaques en cas d’anar al naturòpata, per a poder actuar en conseqüència.

5 comentaris per a

Què són els triglicèrids?

 • Lourdes |

  M’ha servit de molta utilitat, tota l’explicaciò. Gràcies.

 • Rosa M.Moreno |

  Gràcies, una informació molt útil, ja que personalment aquest tema no el tenia molt clar.

 • CARMEN |

  Molte gràcies. L’informació m’ha servir de molt.

 • Joan Vallverdú |

  Molt bona informació, sobre tot per els que som diabetics.

 • Ferran |

  La informació està molt ben explicada (llenguatge no excessivament tècnic), estructurada (apartats molt coherents) i s’entén molt bé.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web