Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Colon irritable.

sci

El Colon Irritable és una patologia funcional de l’aparell digestiu sense causa orgànica -és a dir no hi ha un òrgan lesionat-, relacionada amb l’estrès i amb intoleràncies alimentàries. És considerada una malaltia psicosomàtica i en un alt grau està associada amb l’aflorament de sentiments d’injustícia.

dolor-abdominal1

Síndrome de colon irritable (SCI), és un terme que s’utilitza per a descriure el malestar en el colon (o intestí gruixut).
Alguns dels seus símptomes són: les rampes, l´inflor abdominal, gasos, mucositat en la matèria fecal, i canvis en els hàbits d’evacuació intestinal.
Algunes persones que el pateixen, sofreixen de restrenyiment – defecació infreqüent que pot ser dura, seca i dolorosa. Uns altres sofreixen de diarrea – defecació freqüent i fluixa. Algunes persones tenen restrenyiment i diarrea alternades. De vegades una persona que pateix de colon irritable té enrampades als muscles abdominals i urgència d´anar de ventre, però no pot fer-ho.
De vegades es confon amb malalties inflamatòries de l’intestí, tals com la colitis ulcerosa. Però el colon irritable no és una malaltia i no causa inflamació, sagnat, dany al colon, ni càncer o altres malalties greus. És un “trastorn funcional”, el que significa que si s’examina el colon no es troben signes de malaltia, però aquest no funciona com hauria de fer-ho. No s´en coneix la causa, i encara no existeix una cura. Amb freqüència és només una lleu molèstia, però per a algunes persones pot ser incapacitant. Aquestes poden ser incapaces d’assistir a esdeveniments socials, sortir per treballar, o viatjar, si més no, curtes distàncies. La major part de les persones amb colon irritable, no obstant i això, poden controlar els seus símptomes per mitjà de la dieta, control de l’estrès, i medicaments.

Qui en pateix?

El colon irritable és un problema comú, que afecta fins a una de cada cinc persones. No obstant i això, les estimacions sobre la quantitat de persones amb aquest problema varien. La major part (tal vegada el 75 per cent) són dones. Sol començar durant l’adolescència o l’adultesa incipient, però pot afectar a persones de qualsevol edat.

Quins són els seus símptomes?

Alguns dels símptomes poden ser:
*.- Enrampades en el abdomen.
*.- Restrenyiment.
*.- Diarrea, restrenyiment i diarrea, alternades.
*.- Sensació de no haver acabat d´anar de ventre.
*.- Gasos abdominals.
*.- Inflor abdominal.
*.- Mucositat en la matèria fecal.

colon-02

¿Què causa els símptomes?

El colon o intestí gruixut és un tub muscular d’al voltant de 1,5 m. i de 60 cm de diàmetre. Connecta l’intestí prim amb el recte i l’anus. El colon absorbeix aigua i sals dels aliments digerits després que han passat des de l’estómac a través de l’intestí prim. Els músculs del colon es contreuen (s’estrenyen) i mouen el material a poc a poc cap al recte. Després, contraccions fortes causen el seu buidatge. Les contraccions del colon estan controlades per nervis, hormones, i per l’activitat elèctrica en els músculs.
Els investigadors han descobert que, per raons que es desconeixen, el colon de les persones que pateixen de colon irritable, és més sensible de l’usual, i reacciona a coses que no els molesten a altres persones. Per exemple, els músculs poden contreure’s massa després d’haver menjat. Aquestes contraccions poden causar rampes o diarrea durant un àpat o poc després del mateix. Els nervis poden ser massa sensibles al estirament del colon (a causa del gas, per exemple), causant rampes o dolor.
Per a moltes persones, la dieta i l’estrès compleixen un paper determinant, causant símptomes o empitjorant-los. En les dones, els símptomes poden empitjorar durant els períodes menstruals, de manera que els canvis hormonals poden tenir influència. De vegades els símptomes apareixen després d’una altra malaltia.

Com es diagnostica?

El colon irritable sol diagnosticar-se després de descartar les malalties intestinals. El terapeuta probablement farà una història clínica complerta, un examen físic, i verificarà si hi ha sang en la matèria fecal. Altres exàmens diagnòstics, tals com anàlisis de sang, radiografies o una colonoscòpia (observar el colon mitjançant un tub flexible inserit a través de l’anus) poden fer-se si són necessaris.

Com afecten la dieta i l’estrès?

La dieta i l’estrès semblen sovint causar símptomes en les persones que ho pateixen. Moltes diuen que els seus símptomes sorgeixen després d’un menjar o quan es troben en situacions d’estrès. Ningú sap amb certesa per què succeïx això, però els científics en tenen algunes idees.
Menjar causa contraccions o espasmes en el colon. Normalment, aquesta reacció pot causar necessitat de fer de ventre entre els 30 i 60 minuts posteriors a un àpat. Per a les persones que pateixen de colon irritable, aquesta urgència pot passar abans, amb rampes i diarrea. Les contraccions poden ser més fortes després d’un àpat abundant o d’alt contingut de greixos, sobre tot animals.
Molts aprenen a evitar certs aliments, begudes i medicaments que semblen empitjorar els seus símptomes.
L’estrès pot causar contraccions del colon a les persones afectades. No se saben amb claredat les raons per les quals això succeïx, però els científics assenyalen que el colon està parcialment controlat pel sistema nerviós. Pot ser útil aprendre mètodes de relaxació i altres formes de reduir l’estrès. La teràpia i el suport ajuden a moltes persones a alleujar-ne els símptomes.

colon-irritable-02

Quins aliments poden causar-ne símptomes?

Alguns dels aliments que poden causar símptomes són: Aliments d’alt contingut gras tals com les patates fregides. Productes làctics tals com el formatge o el gelat (especialment per a persones que tenen dificultat per a digerir lactosa (el sucre de la llet). La xocolata. L´alcohol. La cafeïna (existent en el cafè, el te, i alguns refrescs). Les begudes gasificades com els refrescs. El Sorbitol, un edulcorant que es troba en menjars dietètics i en alguns xiclets. Aliments que produïxen gas, incloent-hi les faves i certes verdures com el bròquil o la col.
És recomanable mantenir un registre dels aliments que semblen causar problemes. Si certs aliments fan que els símptomes empitjorin sobtadament, es pot tractar d’ingerir-ne menor quantitat.

Què es pot fer per a millorar el colon, a més d’evitar aliments i begudes problemàtiques?

Prendre molta aigua i augmentar el consum de fibra pot ajudar, especialment si es sofreix de restrenyiment. El segó, el pa, els cereals, les faves, les fruites i les verdures tenen fibra. És una bona idea augmentar el contingut de fibra de la dieta de manera gradual, per a no causar gasos i dolor. Moltes persones utilitzen també un complement alimentari de fibra per a agregar a la dieta, fibra soluble que sol provenir de llavors de psyllium (hi ha un producte excel·lent anomenat Lepicol, porta psyllium i molta flora intestinal).
L’exercici habitual pot ajudar amb el restrenyiment, i millorar la salut d’altres formes. Considerar els grups de suport, els mètodes de reducció d’estrès o la teràpia, si es creu que poden ser útils.
Anar amb compte si s´utilitza laxants, antidiarreics o altres medicaments de venda lliure per a tractar-se a si mateix, ja que poden causar problemes si s’utilitzen incorrectament. De vegades altres tipus de medicaments també empitjoren els símptomes.

Quins productes s’utilitzen per a tractar el colon irritable?

*.- Suplements alimentaris de fibra i ús ocasional de laxants (per a el restrenyiment).

*.- Antiespasmòdics – medicaments que controlen els espasmes dels músculs del colon i ajuden amb la diarrea i el dolor.

*.- Tranquil·litzants i antidepressius per a ajudar amb l’estrès, l’ansietat, i la depressió.

Si es vol fer una bona feina, cal que anem a buscar l’arrel del problema, generalment (85% aprox.) és nerviós, afectiu, emocional o d’estrès. Cal que la persona que pateix els desordres físics, actuï sobre  el motiu concret que li origina els trastorns. Normalment es té identificat però per alguna raó important no s’assumeix o  es creu insoluble i no s’aborda. Tinguem en compte que lo primer de tot és la salut i que no hi ha res insoluble, moltes vegades amb un canvi d’actitud envers el origen del problema n’hi ha prou.

Tingueu en compte que alguns medicaments, incloent-hi els laxants, poden crear dependència, i tots els medicaments tenen efectes secundaris.

colon-irritable-01

2 comentaris per a

Colon irritable.

 • Esther Martí |

  Podeu visitar la nostre web hi han estudis nous, i es fan a Catalunya.
  Gracies per parlar i donar a coneixer el SII pero ja ha deixat de ser una malaltia psicosomatica. Es fisica.

 • Angel Perera |

  Bona tarda Esther,
  Des d’un punt de vista al·lopàtic pot ser que s’hagi arribat a la conclusió de que és una malaltia física -ho respecto-. Però des del punt de vista naturopàtic on es considera la persona holísticament -físic, mental i emocional-, el problema emocional -sobre tot el sentiment de injustícia- i te molt a veure. De fet si es detecta, s’assumeix i es tracta de solventar aquest patró emotiu, el problema físic remet. No et dic que sigui miraculós però la millora existeix.
  Salut i una abraçada.
  Àngel

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web